Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 508904 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: Скутерчиња
« Одговори #2430 на: 04 Јуни 2014, 21:51:31 pm »
Гледам на мотопартс кога ќе ја одберам јамахата ми излага ауспухов ( топчето)..

http://motoparts.com.mk/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=7359&category_id=1750

Како уопште би го ставил (заварил) ? Треба сечење преправање нешто ? и дали уопште би добил нешто со овеј ?
Сегашниот ми е некако грдо изведен..

И дали некаде би можел да најдам оргинал со се грана ауспух ?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #2431 на: 04 Јуни 2014, 22:18:40 pm »
Јеј,моето запали конечно,благодарение на Влатко!
Уште не ми се веруе дека толку мирно работи....

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2432 на: 04 Јуни 2014, 22:32:38 pm »
Го провозе ли барем малце

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #2433 на: 04 Јуни 2014, 22:40:37 pm »
Не сум,уште на тераса ми е.Прв тест е по скали надоле ;D
Утре инсталација да потсредам,пластики да ставам,перење и идеме....

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #2434 на: 05 Јуни 2014, 15:18:04 pm »
@VLATKO (а и другите што се разбираат повеќе) ај малку помош. Купив giannelli extra v2 од мотопартс Велес. Овие ти што ми ги кажа им пишав ама не ми вратија, а исто пишав и во Србија за булет и ми рекоа дека нема за мојот скутер туку ќе треба нешто да преправам и затоа си зедов giannelli.

Со ауспухов ми пуштија гратис ролни 7грама (ама не одат заедно со него туку гратис па тие сами ја одбрале тежинава). Ги наместив тие ролни (фабричките се 8.5г), нешто повеќе прима скутеров ама не како што треба. Тргнува на 7500 обртаи, по некое време паѓаат на 7000, па после пак качуваат.

Според тебе колку тешки ролни треба да ставам и што да сменам друго?
На колку обртаи е тоа резонанцијата што ја викаат?
И дали да сменам федерчиња на ламела и какви (сега се е стандард)? Сега кога ќе ја возам подолго време на полна туража, после тоа тргнува со помали обртаи и кога ќе тргни до кај 10км/ч се зголемуваат обртаите. ќе пуштам покасно и видео од забрзување.

• Сениор
« Одговори #2435 на: 05 Јуни 2014, 16:01:39 pm »
Ja би идел со 6гр ролни,Според мене 6гр би биле идеални за 8000рпм каде што е резонанцијата на овој ауспух,мали федери од малоси за твојата ламела се 29 9605 плавите федери би ги избрал за овој ауспух,зелените се за стандардниот.Пробај со федерчињава и 6гр ролни мислам дека ќе дојде супер.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #2436 на: 05 Јуни 2014, 16:05:33 pm »

еве и видео

• Сениор
« Одговори #2437 на: 05 Јуни 2014, 16:16:58 pm »
Тоа што ти опаѓаат обртаите е поради нелинеарната полута кај ламелата,имаш линеарни полутки мислам во мотопартс ама не се ефтини.Eве ти слика за пример,оваа полутка има две опции стандард и спорт,стандард кривината е со прекршување на аголот а линеарната е цело време константна,значи нема дупка во забрзувањето.

http://motoparts.com.mk/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=178&category_id=7247

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #2438 на: 05 Јуни 2014, 16:26:38 pm »
Фала Влатко. Ќе пробам со 6гр. ролни и со федерчиња ако најдам низ Прилеп. Ако не ќе порачам од понеделник од мотопартс па ќе видам шо че излези :)

А полуткава некако скапа е, нека тера стандарднава.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #2439 на: 09 Јуни 2014, 11:28:18 am »
Другар сака да зема ауспух за баотианот негов..

Овеј го гледаше http://motoparts.com.mk/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=6988&category_id=177

Од по стручните некој да ми кажи дали вреди да се намести ? Дали би добил нешто на брзина ? И дали треба да менува ролни, федери таму ?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #2440 на: 09 Јуни 2014, 12:13:37 pm »
Ај и јас нешто да прашам,

Годинава скутерот Баотиан БТ49QT-12 нешто не е арен. Си знае на моменти да угуши скроз па да прими гас па пак да угуши ... многу е лошо што одеднаш губи сила и да речам од кај 50-60 паѓа на 20-30 ... Е сеа, филтерот за гориво му е сменет , имам застанато во ваква ситуација и гледам си има бензин што претпоставувам дека не е до доводот. Преносот исто не верувам дека е пошо во тој момент не е дека рикаат обртаите а тој не се движи.
Најмногу се сомневам во карбураторот т.е. мембраната. Исто така свеќица не е сменета, заедно со нешто во карбураторот (ниту пак исчистено) скоро откако е купен односно некои 26.000 км ( и после јајте лајна дека Кинезот не чинел ;D ).
Уље е сменето на почетокот на сезоната, и пак не се реши проблемот (до душа и вака и така морав ;D )
Што велите вие, арно се спомневам или нешто друго е?

• Сениор
« Одговори #2441 на: 09 Јуни 2014, 12:48:00 pm »
Бузуки-  освен звук и изглед нема ништо да добие,можеби малце подобар торк на ниски вртежи
AllMightyMe-вентили имаш проверено,провери компелт карбурација,имало случаеви да е поткршена пластикат под грлото на карбураторот па на моменти да се гуши моторот,а можно е и да ти заглавува мембраната од прљавштина,исличти го карбураторот убаво па види после.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #2442 на: 09 Јуни 2014, 13:05:50 pm »
фала на совет.

Инаку, не е тоа пластиката/гума црево што е под 90 степени од грлото на карбураторот во моторот пошо пред 2 години ми беше скинато и се сеќавам дека не ни можеше да запали моторот а ако запалеше се слушаше ептен гласно на местото.
Вентили немам проверено.

• Сениор
« Одговори #2443 на: 09 Јуни 2014, 15:28:59 pm »
Провери вентилите и извади ја мембраната и провери дали е скината негде ако не е скината,исчисти ја и клипот намачкај го со маст малце на тенко.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #2444 на: 15 Јуни 2014, 16:05:51 pm »
Некој да ми кажи ако можи дали чини тоа двотактолот од лукоил што е ? Имам 2/3 литри низ дома онака ми стојат, а во јамахата скоро и да нема двотактол..
Да турам од тоа на лукоил ? 250 денари го купив..
Или па да не експериментирам ?