Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1296543 пати)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1871
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Зимски гуми
« Одговори #9480 на: 06 Ноември 2024, 07:43:17 am »
До 25 декември нема снег воопшто и не монтирајте зимски гуми без потреба m+s за вакво време е идеално и за зима каква што има.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6360
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9481 на: 06 Ноември 2024, 09:09:30 am »
Точно, за католички Божик секогаш врни како на филмовите.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1380
« Одговори #9482 на: 06 Ноември 2024, 10:21:23 am »
Веќе недела-две во 6 сатот на сабајле е 0-2 степени, добро е што нема врнежи па нема мраз.  ;D

А уствари лошо е што нема дожд еден месец паднато.

Дожд у ова време може да ти донесе само топол фронт.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1380
« Одговори #9483 на: 06 Ноември 2024, 10:23:43 am »
До 25 декември нема снег воопшто и не монтирајте зимски гуми без потреба m+s за вакво време е идеално и за зима каква што има.

Од една страна им викаш на луѓето да бегаат од срање Шкода а од друга страна им викаш да стават срање гуми, веројатно мислиш на All Season. М+S e ознака дека гумата може да се користи по снег и кал. Ја имаат и зимските гуми, и не означува гума за сите сезони.
Едит:
Секако за да е зимска не е доволно само M+S туку и снегулка. Така да делимично може си у право.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5656
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9484 на: 06 Ноември 2024, 10:49:57 am »
Навечер (после 23ч.) ги мијат улиците, барем во Прилеп и може да подмрзне ако паднат температурите на 0/-1°С.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 565
    • ibiz.mk
« Одговори #9485 на: 06 Ноември 2024, 10:58:13 am »
Континентал моделот е со 2024ДОТ, ке ги добијат на лагер на 15ти и затоа е оваа цена моментално, (како преднарачка)
фала на препораката, реално за 4500 е супер понуда. Да сум сигурен наредни 5-6 години(~20000км)

И така не ми се брза за менување, и сам ги менувам, па ке почекам после 15ти земам

инаку all Season ни на најголем непријател не би препорачал,
знам дека немаме некоја зима, али конкретно јас идам доста често зимно време на планински делови(поаѓам пред изгрејсонце, и си доаѓам касно навечер), и ми е доста битно добра зимска гума.

Сум затечувал неколку пати случај каде со зимска гума се искачува без проблем, а некој со All Season, дрифта по замрзнат асфалт

Отсутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 911
« Одговори #9486 на: 06 Ноември 2024, 11:32:13 am »
Континентал моделот е со 2024ДОТ, ке ги добијат на лагер на 15ти и затоа е оваа цена моментално, (како преднарачка)
фала на препораката, реално за 4500 е супер понуда. Да сум сигурен наредни 5-6 години(~20000км)

И така не ми се брза за менување, и сам ги менувам, па ке почекам после 15ти земам

знам дека немаме некоја зима, али конкретно јас идам доста често зимно време на планински делови(поаѓам пред изгрејсонце, и си доаѓам касно навечер), и ми е доста битно добра зимска гума.

Сум затечувал неколку пати случај каде со зимска гума се искачува без проблем, а некој со All Season, дрифта по замрзнат асфалт

Со здравје да си ги возиш, подобра зимска гума за тие пари - не наоѓаш. :)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1871
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #9487 на: 06 Ноември 2024, 11:54:47 am »

Од една страна им викаш на луѓето да бегаат од срање Шкода а од друга страна им викаш да стават срање гуми, веројатно мислиш на All Season. М+S e ознака дека гумата може да се користи по снег и кал. Ја имаат и зимските гуми, и не означува гума за сите сезони.
Едит:
Секако за да е зимска не е доволно само M+S туку и снегулка. Така да делимично може си у право.
Љуби брат - прашта 🍻

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #9488 на: 06 Ноември 2024, 12:31:03 pm »
Зимава ќе биде изгледа уште потопла и по сува од минатата,минатата 0 снег се виде, сњ топеа гуми џабе, температурите се топли, едино во раните утрински часови се пониски, малце покрута гумата дур да згрее пак, голем К.
 Уопште нема потреба за зимски одсега да се брза да се монтираат.
Оф топик, скоро 2 месеци нема дожд заврнато, ништо од печурка не излезе, Стрежевското езеро уште малце ќе пресуши како шо се повлекува секој ден. Никогаш нема да се врати во првобитна состојба дури и да се окози од дожд и снег, а ниту едното ниту другото го има во најава. Ќе се лапаат рестрикции за вода од в година. Пополека како да се губи едно годишно време.
Иначе водата на зима до дрвата е/беше.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #9489 на: 06 Ноември 2024, 17:40:22 pm »

Има all season за 50 и за 250 евра. Колку ќе платиш толку ќе клатиш. Си има официјални тестови на нет, според категоризација (ценовна) па секој може да си види.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 565
    • ibiz.mk
« Одговори #9490 на: 06 Ноември 2024, 17:46:48 pm »
@Volvo tocno ali kaj nas pretezno zimaat all season za da pominat poevtino.
Ne da dava 1000e

I jas pre bi kombo zimski+letni set.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1655
« Одговори #9491 на: 06 Ноември 2024, 19:00:16 pm »
Поголем проблем од зимскиот перформанс за all season гуми, е што летото трае од мај до октомври.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #9492 на: 06 Ноември 2024, 21:08:49 pm »
@Tomce во ред се преференции. Но, според мене не е во ред она што не го преферираш да го наречеш ѓубре. На некој му е преференција комбо, друг би возел премиум all season и би ги менувал на 3-4 години и со тоа би возел понови гуми, отколку посебен сет стар по 5-6 па и повеќе години. Се е ствар на вкус. Но технологијата оди напред и премиум all season гумите се класи на тоа што беа некогаш што всушност се гледа по многуте официјални тестови.