Автор Тема: Super Dacia Duster  (Прочитано 21623 пати)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
Одг: Super Dacia Duster
« Одговори #75 на: 25 Јули 2012, 16:00:55 pm »
Во секој случај Дачија е 100 пати помудар избор него увезена половна канта!

Зависи не гледа секој исто на работите, а и не мора да значи дека не може да се најде добро половно возило за тие пари па дури и подобро од Дастерот. 
 Може вреди за парите или не знам што ама ептен е ефтиноќа и одвнатре и однадвор. Може да се случи таа кантата половна ако ја погодиш со 100 000км да го испрати дастеров. И едно прашање ако знае некој овде, дали Дастерот има поцинкувана шасија? Ако не тогаш верувај дека таа кантата што е поцинкувана ќе го испрати Дастерот.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #76 на: 25 Јули 2012, 16:05:33 pm »
Само кровот е поцинкуван, шасијата не е.

Кој има желба да даде пари за Дачиа...Секоја чест.

Јас нова Дачија ни за 1 евро не би купил.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #77 на: 25 Јули 2012, 16:18:49 pm »
Сите такви инвестиции се враќаат после 10/15/20 години. Со такви гиганти можеш само да им нудиш услови а не да бараш.
Не би рекол. Тоа е одличен рецепт за катастрофален резултат.
Образложи како може отварање фабрика на Ауди да е катастрофлано за една држава?
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #78 на: 25 Јули 2012, 16:21:20 pm »
Не зборував конкретно за ауди туку општо за странски инвестиции. Сети се на продажбата на Окта на грците или Електродистрибуција на австријците. Детали требаат ли?
Во спомнатите два случаи се работи за монополски фирми па е друг муабетот. Но која е користа ако ауди инвестира и вработи 200 луѓе а не вети дека ќе има проширување од значајни димензии? Не велам дека е штетно во конкретниот случај со ауди, но е маргинално и небитно.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
« Одговори #79 на: 25 Јули 2012, 16:23:04 pm »
Тоа е приватизација има разлика,додека новиве фабрики што се отворија и што сеуште се отвараат може само да ја подобрат економијата,а не да ја влошат :)
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #80 на: 25 Јули 2012, 16:24:28 pm »
Нема да ја влошат, но нема да бидат ни од некоја значајна корист.
Еве влезе автомобилска индустрија во Жабени, па ќе видиме што ќе испадне од сето тоа. На светов на среден и долг рок му се пишува црно сценарио.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
« Одговори #81 на: 25 Јули 2012, 16:33:54 pm »
Во Џонсон Мети се вработени 330 луѓе со тоа што градат нов погон во кој што ќе се вработат уште толку и сите позиции се добро платени,се работи по најстроги норми,секој останување е платено,бесплатен оброк имаат,најсовремени услови за работа нешто што го нема во 90% од фирмите кај нас што секако не е мала работа.
www.domitalia.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #82 на: 25 Јули 2012, 16:36:58 pm »
Работничките позиции се просечно платени. Ништо посебно. Останувањето е платено само на ветување. Информација од прва рака.
Секако за поздрав е одлуката за проширување и вечното ветување дека конечно платите ќе мрднат над просекот. Да видиме што ќе бидне.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
« Одговори #83 на: 25 Јули 2012, 16:42:03 pm »
Еден другар напушти добра работа што значи плата од 25.000 за да прејде кај нив,што значи ќе зема многу повеќе што за наши услови е повеќе од одлично.За останување ќе ти кажам за еден месец ама мислам дека е платено.
www.domitalia.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #84 на: 25 Јули 2012, 16:45:57 pm »
Томе?

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
« Одговори #85 на: 25 Јули 2012, 16:55:36 pm »
Не,ќе ти кажам поубаво во понеделник ;)
www.domitalia.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #86 на: 25 Јули 2012, 16:57:31 pm »
Јас имав понуда од нив за IT инженер и се скинав од смеење кога ја погледнав.
ОК, ај во понеделник.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #87 на: 25 Јули 2012, 17:24:25 pm »
ОК ќе добиеш поевтина пластика, но е 5000 евра поевтин од Јапонецот а ќе го возиш исто време, а можеби и со помалку дефекти.

Тоа е и главната работа, ете веќе кога го спомна бентлито во друга тема може и тоа пократко ќе трае, ама опкружен си со најскапи и најквалитетни материјали и уживаш секој пат кога си во него. Незнам за други ама мене многу ми смета кога ќе видам онаква мазна пластика (како кај авео) или некои ефтини линии од надвор (кои барем кај дастерот ги гледам многу на задниот дел), едноставно не мислам дека е паметна инвестиција.

А за кај Влатче не е проблем да си седнеме, не негирам дека е квалитетна, но не ми се споредува на било каков начин со другите пореспектабилни марки. И јас сум сведок на кола комшија која има пренесено материјал за преку 20 куќи, моментално има ~400 000км и освен редовни сервиси нема ништо друго видено. Станува збор за Даеву Рејсер.

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #88 на: 25 Јули 2012, 19:52:17 pm »
Значи има една изрека The beauty is in the eye of the beholder. Јас можам да најдам 100 јапонски (германски) возила што се грди а се популарни.

Мене Дачијата воопшто не ми е лоша дизајнерски, за разлика од некоја друга популарна марка. Ама тоа е субјективна работа. Јас сакам да кажам за објективни работи.

Јас многу се нервирам за муабетите за квалитет кои врска немаат со реалноста. Као демек никогаш не би купил Дачија оти не чинат (механички или што ти јас знам) а ќе купам Пасат од 2003 оти подобар е. За жал НЕ Е така. Да, ќе бидеш опкружен од квалитетни материјали, но ти е се речиси 10 години стари. Секој елемент е амортизиран. За било кое возило дури и за Мерцедес 10 години се голема експлоатација.

Мора реално да се размислува.

Инаку да, попрво и јас би возел Сивик отколку Дачија, да попрво би возел Ауди од Шкода,...но не значи дека тоа мое разислување ОБЈЕКТИВНО е правилно, субјективно е, ама затоа со страв го земам возилото со надеж дека претходниот газда се грижел за него како јас.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #89 на: 25 Јули 2012, 19:56:49 pm »
Добар пример даде.

2003 Пасат со 2010 Дачиа

Пасатот е поцинкуван целосно. Дачијата има само кров кој е поцинкуван...

Купи ги двете сега, вози ги 5 зими и кажи ми која ќе биде порѓосана и чии материјали внатре ќе бидат поодржани. :)