Автор Тема: Sporedba pomegu Toyota I Hyundai  (Прочитано 11281 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
Одг: Sporedba pomegu Toyota I Hyundai
« Одговори #15 на: 01 Ноември 2011, 16:49:25 pm »
Јарис вс И20,нема простор за дискусија,Јарисот е далеку напред,материјалите се супер,дизајнот е индивидуална работа,моторите на Тојота се повеќе од докажани итн.итн
Аурис вс И30,гледано од страна на дизајн би бирал Аурис(значи сегашната И30 е ГРДА),подобра изработка сигурно има Аурисот итн.итн....
п.с
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MickeY MousE

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 147
  • *** Disney ***
« Одговори #16 на: 01 Ноември 2011, 17:26:19 pm »
Ја би идел на Поло.
Само мора да биде хајлајн. За да ја осетиш убавината.
Батали тоа цени во каталог. Цените немаат врска. Еве Дени прашај го. Тој сигурно знае колкав попуст би добил во Порше.
Поло > и20, 30, јарис, аурис.  И точка.  :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #17 на: 01 Ноември 2011, 17:42:29 pm »
Каква врска има Дени со муабетов? Или колку да се испровоцира реакција?

Енивеј..

Кога веќе прашуваш за i20, Yaris итн, некакви реални спортски перформанси не можеш да очекуваш. Новиот Јарис е интересен, и е поголем од сегашниот, но цената му е висока (како и на секој нов модел). Од друга страна, не дека i20 е лошо возило, туку визуелно ми е копија на Corsa, па затоа не го сакам. Уствари и одлично возилце е, и моторот е добар, али кај мене дизајнот игра многу голема улога.

Од друга страна, ја обожавам Фиестата, и сметам дека е најубаво возило во класата. Квалитетот на изработка е одличен, а ако се сметаш за човек што сака возење, тогаш дефинитивно е најдобар избор. Има одлично подвозје и држење, но кај нас ја носат со застарени (и недоволно моќни) мотори. Сепак, да е моја, секое сабајле кога ќе ја видам, ќе се израдувам, за разлика од Јарис (кој секој пат кога ќе го видам, дел од мене умира) или i20 (кој кога и да го видам, ми личи на Corsa).

Fiesta 1.25 со 82 коњски сили (и три врати) е 8990 евра. Моторчето е одлично (го има развиено Јамаха за Форд), и е прилично економично, а Фиестата изгледа прекрасно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #18 на: 01 Ноември 2011, 18:32:09 pm »
Зеро, треба да носиш наочари ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #19 на: 01 Ноември 2011, 18:33:10 pm »
Што вика Зеро Фиестата си е класа за себе ако се споредува со Хјундаи, па дури и ценовно. Тојотата е малку поскапа, но си вреди! :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #20 на: 01 Ноември 2011, 18:35:20 pm »
Хмм, ја би размислувал околу новиот Јарис и Хјундаи ix20. Двете ми се ок аута, а и цената им е приближна, освен што моментално ix20 има попуст. Незнам, Тојота е престижен бренд и има подобра цена при продажба на старо. Можда одлуката е тешка и незахвална, ама ако би морал да се одлучам - би се одлучил за Јарис.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 01 Ноември 2011, 18:43:19 pm »
Зеро, треба да носиш наочари ;D

Зошто?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #22 на: 01 Ноември 2011, 20:36:58 pm »
Па дека i20 ти е „визуелна копија на Корса“ :D

Се шегувам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #23 на: 01 Ноември 2011, 21:12:43 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #24 на: 01 Ноември 2011, 21:35:31 pm »
Па дека i20 ти е „визуелна копија на Корса:D

Се шегувам.

Веројатно една од најточните констатации на форумов (само би дополнил, дека се работи за Корса, пред фејслифтот). Мислам дека и ја негде го имам тоа кажано, коа се праело муабет за помали коли, или Хјундаи (или евентуално Опел :D)

Богами стварно не знам откаде тој муабет за i20ката и Corsa-та... :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #25 на: 01 Ноември 2011, 23:17:22 pm »
Богами стварно не знам откаде тој муабет за i20ката и Corsa-та... :)
Па ти викам ја... :D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #26 на: 01 Ноември 2011, 23:31:17 pm »
Вака прво... ако дечково што го постави оваа тема бара мислење и се мисли што да одбере помеѓу овие 2 произведители, јас би одбрал Тојота, од самото тоа што и покрај ситуацијава тојотата е бред, во одност на хјундаи... но не го подценуваме до толку...

Стариот Јарис го имам возено моторот 1.0 (мислам) и иде доста солидно, стабилен е и многу малце троши, некој... 6.5л/100 км во град...
Аурис, немам возено, но ја имам возено последната Корола со 4/5 врати со моторот Д4д од 90 кс забрзувањето и е префекно...  без проблем забрува 160-170 кмч а и многу малце троши...

и20 и и30 немам возено, нит па ме возеле...

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #27 на: 03 Ноември 2011, 08:33:50 am »

2. Auris vs I30.
Moe mislenje e deka I30 e podobar avtomobil vo sekoj aspekt, osobeno vo upravuvanjei lezenje na pat. Potoa I30 e 40% poevtin, zatoa sto Toyota, pocna da go naplaka svoeto ime.

Лоши Патишта, на погрешно место ја бараш предноста на и30 пред Аурис, Аурисот има перфектно лежење на пат, можам да кажам дека е многу близу до Вектрата која е една класа погоре и има мултилинк за разлика од Аурисот.Како е тоа постигнато кај Аурисот незнам.Во споредбата на управувањето и лежењето на пат Хјундаито е генерации наназад.Аурисот е многу полесен за возење и маневрирање низ град оддоста помали коли од него, како Клио, Фјужн, 206-ка(ова се колите кој често ги возам па можам да направам убава споредба) Предноста кај Хјундаито пред Аурисот барај ја во ефтините и крцкави материјали кај Аурисот слабата крајна брзина (иако незнам колку е реалната крајна брзина на и30).И дискутабилниот квалитет на подвозјето, имам претходно споменато што до сега имаме менувбано на Аурисот.

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #28 на: 03 Ноември 2011, 13:38:35 pm »
Пред извесно време бев на тест возња на јарисот кога траеше акцијата за 9250е имаше јарис со фул опрема и 5врати. и20 немам возено и незнам, па го споредив јарисот со мојата ибица 1.4мпи од 2000год.
Прво кога влегов во јарисот се зачудив од просторот, јас незнам јапанциве од каде извадија толку простор во онаа количка :). Материјалот и изработката ме бендисаа и просторот е максимално искористен.
За разлика од ибицата вожњата е мн по мека, на што јас и не сум навикнат.
Багажниот простор исто така е јапонска работа и тоа незнам каде го извадија и уште појако да биде има шини на задните седишта со кој добиваш уште 20-30цм.
Единствената работа во која мислам дека ибицата од 2000год е подобра е забрзувањето, јарисот со 1.0 и 69 коња мислам, ми изгледаше мн по тром од ибицата 1.4 со 60 коња.
Меѓутоа кога на се ова ќе ја додадеш потрошувачката од 4Л отворено и 6.5Л град, тука веќе нема споредба :).

Аурис има кумот и знам што кола е. Перформанси има супер и мала потрошувачка од некои 7.5Л-8Л у град ми се чини. Еднаш го удрија од позади и еднаш удри од напред и неговата кола имаше минимална штета, а другите беа прилично оштетени.

За хјундаи читав мн пофалби у последно време и во однос на цената за 11000е ми качуваат дека е супер кола. Ама сепак не сум возел сеуште.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #29 на: 03 Ноември 2011, 14:08:15 pm »
Стариот Јарис го имам возено моторот 1.0 (мислам) и иде доста солидно, стабилен е и многу малце троши, некој... 6.5л/100 км во град...
Толку покажува на борд компјутер, а трошеше 7 и кусур.