Автор Тема: Услови за максимална брзина на нашите пат  (Прочитано 14305 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Одг: Услови за максимална брзина на нашите пат
« Одговори #60 на: 17 Јуни 2011, 00:35:45 am »
@Falanga: Ако се опукаш со 200, ни Господ нема да може да те состави одново, па што сакаш вози :) Или еве да речеме, наредно спајање би ти било, ако Ravensburger ги откупи правата, да напраи слагалица со твојот лик и дело, па да те состави некое дете :)

@Cuore: Ја би ја допунил изјавата на Чале, со „... од спротива, зад тебе, тој што се вклучува од страна, старецот на точак, бабето покрај тротоар итн итн...“. Мислам, ако се работи за поурбани услови, иначе бабе на тротоар на аутопут, и стариот на тачак, е малце немогуче нели ;D ;D ;D
« Последно менување: 17 Јуни 2011, 00:37:29 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #61 на: 17 Јуни 2011, 00:36:54 am »
Не знам за вас ама мене со било која понова кола ми е глупо да возам 80, 100 или 120 од Велес накај Скопје.

Да не зборувам за делот од патот од после наплатна Петровец.

Не дека су некој летач ама 140 до 150 е супер за возење на порамните делови а 100 до а 120 на другите места каде е ограничено на 80.

Да не зборувам за патот кога одиш Мајка Бугарија од кај К. Паланка и после граница имаш едно 20 км пушка пат кој е ограничен на 60 км на час а слободно може да се тера минимум 140.

Јеби га...како ќе казнуваат ако не е тоа?
Шуќур нешто на темата. Ете БАШ за ова зборувам, устава пена ми фати. Од Марс се гледа дека се Вештачки и вонземски ограничувањата, и немаат една допирна точка со патот на кој се поставени.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #62 на: 17 Јуни 2011, 00:46:57 am »
@Falanga: Ако се опукаш со 200, ни Господ нема да може да те состави одново, па што сакаш вози :) Или еве да речеме, наредно спајање би ти било, ако Ravensburger ги откупи правата, да напраи слагалица со твојот лик и дело, па да те состави некое дете :)

@Cuore: Ја би ја допунил изјавата на Чале, со „... од спротива, зад тебе, тој што се вклучува од страна, старецот на точак, бабето покрај тротоар итн итн...“. Мислам, ако се работи за поурбани услови, иначе бабе на тротоар на аутопут, и стариот на тачак, е малце немогуче нели ;D ;D ;D

А бе Vele нема ограда или е скината (украдена) од страните на автопатот, значи не е обезбеден. Нема можда точаци, мада и тоа за жал понекад гледам, како и тезги со јагоди, незнам лубеници и сл. Муабетот за кучињата го знаеш, како лизгаат зајаците под тркала и сл. :) Башка, автопатиштата ни се со дупки, нерамни, необележани или обележани дупло преку старите обележја, заштитата од страните е никаква и кај што е претходно скршена не е обновена, одрони има нон-стоп, а ко бајаги има некоја мрежа некаде ... Него речи Господ да не чува, ама не си ја предизвикувај судбината ако не мораш, нели ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #63 на: 17 Јуни 2011, 08:29:03 am »
Него речи Господ да не чува, ама не си ја предизвикувај судбината ако не мораш, нели ;)
+ миљарда..... само што не верувам во Господ :D

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #64 на: 17 Јуни 2011, 10:48:52 am »
decki na prvomajska u kisela voda ima uslovi i moze da se vozi 240 licno mozam da go potvrdam toa...samo treba da se ima vistinskoto vozilo :D ...

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #65 на: 17 Јуни 2011, 10:53:19 am »
Значи тоа возило било брзо како мојата 106- ка со турбото :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #66 на: 17 Јуни 2011, 11:03:30 am »
decki na prvomajska u kisela voda ima uslovi i moze da se vozi 240 licno mozam da go potvrdam toa...samo treba da se ima vistinskoto vozilo :D ...
Едноставно, реално размислување. Чисто за оние што се инатат дека требало 120 на автопат. Па до пред 5 години, немаше човек што поминал под Стоковна Куќа мост со помалку од 100кмч. Проверено. Сега за магленки ќе го полниш буџетот...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #67 на: 17 Јуни 2011, 11:04:03 am »
Во право сте кога велите дека патиштава ни се катастрофа, дека мрежи се искинати, кучиња, мачиња, крави шо нема на пат...БТЊ..не сум бил годинава за Скопје а да нема некоја животиња згазена на пат.
Се слагам и дека брзината мора да се прилагоди.
Ама од друга страна... кога сите знаете во што држава живееме, какви ни се условите за возење, колку и какви патишта имаме...да не ме разберете погрешно...ама што кој курац купувате коли што одат по 200....моличу лепо ????????????????????? Што кој курац вакви гуми, ваков, издув, ваков филтер, вакви фелни, ремап, чипови, триста курци...????
Купете си фино лепо Спарк, Матиз нешто, И 10, Смарт, нешто што тера максимум до кај 150, 160 преку сила ако го цедиш и уживајте. Ем нема да паѓате во искушение заради филингот кој патем не баш нај нај во тие коли ем ќе си штедите гориво, ем ќе си бидете безбедни пошо ќе си возите 80 до 100-че максимум.
Мерак....адреналин....да...да?????????? Е да, ама тогаш не спомнувајте безбедност....?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #68 на: 17 Јуни 2011, 11:21:56 am »
На Тетово-Гостивар автопатот пред 7-8 години, си возам со Кадетот 80-90 и ме претица еден **** со Пасат со 150-160-170 моја проценка. И ме прошиша. Неколку километри понатаму гледам асфалтот изгребан цел, ауспуси, лонци, пластики што немаше и уште 300-400 метра понатаму ете ти го **** од десна страна излетан се држи за глава со пукнат нос цел раскрварен. Му викам Човек помош? А тој: ајј кукуууу-ај кукуууу - кукуууу.

Епа кукај смотан еден. На рамно ни сообраќај ни ништо скоро да загинеш ебате тоа **** кога возиш к’рнтија и уште се пуваш...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #69 на: 17 Јуни 2011, 11:26:56 am »
На Тетово-Гостивар автопатот пред 7-8 години, си возам со Кадетот 80-90 и ме претица еден **** со Пасат со 150-160-170 моја проценка. И ме прошиша. Неколку километри понатаму гледам асфалтот изгребан цел, ауспуси, лонци, пластики што немаше и уште 300-400 метра понатаму ете ти го **** од десна страна излетан се држи за глава со пукнат нос цел раскрварен. Му викам Човек помош? А тој: ајј кукуууу-ај кукуууу - кукуууу.

Епа кукај смотан еден. На рамно ни сообраќај ни ништо скоро да загинеш ебате тоа **** кога возиш к’рнтија и уште се пуваш...
Жив здрав колку што читам...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
« Одговори #70 на: 17 Јуни 2011, 11:55:05 am »
@Falanga

Chill out! Те провоцирав за Спаркот, но не за да те увредам туку за зафрканција. Незнам зошто го свати толку лично...Понатаму дискусијата се насочи кон докажување дали некој возел над 200, дали негде е дозволено, па последици од немил сообраќаен настан.

Како и да е, несреќите се случуваат за миг, па така доволна е и таа една минута додека го креваш Спаркот 150 за да се случи нешто несакано. Поентата со споредбите ми беше дека на собирот во Маврово со тоа што го распали Спаркот 150 презеде поголем ризик одошто оние со постабилни, побезбедни и помоќни возила што ги распаливме 200+. Не дека си ти полош шофер од останатите, туку едноставно се работи за дизајнот и перформансите на возилата. Факт е дека Спаркот е инфериорен во секој можен аспект на безбедност во однос на другите кои ги спомнав. Но ако направиш директен судир со цврста пречка со брзина од 150км/ч ќе погинеш па макар и да возиш хермелин. За 200 да не збориме.

@Deni
Премногу еднострано гледаш на работите, па така и твоите заклучоци се премногу еднострани. Се согласувам дека со саглам возило можеш да возиш безбедно и со +20% од максималните дозволени брзини кај нас. Но го занемаруваш фактот дека повеќе од пола возила кај нас не се саглам. Замисли наместо ново Поло да возиш старо Југо. Дали безбедноста ќе биде на исто ниво?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #71 на: 17 Јуни 2011, 12:07:51 pm »
@ Gojdo

Chilled out. Иначе не се секирај јас не се вреѓам иако некогаш може ми звучат така одговорите. Инаку за останатото во последниов пост се сложувам целосно.
Иначе спаркот не иде 150, тоа само на низбрдица. на рамно најмногу 140. Јас си ја познавам колата, знам дека никогаш не била удрена, редовно ја проверувам за оштетувања и дефекти па некогаш си дозволувам да ја нагазам така. Но признавам грешка не требаше тоа да го направам кога одевме за собирот бидејќи Осмица беше со мене. Јас да бев на негово место ќе речев „Батка застани тука на патаринава да се симнам“ и ќе влезев во Когарето на Schtroomph. Кога колата ќе ми биде 6-7 години стара и понатаму сигурно нема да се дозволувам да права такви глупости. Едноставно не и верувам на колата и нејзината механика!

Како и да е не ми се допаѓа идејата да се вози брзо кога околу тебе се влечат камиони со 70-80 особено не побрзо од 110-120 максимум. Ова го велам иако имам возено и 230 и тоа повеќе пати со повеќе возила и токму затоа не ми се допаѓа идејата. Кој не возел брзо не осетил и не ни може да претпостави што може да му се случи во случај на незгода...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #72 на: 17 Јуни 2011, 12:28:08 pm »
@Falanga

Chill out! Те провоцирав за Спаркот, но не за да те увредам туку за зафрканција. Незнам зошто го свати толку лично...Понатаму дискусијата се насочи кон докажување дали некој возел над 200, дали негде е дозволено, па последици од немил сообраќаен настан.

Како и да е, несреќите се случуваат за миг, па така доволна е и таа една минута додека го креваш Спаркот 150 за да се случи нешто несакано. Поентата со споредбите ми беше дека на собирот во Маврово со тоа што го распали Спаркот 150 презеде поголем ризик одошто оние со постабилни, побезбедни и помоќни возила што ги распаливме 200+. Не дека си ти полош шофер од останатите, туку едноставно се работи за дизајнот и перформансите на возилата. Факт е дека Спаркот е инфериорен во секој можен аспект на безбедност во однос на другите кои ги спомнав. Но ако направиш директен судир со цврста пречка со брзина од 150км/ч ќе погинеш па макар и да возиш хермелин. За 200 да не збориме.

@Deni
Премногу еднострано гледаш на работите, па така и твоите заклучоци се премногу еднострани. Се согласувам дека со саглам возило можеш да возиш безбедно и со +20% од максималните дозволени брзини кај нас. Но го занемаруваш фактот дека повеќе од пола возила кај нас не се саглам. Замисли наместо ново Поло да возиш старо Југо. Дали безбедноста ќе биде на исто ниво?
Знам дека е едностарано, само сметам дека не е решение кога се поправа на крајот а не од корен. Јасно ми е дека тие патишта треба да држат Југовци и Пезетки (без технички и кочници), возачи кои имаат 0.5 промили (легално), и натопен пат на места и подзамрзнат. Старци кои возат со издишани гуми... Само тоа е помалку од 1% од времето. Како и да е, ако го сметаш тоа како проблем, стави забрана при лошо време, стави граница за алкохол 0,1 (не 0,0 зошто тоа е дебилно, и Гриоте да неможеш да јадеш), исфрлај несоодветни возила од употреба (немаштија ќе речеш, па поправи го стандардот да не е немаштија). Казнувај за притисок во гумите, и за преизлижани.
Тоа нема да се случи никога, зошто никој следниве неколку години нема да превземе одговорност. Здравје боже во иднина, може ќе се подоправиме или иселиме... ;D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
« Одговори #73 на: 17 Јуни 2011, 13:08:01 pm »
za da nema tolku mnogu kaznuvanja (pritisok izlizani gumi i se sl.) imas ogranicuvanje nogu poedno stavno ;)

A ova pogore deka na prvomajska ima uslovi mislam deka ima nedorazbiranje vo toa sto se podrazbira pod uslovi, dali samo patot da e mazen i prav ili nekoj ja gleda i okolinata

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #74 на: 17 Јуни 2011, 13:11:35 pm »
za da nema tolku mnogu kaznuvanja (pritisok izlizani gumi i se sl.) imas ogranicuvanje nogu poedno stavno ;)

A ova pogore deka na prvomajska ima uslovi mislam deka ima nedorazbiranje vo toa sto se podrazbira pod uslovi, dali samo patot da e mazen i prav ili nekoj ja gleda i okolinata

Има услови ( освен тоа шахтите одвратни ) ама главата ти е во торба во секој дел од милисекундата.