[/quote]
@draganamon друже пиши за што ќе го користиш моторот, дали имаш возено мотор претходно (каков и колку), А категорија имаш? буџет?
Од прашање за МТ-03 стигнавте до МТ-09 
Здраво дечки.
Мотор немам возено едно 15 години. Предходно имам пробано Aprilia 125-ка и Suzuki 600-ка, некој постари модели, и тоа на кратко.
Кога бев помал не можев заради моите да возам мотор, но поседувањето мотор ми е на bucket листа, и конечно најдов време сам за себе, па решив да направам нешто во врска со тоа.
Само што почнав да возам часови. Возам на Kawasaki Z650 или нешто слично, naked модел е од 2012.
Моторот ми е тежок, или барем така ми се чини.
Јас сум крупен, 120кг и широк во градите, и лесно се занесувам на кривини, па положувањето на полигон ке ми биде малце потешко кај делот со 8-мици вртењето.
Али за тоа, возењето, поаѓање, забрзување ми е лесно.
Од мал сум сакал Suzuki, конкретно Suzuki GSX750, и искрено тоа сакам да го земам. Покрај тоа, кога дојдов на факулет во 2005, поминував покрај продавницата што беше кај Броз кафе, и си се зареков еден ден да си земам Suzuki GSX 600-ка или 750-ка.
Yamaha MT-07 мислам дека ќе е најдобар за возење и најдобар избор за мене, ама малце ми е грдичок. Yamaha засакав во 2004 кога Rossi премина од Honda во Yamaha и победи на MotoGP и покажа дека не е до моторот.
Kawasaki ми е cool, конкретно Z650 моделот, ама некако ми личи најтежок за маневрирање низ улиците. Арно ама, мислам дека е поефтин од погорниве.
Мразам Хонда прво заради што Biaggi губеше од Rossi (мислев дека е заради Honda-та), после заради Marquez... така да, не се гледам дека би возел и поседувал Хонда мотор, колку и да е добар.
Мотор не планирам да возам на долги релации, па модел со везир некако не ми е опција. Може на стари години ке посакам некој road trip да направам, ама тогаш ке му го мислам тоа.
Планирам да земам нов мотор, и затоа прашувам за одржување, кој има најдобар официјален сервис каде најмалце ке се замарам ?
Цената на моторот не игра голема улога.
Знам само дека пред да земам, сакам да направам споредба и пробно возење на мотор со 300-400 кубици и мотор со 650-750 (МТ-03 и МТ-07 на пример) и да видам кое полесно ке можам да го контролирам, иако мислам дека на крај ке завршам на нешто со 650-750 кубици.