Види да ти каже нешто чичо, веројатно тука за оваа тема сум еден од покомпетентните... за да ти казам совет и мислење...
Вака, прво во секој случај ја сум за да земеш италианско моторче во никој случај кинеско... е сеа, разликата помегу Априлија, Џилера и Пјаџо, скоро као да и нема... значи се бреднови, во права смисла на зборот... сеа моментално мати вода и кимко, со луда гаранција од 50 000 или од 100 000 км... нешто такво... и сум возел кимко, а и гледам кај нас ги има, ама во грција уште повеке ги возат....
Е сеа... само да ти кажам сервисот за Било кое од овие Италијански моторчиња, е 5 пати поскап од кинеско моторче... а разликата е од едно до друго е во тоа што, кај италинскиве мотори се поквалитетни, помалце се кварливи, поубаво држат, по стабилни се, поубаво кочат... потрошувачката на 2Т ако е со со карбуратор е околу 5 литра, зависи од вожња... али тука е некаде, зборам дека сум имал апрлија РС модел 2001-2002-2003 година... а кај инџекшан апрлилиите слушам потрошувачката е околи 3 литри... а и имам и јас муабети слушано, а и се имам сам уверено дека ... кварлив им бил инџекшранот на апрлилиите...
Е сеа... кинескиве 50-ка 4т малце трошат околи 2 литри а стандард не иде повеке... од 50-60 км, а има и 80 кубика а се водат, како 50ки во книшка идат 60-70 кмч а трошат 2.5-3 литри... а оджувањето им е ефтно... најскапа работа е каиш, павер линк....
Е сеа имаш и кинески 2т значи, на фаца реплика на априлија, и од нив, ти ги препорачувам БАОТИАН, некако нај погодени се од кинеските... 2т а и 4т ...
И битно е дали ти со веспата планираш да се вртиш, само во Куманово, или планираш да идеш, за Скопје... Штип и итн, а ако ти е у план да се возиш ван Куманово... мала ти е веспава, цела вечност ке се возиш, а и забрането е 50ки по автопат... плус, ако возиш по автопат, ке и држиш пуна колку што иде и ке зариба...
Ова све што ти го кажав, од искуство го зборам... 20 години веке возам мотори, а веке 10-15 години поправам веспи/скутери
Пред да купуваш, мотор... било каков слободно контакрирај ме мене, или гледам тука и Влатко се разбира... па прашај за софет...