Автор Тема: Чуден звук на Citroen C4 Cactus 1.5 bluehdi 2019 година  (Прочитано 510 пати)

Отсутен Epics

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Момци здраво, сакам да ве замолам за совет / мислење доколку некој го имал истиот проблем.
Се работи за Цитроен Ц4 Кактус, 2019 година 1.5 bluehdi мотор. Овој звук се појавува само кога колата работи во лер и кога е загреана. Кога давам гас се губи, а во возење ништо не се забележува ниту се слуша. Кога нема достигнато работна температура го нема звукот.
Менував сет ребраст каиш со сите попратни делови, звукот сеуште го има ( го имаше и претходно). Се вратив уште 2 пати кај мајсторот, ја препровери колата, со изваден пк каиш, проверуваше да не е престегнат ребрастиот каиш, смени и шајбна на ребрастиот каиш денеска но повторно е исто. Бев и кај неколку други мајстори но не може да го детектираат проблемот.
Мајсторот што ми ја сервисира колата ми спомна дека се консултирал и со други и дека овој проблем се јавува кај овие возила и е од Бош пумпата, но не е проблем ноже да се вози.
Сум немал никаков проблем но сакам да го решам ова.
Ве молам за некој совет.
Ви благодарам.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3847
Одг: Чуден звук на Citroen C4 Cactus 1.5 bluehdi 2019 година
« Одговори #1 на: 10 Мај 2025, 00:43:34 am »
а на стиснат/пуштен кумплуг исто звучи?
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Epics

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #2 на: 10 Мај 2025, 08:34:29 am »
Да, исто е нема разлика

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9150
« Одговори #3 на: 10 Мај 2025, 09:45:35 am »
Neka ti go proverat lanecot go imash motorot so toj zaeban mozen problem.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2487
« Одговори #4 на: 12 Мај 2025, 09:03:17 am »
Јас мислев овој мотор е на ланец, а не на каиш или има две верзии на овој мотор? Ја имаш колата од 0 км или половна ти е земена, во смисла дали е менуван ланецот (ова со ребраст ме буни?), колку км има колата? Звукот не асоцира на ланец, за мирна глава да поабраш мислење од овластен сервис или да пробаш во Виталеда.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9150
« Одговори #5 на: 12 Мај 2025, 17:45:48 pm »
Lanecot e onoj shto ja vrti bregastata koja gi dvizi ventilite. Toj se kine ventilite ostanuvaat vo polozbata klipot udira i tolku.
Odnosno na angliski e timing chain, ne mi teknuva ba mk kko beshe ama ic.

1.5hdi ima samo so lanec 7mm pa posle toa 8mm go zamenija so drug poklopec na motor

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1314
« Одговори #6 на: 12 Мај 2025, 17:51:43 pm »
Јас мислев овој мотор е на ланец, а не на каиш или има две верзии на овој мотор? Ја имаш колата од 0 км или половна ти е земена, во смисла дали е менуван ланецот (ова со ребраст ме буни?), колку км има колата? Звукот не асоцира на ланец, за мирна глава да поабраш мислење од овластен сервис или да пробаш во Виталеда.

Ваљда мисли на линиски/PK каиш, не ребраст. Моторот е на ланец.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #7 на: 12 Мај 2025, 21:15:33 pm »
Личи на ист/сличен звук?

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=wtWhgMnXj70

Според коментариве има две решенија. Првото и полесно е дека е ременицата од компресорот за климата или лагер, сеедно провери се во тој предел..а второто, полошо сценарио е ланчето. Види ги коментарите, имаат пишувано дека после промена на ланчето со 8мм (твоето треба да е 7мм) проблемот се решил.

What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17651
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8 на: 13 Мај 2025, 00:28:35 am »
Повеќе пати имам сретнато прашања на фејсбук групи и форуми со овој или многу сличен звук, доста луѓе дале совет за престегнат ребраст каиш што ги оптеретува лагерите на пумпата или самиот затегач.

Решението е малце разлабавување на затегачот, буквално 1-2мм полабаво и би требало да се реши звукот.