Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595202 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1575 на: 26 Октомври 2015, 13:46:46 pm »
Tие Литванците се предавници на европските „демократски“ определби... штом користат толку гас од лошата Русија.  :P
Рига е главен град на Латвија, а Вилнус на Литванциве што ги спомнуваш.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #1576 на: 26 Октомври 2015, 13:56:30 pm »
Не зборам на памет и со ништо не морам да го поткрепувам моето видување, од проста причина што тука не правиме некој апла формален муабет. Тамам работа да мораше секоја реченица да ја поткрепувам со некакви онлајн податоци за кои немам поима дали се точни или не. Тоа е баш тоа, мое видување на работите.

Небитно е како оди продажбата на горива во Чешка. Тука зборуваме за Прага како централно урбано подрачје, без да навлегуваме во меѓуградскиот и меѓудржавниот транспорт каде превозот сигурно не се одвива со трамвај, метро, ТСИ или автобуси на плин.
Па и минатиот пат викаше помалку коли него у Скопје се возат, па испадна дека дневно у Прага циркулираат возила колку у Македонија што има регистрирано...
Сеа викаш повеќе бензинци возат, а у суштина ако прокопаш поубаво ќе видиш дека дизел повеќе се троши.  И уште викаш „не зборам на памет“...
Не мора да потркрепуваш, ама не тврди, кажи „мислам“, кажи „мене ми се виде...“ ор самтинг. А вака испаѓа ко` да си сигурен за тоа што го зборуваш, а тогаш мора да потркепиш, пошто јас не ти верувам на пример.  

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1577 на: 26 Октомври 2015, 14:09:36 pm »
Tие Литванците се предавници на европските „демократски“ определби... штом користат толку гас од лошата Русија.  :P
Рига е главен град на Латвија, а Вилнус на Литванциве што ги спомнуваш.

Се е тоа една иста „недемократска“ багра која троши руски гас, им даваат пари наместо да водат војна против Русија.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #1578 на: 26 Октомври 2015, 14:18:00 pm »
Така е Ван, така е.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1579 на: 26 Октомври 2015, 14:43:46 pm »
Не зборам на памет и со ништо не морам да го поткрепувам моето видување, од проста причина што тука не правиме некој апла формален муабет. Тамам работа да мораше секоја реченица да ја поткрепувам со некакви онлајн податоци за кои немам поима дали се точни или не. Тоа е баш тоа, мое видување на работите.

Небитно е како оди продажбата на горива во Чешка. Тука зборуваме за Прага како централно урбано подрачје, без да навлегуваме во меѓуградскиот и меѓудржавниот транспорт каде превозот сигурно не се одвива со трамвај, метро, ТСИ или автобуси на плин.
Па и минатиот пат викаше помалку коли него у Скопје се возат, па испадна дека дневно у Прага циркулираат возила колку у Македонија што има регистрирано...
Сеа викаш повеќе бензинци возат, а у суштина ако прокопаш поубаво ќе видиш дека дизел повеќе се троши.  И уште викаш „не зборам на памет“...
Не мора да потркрепуваш, ама не тврди, кажи „мислам“, кажи „мене ми се виде...“ ор самтинг. А вака испаѓа ко` да си сигурен за тоа што го зборуваш, а тогаш мора да потркепиш, пошто јас не ти верувам на пример. 

Па и јас да сум на твое место не би си верувал себе си а камо ли мене. Пошто и прошлиот пат испадна дека повеќе дизел возила (општо секаков тип на возила) се регистрирани во Чешка а не во Прага и сега испаѓа дека повеќе се продава дизел (за секакви возила, машини и слично) и тоа во Чешка а не во Прага. Јас зборувам за Прага како урбано подрачје (пак повторувам) а не за Чешка и нејзината индустрија и стопаснтво :)

А тоа се подразбира дека е мое мислење или перцепција. Да беше факт ќе линкував до извор или ќе обезбедев соодветна поткрепа. Не се праи и ти сеа ФилипВ

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1580 на: 26 Октомври 2015, 14:46:17 pm »
Mинатиот пат ти извадив статистика само за Прага. Сеа не можам да се замарам, доста е да се знае дека твоето „верувај му на дедо“ нема врска ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1581 на: 26 Октомври 2015, 15:36:22 pm »
Тоа е твој генерален заклучок, односно твоја желба да го прифатиш тоа дека стварно „нема врска“ базирано на ништо и да го ставиш јавно, со други зборови: „ако Фаланга не наведе извор кој мене (на Симо) ми се свиѓа, неговите проценки и мислења немаат врска, пошто не можам сеа да се замарам“.

Тенк ју вери мач, much appreciated.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #1582 на: 26 Октомври 2015, 15:39:01 pm »
Симо наведе извори кои го побиваат тоа што го кажуваш. Не го сфаќам водењево инат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1583 на: 26 Октомври 2015, 15:40:55 pm »
Ако пратиш и читаш ќе знаеш дека симо не навел никаков извор кој побива тоа што кажувам. А јас кажувам повеќе работи, само ти не читаш и не те интересира туку се убацуваш за ташак да си играш и **** ** **** ** ****

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1584 на: 26 Октомври 2015, 16:27:43 pm »
Потрошувачка на бензин и нафта во Чешка Република:

Можда Прага е некој специјален исклучок, ама чисто се сомневам (не најдов дека имаат некој бан за дизели), така да „во Прага ретко дизел да видиш“ некако не ми држи. Една друга статистика вели дека во Чешка повеќе од 40% од патничките возила регистрирани во 2013 година се дизел возила, и има трендот на пораст на дизели во однос на бензинци.

И ако кажуваш свои видувања, тоа е зборење на памет. Ако се користиш со статистички податоци и факти, тогаш може да кажеш „не зборам на памет“.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1585 на: 26 Октомври 2015, 17:44:49 pm »
ovie podatoci se dobieni poradi odlivot na makedonci i ostanati balkanci koi isklucivo preferiraat dizel  ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1586 на: 26 Октомври 2015, 17:56:20 pm »
Да, само што не знам колкав процент од потрошувачите на дизел се патнички возила и дали се возат претежно во град или на отворено. Затоа велам дека е мое видување, онака од шетање по улици (а имаше бајаги) и од разговори со колеги (а и такви имаше бајаги). Значи баш така како што кажав, мое видување, врие шкоди таму а ретко забележував TDi. Појди таму, прошетај па побивај ме. Вака, џабе се мачиш да ми праќаш пошто во спомен ќе ми остане тоа што сум го видел со свои очи а не некој линкуван jpeg, пошто и онака податоците од двата графици ми се малку чудни, односно бараат разработка (пошто дизел се троши три пати повеќе од бензин, а бензинци и хибриди има повеќе отколку дизелаши, то може да кажува многу работи, ама јас не донесувам заклучоци онака од кеиф, немој ни ти).

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1587 на: 26 Октомври 2015, 18:51:29 pm »
Миливоје, иди на гоогле стрет вју одбери едно уличе со малку поќе паркирани коли и ќе видиш што си пропуштил док си бил таму ... :D

Неможе да се повлече паралела Скопје - Прага  , или Скопје - Нови Сад, котлина - рамница, географија, земјопис, и.т.д Основно образование ..

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1588 на: 26 Октомври 2015, 19:07:04 pm »
Милентије тврдењава ти се засновани на поминати  48 часа во Прага што не те прави експерт.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1589 на: 26 Октомври 2015, 19:13:12 pm »
@Миле,

Еве ти го првиот извор: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/spotreba-pohonnych-hmot-loni-vzrostla-i-kvuli-poklesu-cen/1191425

Еве ти го вториот извор: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/nafta-ci-benzin-diesel-ma-v-cesku-navrch-zamichat-karty-muze-ekonorma-1040245

Цитат
In the Czech Republic are fans of gasoline and diesel fuel almost in balance. Diesel makes when purchasing a new car precedence more than 42 percent of drivers, the car with a gasoline engine less than 40 percent. Up to six per cent of drivers considering a hybrid car (gas and electricity) and another 11 percent prefer LPG. One percent would have bought an electric car.

Али добро е, стигнавме до некаде, а тоа е дека „во Прага не возат дизели“ е твое видување, а не е факт.