Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2633909 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Koj saka da si vo zi kola i mnogu da ne se misli si kupuva garaza ili si iznajmuva. Glupavo e kola po 20000EUR nova da sedi nadvor da ja serat pticki i grebat deca so sajki. Zatoa si postoi garaza.
Sekade vo Evropa parkingot se plakja debelo, vo Sofija isto taka ima sina zona vo centarot i parkiranjeto e razreseno so specijalni taloncinja ili prakjanje na SMS.
Ne e nisto cudno i da vovedat danok vtora kola ili pak danokot da se presmetuva spored dimenziite na voziloto. Zboram za opstinski danok sto postoi sekade. Porano i kaj nas ama mislam deka ne se plakja.
Mozat da rabotat kako sakaat.
Ke se vidi naskoro kakvi iznenaduvanja predviduvaat. Baska ako napravat da se plakja godisen danok toj bi trebalo da se presmetuva i spored tezinata, moknosta na motorot i sekako stepenot na zagaduvanje (EURO), a za onoj sto ima garaza da ne plakja tolku visok danok. Vo nekoi zemji kade e sredeno sve vtoro vozilo se smeta za ogromen luksuz i se plakja visok danok.
Kolku sto znam na primer spored vpecatocite na eden drugar sto bese vo Singapur eden Hyundai Aceent bese za cena povisoka od 30000 USD !!!!! Mozes da go kupis samo ako dokazes deka imas parking mesto.
Vo Japan na primer ne mozes da kupis koja sakas kola. Pred da zemes kola danocnoto ti doagja i ti meri prostorot za parkiranje i spored tie diomenzii ti dava lista na koli koi mozes da gi kupis.
Toa sto Skopje e haos e druga problematika.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Затоа на Запад никој не живее во центар, или ако живее обично нема кола.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Pa i podobro sto e haos,ako se uvedat site evropski danoci so nasive makedonski plati ke se nema pari za leb ke ti treba kredit za da platis danok

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
и така и така тој што има кола нема пари за леб со новава цена на горивата и паркингот

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Затоа на Запад никој не живее во центар, или ако живее обично нема кола.
Да ама таму имаш 3 врсти на јавен превоз кој е добар. Кај нас имаш ЈСП каде ако се возиш без Никоб секјурити го јадеш дебело.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
точно е дека јавниот превоз ни е тиња, но тоа етака поради нашата малограѓанштина. но како и да екај нас и ќоро и сакато купи кола без оглед на тоа дали има потреба и можност...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
Јас мислам дека ние веќе живееме според европските стандарди и прописи..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
Уште платите европски да беа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11742
  • Архитект
За веќе преградени гаражи зборам. Нели стандардот бил 2.5 метри ширина, макар што и за тоа ќе проверам кога ќе имам време. Па ако мене ми е преградена 2.5 метри и ја паркирам соодветно така што нема да потрошам цел ден во склапање ретровизори и манверирање ќе ми останат 40cm до ѕид, т.е. 30 cm отвор од врата за да излезам. Тоа е мишн импосбил. А со маневри ќе имам 40cm што е мишн посибл со лупање на врата во преградата.

Е немам попаметна работа па цел живот ќе се замарам со лепење кола и склапање ретровизори и излагање со напињање и псуење затоа што ја лупам вратата од колата во преградата за да заштедам 1000 евра во животот. Едноставно ќе си купам гаража поширока за пола метар и решен проблем.

EDIT: Проверен стандард за паркинг место...
Службен весник на Р.М. бр. 142 од 27.10.2010 година, Член 59
(1) Површината за паркирање со пристап на едно патничко моторно возило со 4+1 седишта изнесува 25 - 35м2
(2) Најмало паркинг место за паркирање на патничко моторно возило со 4+1 седишта е со широчина од 2,50 м и должина 5м
(3) Минималната широчина на комуникацијата за пристап до паркинг место за паркирање под агол од 90’ изнесува 5,50м
(4) Минимални димензии за гаража за патничко моторно возило со 4+1 седишта е 3,00 м широчина и 6,00 м длабочина , сметајќи го просторот меѓу ѕидовите

Заклучоци:
1) Mестото кое го имам согласно стандардите на Р.М. е за две возила, а не за три бидејќи не е широко 7.5m туку 5.6m.
2) Затворената површина во која го паркираш возилото не е според стандардите на Р.М. за гаража бидејќи не е широко 3 и длабоко 6 метри.
3) Подземното паркиралиште кое го имаме во зградата е согласно стандардите на Р.М. и овозможува паркирање под агол од 90' од пристапната патека.

Ти сакаш да ги ѕидаш и оградуваш местата? Сакаш да правиш врати ?

Зошто? Не ти е тоа замарање?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
Не разбирам.

Преградувањето се прави еднаш за секогаш и ќе го прават мајсторинки, значи јас нема ич да се замарам кога би ја преградувал. Затварање ретровизори, маневрирање во прдеж место и малтретирање со напињање за да излезам неколку минимум еднаш дневно е непотребно замарање и малтретирање. Во период од 30 години тоа се 15000 вакви малтретирања кои можам да си ги скратам со 1000 евра, т.е. 4 денари од ден. Нема логика да се малтертирам и фрустрирам за да ушпарувам по 4 денари денвно во животот, нели?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Зашто да направи гаражи од паркинг местата? Па кој и зашто не би направил?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
мене ме нервира кога одам од реплек фабриката кон студентскиот гоце делчев,бројчаниокот на семафорот не се гледа од една бандера.
незнам како можеа да ја стават баш таму.15-20 см да е понастрана ќе се гледа.

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
Јас би заградил но само за да можам да си ставам внатре алати, точаци, мотор и слично, се разбира покрај автомобилите.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
И јас би заградил, има голема разлика од подземно паркинг место до подземна гаража.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11742
  • Архитект
Тоа ми беше прашањето, зошто да го заградиш? Ако сакаш да правиш подрум, па да чуваш таму други работи ок. Ама ако ти дозволуваат.
Јас не би го заградил. Затоа што тогаш, жената ми колата ќе ја остава на улица. ;D ;D ;D