Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Ајде едно прашање за поискусните. Наредниот сервис на бравото 1.9 мултиџет одлучив да му ставам равенол со градација 5w-40. Е сега според спецификациите на Фиат од равенолот ми дава само едно масло кое не е фул синтетик,btw треба да исполнува acea c2/c3. Фул синтетик од равенол 5w-40 имаат acea a3/b4. Дали би било некаков проблем ако ставам некое со acea a3/b4?На последниот сервис ставив Мобил ЕСП 5w-30,ама тоа масло не е фул синтетик туку беше хидрокрак. Затоа сега сакам да преминам на фул синтетик,да видам дали ќе има некаква разлика.Или да го одберам маслото со препорачаната градација за мојот мотор 5w-30,такво би било Равенол вмп 5w-30.Да напоменам,колата има поминато 230 000 км.
Цитат: Coco на 16 Февруари 2023, 22:27:55 pmАјде едно прашање за поискусните. Наредниот сервис на бравото 1.9 мултиџет одлучив да му ставам равенол со градација 5w-40. Е сега според спецификациите на Фиат од равенолот ми дава само едно масло кое не е фул синтетик,btw треба да исполнува acea c2/c3. Фул синтетик од равенол 5w-40 имаат acea a3/b4. Дали би било некаков проблем ако ставам некое со acea a3/b4?На последниот сервис ставив Мобил ЕСП 5w-30,ама тоа масло не е фул синтетик туку беше хидрокрак. Затоа сега сакам да преминам на фул синтетик,да видам дали ќе има некаква разлика.Или да го одберам маслото со препорачаната градација за мојот мотор 5w-30,такво би било Равенол вмп 5w-30.Да напоменам,колата има поминато 230 000 км.https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-vmo-sae-5w-40
Драпат од техномото пред 1 месец му порачав Равенол плус неколку пати ги потсетив и ми вратија некни абе ќе стигни ама ти купи си друго ако ти се брза и кој ги е.а порачав од фас вас селениа. Солено малце за 5л прва цена му беше околу 4500 ден па се најдоме на 3680 на крајот Филтер за воздух и масло МАН порчани од кај Димитар.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Цитат: vladimir_1 на 17 Февруари 2023, 18:57:32 pmДрапат од техномото пред 1 месец му порачав Равенол плус неколку пати ги потсетив и ми вратија некни абе ќе стигни ама ти купи си друго ако ти се брза и кој ги е.а порачав од фас вас селениа. Солено малце за 5л прва цена му беше околу 4500 ден па се најдоме на 3680 на крајот Филтер за воздух и масло МАН порчани од кај Димитар.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)Уууу, ама цена... Солена.
Цитат: JezuzNoChill на 17 Февруари 2023, 07:41:31 amЦитат: Coco на 16 Февруари 2023, 22:27:55 pmАјде едно прашање за поискусните. Наредниот сервис на бравото 1.9 мултиџет одлучив да му ставам равенол со градација 5w-40. Е сега според спецификациите на Фиат од равенолот ми дава само едно масло кое не е фул синтетик,btw треба да исполнува acea c2/c3. Фул синтетик од равенол 5w-40 имаат acea a3/b4. Дали би било некаков проблем ако ставам некое со acea a3/b4?На последниот сервис ставив Мобил ЕСП 5w-30,ама тоа масло не е фул синтетик туку беше хидрокрак. Затоа сега сакам да преминам на фул синтетик,да видам дали ќе има некаква разлика.Или да го одберам маслото со препорачаната градација за мојот мотор 5w-30,такво би било Равенол вмп 5w-30.Да напоменам,колата има поминато 230 000 км.https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-vmo-sae-5w-40@JezuzNoChill zemisi acea c3 5w30 i ne se sekiraj, ne ti e potrebno 5w40 fullsynthetic.esp5w30 e super izbor.ako menuvas 1xgodisno i hidrokrek se dobri masla, fintata e vo aditivite, hidrokrekot kako bazno maslo ima dobra osnova.vmp.to ti e top ako zemas od ravenol.RAVENOL VMP SAE 5W-30ako sakas fullsynthetic togas acea c3 0W30 prednost bi imal ako ja vozis kolata pretezzno vo grad, ako si pretezno na otvoreno i 5w30 ti e najdobar izbor.