Автор Тема: Мислења, искуства, поплаки, совети за Aprilia50?  (Прочитано 19911 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Одг: Мислења, искуства, поплаки, совети за Aprilia50?
« Одговори #30 на: 05 Септември 2011, 09:51:31 am »
Томи,немој да земаш кинеско моторче,земи си априлијава нема да згрешиш!!

Јас имам кинеско БАОТИАН, со помината 20,000 и кусур, без никакви проблеми. Дали сум згрешил?

како скутер е одличен ама имам слушнато дека трошат околу 4-5 на сто и инџекшанот имал проблем со компјутерот али ова ти го кажувам од муабети сепак провери подобро

Да точно е, нема 2 тактен мотор кој троши под 3,5 л на 100 (башка 2 тактол се става)

За Скопје, скутерот станува потреба веќе, со овие гужви низ градов, + и со цената на бензините.
Во право е Рики, се зависи за што ќе ти треба ...

А инаку да ти кажам, нема поризична работа од тоа да купиш половен мотор, поготово италијански. Ептен ако го знаеш дечкото лично ... Несакаш да знаеш колку поскапи се деловите за нив ....

Уште ова само, за 1500 евра купуваш 2 кинески мотори НОВИ, барем ти знаеш како ќе го разработиш првите 500 км (најважна работа кај еден мотор), па како сакаш одлуката е твоја

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #31 на: 05 Септември 2011, 09:56:25 am »
Мотор џабе да ми дадеш не би го возел.

На човек што никогаш не возел скутер/мотор , не можеш да му објасниш ... ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #32 на: 05 Септември 2011, 10:25:19 am »
Така е. Јас не сакав да помислам на мотор прво. Откако ми дадоа да пробам Даелим си купив таков. ГО возев 10к и повеќе немав место каде да го чувам и го продадов. Тогаш не знаев што да им правам на парите за бензин, ми испаѓаа он џебови :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #33 на: 05 Септември 2011, 11:18:46 am »
Во секој случак има некои правила што сите возачи на 2 тркала треба да ги знаат:

1. Во случај на судир ТИ СЕКОГАШ го јадеш, затоа ти треба да внимаваш, а не да чекаш другите да внимаваат на тебе
2. Моторот секогаш кочи подолго од кола
3. Песок, уље, вода во кривина  се знае како се завршува ...... затоа освен ако не си сигурен колку е чист патот, полека во кривина
4. Мотор е за возење, не за курчење и плашење луѓе (со турирање гас во лер)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #34 на: 05 Септември 2011, 11:21:56 am »
+1

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #35 на: 05 Септември 2011, 11:57:48 am »
Во секој случак има некои правила што сите возачи на 2 тркала треба да ги знаат:

1. Во случај на судир ТИ СЕКОГАШ го јадеш, затоа ти треба да внимаваш, а не да чекаш другите да внимаваат на тебе
3. Песок, уље, вода во кривина  се знае како се завршува ...... затоа освен ако не си сигурен колку е чист патот, полека во кривина

Познати ми се сите овие факти ... 

1 Нормално, според физиката
2 Нема да возиш брзо ... брзината според условите на патот
3 Во кривина се намалува, барем така не учеа во авто школа
4 не знам од каде ти идеја дека со скутерче ке плашам луѓе, чисто ке ми служи како превозно средство до чаршија, на кафе, до кај другар ... 

За ситни релации, на кои не ми се вози гољфот од X причини, почна да се наплаќа паркинг У Кумановото, навечер е мака да се паркираш, помала потрошувачка у време каде што цената на горивото ке иде само нагоре, нема чекање во шпиц ...

исто ке ме чини да ставам плин на гољфот ?! со половно скутерче ..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #36 на: 05 Септември 2011, 12:20:19 pm »

Познати ми се сите овие факти ... 

1 Нормално, според физиката
2 Нема да возиш брзо ... брзината според условите на патот
3 Во кривина се намалува, барем така не учеа во авто школа
4 не знам од каде ти идеја дека со скутерче ке плашам луѓе, чисто ке ми служи како превозно средство до чаршија, на кафе, до кај другар ... 

За ситни релации, на кои не ми се вози гољфот од X причини, почна да се наплаќа паркинг У Кумановото, навечер е мака да се паркираш, помала потрошувачка у време каде што цената на горивото ке иде само нагоре, нема чекање во шпиц ...

исто ке ме чини да ставам плин на гољфот ?! со половно скутерче ..

Томи тоа беше за сите видови на 2 тркала ... скутери, мотори. Инаку сум видел како плашат луѓе и овие со Априлии, ќе им стават некој побучен ауспух, башка 2 тактна машина ...
Инаку како што ти потврди и Рики, на страна тие што лажат со протрошувачка, нема 2 тактна машина што троши помалку од 4 литри, така да кога ке споредиш, кола на плин, или дизел со 2 тактен скутер, најмногу во ќар ќе бидеш со заштедено време.
Од тука е и советот ако сакаш да си вметнеш како опција, кинеско скутерче (некој бренд само, бидејќи и кај нив има фирма и фирма) тие се 4 тактни (немој ни да помислуваш 2 тактен, во тој случај само не-кинески бренд) трошат 2 на 100, и се нешто најефтино за одржување, делови има колку сакаш. Како ќе те служи, зависи како ќе го возиш.
За 1500 евра имаш многу опции, тоа во денешно време се доста пари за скутер, освен италијанскиве марки можам најодговорно да ти го препорачан Кимко, нема мајстор што нема пофални зборови за него.

Ако нешто дополнително те интересира, пиши

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #37 на: 05 Септември 2011, 13:23:38 pm »
Рики, за низ град ми го треба, надвор од град, автопат, идам со кола ...

Кинеско ни на крај памет не ми паѓа да купам ..  Дали би можел да ми кажеш од која година се почнати од производство на Априлиа со карбуратор ...

Ја ги гледам огласиве од 2007-2008-ма нагоре ... За 1500 Е има доста голем избор, со по 7-8 000 км поминато...

Тоа Томосче еднаш ме остави на пат, и го туркав доста време, во 14.00h на сред лето ..

Сите Априлии се со карбуратор, почни од вале роси моделот како еден од најпопуларните гравиран 120 кмч па нагоре значи од 1997/8 година па до 2006/2007 и ке ги познаеш, позади се со 2 оклугли штопчиња... и напред имаат фарови со леки

Напред и позади имаат дискови, трошат просек околу 5 литри... и ако некое е сочувано и оджувано и има поминато... до 15000 км слободно земи го... тие тераат по 30-40 000 км ако се оджувани како треба...

Али, јас би земал априлиа поновоито модел, со дисплеј...

A пред 2 дена возев пежо џет форс http://www.peugeotscooters.com/motorization-innovation/

а не се лоши и дерби, имаат пренос на ланец и убав реп...

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #38 на: 05 Септември 2011, 15:34:07 pm »
ja sepak bi ti preporacal da si zemes novo motorce za tie pari,kymco e taiwan i motrcinjata se praveni dosta kvalitetno so dobri matriali,ako sakas nesto sportsko na izgled ima sega novi motorcinja Motowell Magnet RS navodno se ungarski i se nemaat pozaleno od niv dosega ama sepak jas bi igral na kymco

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #39 на: 05 Септември 2011, 15:47:45 pm »
Инаку како што ти потврди и Рики, на страна тие што лажат со протрошувачка, нема 2 тактна машина што троши помалку од 4 литри,
Ај да се кладиме дека има што трошат точно 3 па и помалку.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #40 на: 05 Септември 2011, 15:58:35 pm »
Инаку како што ти потврди и Рики, на страна тие што лажат со протрошувачка, нема 2 тактна машина што троши помалку од 4 литри,

Ајде, кажи ми го моделот?

Инаку и SYM се многу квалитетна марка.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #41 на: 05 Септември 2011, 16:46:09 pm »
И СИМ-чето не се лоши, само 50-ките се грди, немаат убава линија... 125-ките се перфекни, многу убав пренос идат... 120-130кмч

Еве ти еден дечко соработувам со него, Томче прави стајлинг на Веспи... сече китира, полира фарба... лом прави...

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000437833289

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #42 на: 05 Септември 2011, 16:50:29 pm »

Миле, не дупи...

3 литра троши априлиа 50 инџекшан...  А може толки и да троши лудих од пежо, за еден е со 10ки гуми...

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #43 на: 06 Септември 2011, 12:40:51 pm »
Во комбинација сега и 2Т Kymco Super8, посебно заради цената на 1.700 Е, ново ...
« Последно менување: 06 Септември 2011, 12:42:53 pm Tommy »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #44 на: 06 Септември 2011, 13:17:18 pm »
abe motorceto e odlicno za tie pari,neznam dali si vozel ama dosta e stabilen ima 14'' bandasi za razlika od drugite skuteri koj imaat 12ki ili 13ki,ima mislam 2 godini garancija so neogranicen broj na pominati kilometri,motorceto e dosta bezo i samo so stavanej na rezonanten auspuh lesno stiga do brzini od 80km/h