Автор Тема: Авијација  (Прочитано 211562 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
Одг: Авијација
« Одговори #855 на: 01 Декември 2021, 17:25:40 pm »
Дефинитивно ти е висок кровот за да имаш таков поглед врз авионот ;D

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #856 на: 01 Декември 2021, 17:58:08 pm »
Многу специфични околности се потребни за да ја слушнеш "експлозијата", но звукот од суперсоничната брзина е препознатлив, особено кога ќе се почувствува притисок во ушните тапанчиња.
Добро, можеби погрешно се изразив со пробивање звучен ѕид, поточно ќе беше да кажев дека прелетуваа со суперсонична брзина :)

Надвор бев и ги видов накратко пред да ми исчезнат од видик во правец југозапад.

Суперсонична брзина е брзина потребна за пробивање звучен ѕид. Малце контрадикторно си напишал.

Кога бев на вежба во Турција, на нив им беше дозволено пробивање на звучен ѕид само над FL300 или 30.000 фити. Така да дека летале над Скопје на висина од (да речеме) 5000 фити и да пробивале звучен ѕид, малце ми нема логика. Секоја среда поминуваат и до сега тоа не се случило. Да, звучи многу страшно ама далеку е од пробивање звучен ѕид.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #857 на: 01 Декември 2021, 18:20:50 pm »
Многу специфични околности се потребни за да ја слушнеш "експлозијата", но звукот од суперсоничната брзина е препознатлив, особено кога ќе се почувствува притисок во ушните тапанчиња.
Добро, можеби погрешно се изразив со пробивање звучен ѕид, поточно ќе беше да кажев дека прелетуваа со суперсонична брзина :)

Надвор бев и ги видов накратко пред да ми исчезнат од видик во правец југозапад.

Суперсонична брзина е брзина потребна за пробивање звучен ѕид. Малце контрадикторно си напишал.

Суперсонична брзина е било која брзина поголема од брзината на звукот, кога ќе се доближи авионот до брзината на звукот почнува да формира притисок во предниот дел на авионот, кои
потоа кога ќе постигне поголема брзина се ослободува и прави визуелно да се види како го пробил ѕидот на звукот.

Суперсонична брзина е пониска колку повисоко лета авионот.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #858 на: 01 Декември 2021, 18:27:41 pm »
@DarthJe5us Да, на тоа и мислев. Микиус кажа дека не пробиле звучен ѕид ама летале со суперсонична брзина.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #859 на: 01 Декември 2021, 19:00:55 pm »
@DarthJe5us Да, на тоа и мислев. Микиус кажа дека не пробиле звучен ѕид ама летале со суперсонична брзина.
Не знам што не ти е јасно, како што објасни @DarthJe5us, моментот кога леталото ќе ја надмине брзината на звукот се вика пробивање звучен ѕид, и понатаму таа брзина се вика суперсонична брзина, нема ништо контрадикторно.
Ако некој не ја слушне "експлозијата" од пробивањето, не значи дека леталото воопшто не се движело со суперсонична брзина, во прилог видеото што го постирав претходно. Слушни убаво и погледни реакција на публиката.

Досега, ниту сум ги слушнал, ниту видел секоја Среда да прелетуваат.
Дури ете, нема ни да тврдам дека летале со суперсонична брзина, бидејки не им ја мерев брзината, ниту има ја измерив висината на која прелетаа.
Миговите на ЈНА летаа само над Јадран со суперсонична брзина, а карактеристичниот звук (звучни бранови) од суперсоничната брзина кои вршат притисок на ушните тапанчиња, всушност било од развигорчето.
Патем служев воен рок на еден од воените аеродроми :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #860 на: 01 Декември 2021, 19:06:45 pm »
Леле, ама се затврдевте... :)

Навистина проаѓаат секоја Среда?
Не сум забележал до сега, претпоставувам многу пониско биле овојпат.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #861 на: 01 Декември 2021, 19:20:24 pm »

Секој петок урда јадеш. А они среда проаѓаат.

• Легенда
« Одговори #862 на: 01 Декември 2021, 19:28:22 pm »

Секој петок урда јадеш. А они среда проаѓаат.

Немој бе и ти, ме потсети на оној што успешно исчезна после стотиот адиос.

Мразам урда, поглупа е и од брокула.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2123
« Одговори #863 на: 01 Декември 2021, 19:44:59 pm »
Летото се слушаа секоја среда зборам за реон накај ародромот и звукот беше пеколен некој среди само слушаш а не ги гледаш еднаш ги уловив сликава е од тогаш а денеска во центар се слушаа исто како цело лето што ги слушав штета ги имам избришано снимките https://prnt.sc/21a58
« Последно менување: 02 Декември 2021, 11:54:10 am kire95 »

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #864 на: 01 Декември 2021, 19:50:56 pm »
Прееска го слушна како пробиваше звучен ѕид?

@Mikius Ако добро сфатив, првиш велиш дека го пробиле звучниот ѕид а потоа велиш дека не го пробиле звучниот ѕид ама летале со суперсонична брзина или јас сум грешка?

Небитно, премногу е опасно на толку висини да се лета со толку висока брзина. Плус во нивни прилог е да се оди на повисока висина како што кажа @DarthJe5us бидејќи е полесно да се пробие бидејќи брзината на звукот е обратно пропорционална од коренот на надворешната температурата.

• Легенда
« Одговори #865 на: 01 Декември 2021, 20:17:01 pm »
Се вежбале ѓубрињата колку ниско можат да допрат. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #866 на: 01 Декември 2021, 20:49:08 pm »
Прееска го слушна како пробиваше звучен ѕид?

@Mikius Ако добро сфатив, првиш велиш дека го пробиле звучниот ѕид а потоа велиш дека не го пробиле звучниот ѕид ама летале со суперсонична брзина или јас сум грешка?

Небитно, премногу е опасно на толку висини да се лета со толку висока брзина. Плус во нивни прилог е да се оди на повисока висина како што кажа @DarthJe5us бидејќи е полесно да се пробие бидејќи брзината на звукот е обратно пропорционална од коренот на надворешната температурата.
Ајде овака, "...пробиваше звучен ѕид" и "...проби звучен ѕид" нема исто значење, односно во првиот случај неодреден и несигурен е моментот кога се случило пробивањето, во вториот случај е прилично одреден и сигурен моментот кога се случил пробојот. Исто како "...ја рушеше куќата" и "...ја сруши куќата".

За по коментарот на Молец за недостаток на експлозија како доказ за пробивање звучен ѕид, да се изразам поинаку и да се изразам со суперсонична брзина наместо со пробивање звучен ѕид.
И како што кажав, недостатокот од сведоштво за чуена експлозија, не значи дека леталото не се движело со суперсонична брзина.

Во бившата YU, прелет како денешниот се случуваше најмалку еднаш на два месеца, програмските планови и цели на таквите прелети најубаво си ги знаеја надлежните од военото воздухопловство.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #867 на: 01 Декември 2021, 20:54:32 pm »
Летото се слушаа секоја среда зборам за реон накај ародромот и звукот беше пеколен некој среди само слушаш а не ги гледаш еднаш ги уловив сликава е од тогаш а денеска во центар се слушаа исто како цело лето што ги слушав штета ги имам избришано снимките https://prnt.sc/21a58l6

, . , . , . :

Нека има, ќе се најдат.

:)

• Легенда
« Одговори #868 на: 01 Декември 2021, 21:25:37 pm »
Летото се слушаа секоја среда зборам за реон накај ародромот и звукот беше пеколен некој среди само слушаш а не ги гледаш еднаш ги уловив сликава е од тогаш а денеска во центар се слушаа исто како цело лето што ги слушав штета ги имам избришано снимките https://prnt.sc/21a58l6

, . , . , . :

Нека има, ќе се најдат.

:)

································· ✈ ·······································································
                       ······························ ✈ ··························································································

Така некако беа :D