Ама закони за горење ѓубре и отпад и сега има. Само што не се спроведуваат.
Целата кривица не е во тие што не ги исполнуваат обврските за спроведување на законите.
Крстење во законите е изгубена битка. Уште од почеток. Затоа што тие што го трубат тоа, не го применуваат во секојдневниот живот.
Погрешна ти е тезата, дека некој треба од совест да применува одредени стандарди. Не е дотаму дојдена на еволуцијата на човековото општество. Дел од луѓето прават (правиме) така, но што со тие што не ги почитуваат поставените стандарди?
Епа затоа постојат законите. И затоа се е џабе ако законите не се спроведуваат.
Еве ти го мојов пример. Само што ставив три инвертор клими дома, две за мене и една за стариве. За камин на дрва, уште стои несреден агол во салонот - не ставам, пошто ниедна опција не ми ги задоволува моите лични стандарди за ефикасност на согорување (и мрза за чистење оџаци).
Како и да е, окулу мене има десетици и десетици куќи кои се греат на дрва - во печки со очајно лошо согорување. Затоа што купиле ретардирано предимензионирани печки, на пример 18киловати за просторија на која и требаат ~5 киловати. И кога ќе ги распалат како што треба да горат за да бидат ефикасни (60% максимум), внатре им е потопло одколку во финска сауна. Пошто наместо 5киловати, добиваат 18киловати.
И што прават тогаш?
Епа намалуваат доток на воздух (кислород) во горилникот, и со тоа ја намалуват топлинската моќност. Но така согорувањето иде на ефикасност под 90% а ОСТАНАТИТЕ ДЕВЕТ ДЕСЕТИНИ ИМ ИЗЛЕГУВААТ НИЗ ОЏАК.
Епа џабе што јас се греам на клими со A++ eфикасност, кога не смеам да отворам прозор. А низ вентилацијата секако ми влегува скопски смог.
Затоа бачка не ми зборувај дека „крстење во законите е изгубена битка затоа што тие што го трубат тоа, не го применуваат во секојдневниот живот“. Дали јас го применувам тоа или не, сеедно е кога
мнозинството не го почитува законот.
Но ако законите се применуваат, мнозинството набрзо ќе разбере дека е многу неисплатливо да штедиш преку согорување гуми, прегорено моторно масло, и разно ѓубре. Законите не се оставаат на совеста, тогаш би биле препораки а не закони. Законите мора да се спроведуваат, а тоа е обврска на државата.