Автор Тема: Opel Vectra 2.0 DTI  (Прочитано 20939 пати)

Отсутен VeLe

• Почетник
  • *
  • Пораки: 43
Одг: Opel Vectra 2.0 DTI
« Одговори #75 на: 08 Јули 2011, 00:34:06 am »
Зависи од кај го зимате. Јас го земам од Еуроимпекс и не сум имал до сега некој проблем  ???
Citroen Berlingo

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #76 на: 08 Јули 2011, 02:21:14 am »
SKart maslo!

Ова за Мотул или за друго?
Колку што знам Мотулот е едно од поквалитетните масла на кои сеуште не им направиле копија.

Затоа и не му реплицирав на колегава викам, можда повеке знае од мене :)
Јас му ставам Тotal 9000 quartz 10w-40 и досега не сум имал никаков проблем а ја возам на тоа масло од кога ја земав т.е 70000 км.

Јас користев кај мене, на пежото... као ај француско... ама многу брзо ми го трошеше,(го фрлаше) и за кратко време поцрнуваше...

БАШ ТАКА !!!

Кој знае, знае :))
Зависи од кај го зимате. Јас го земам од Еуроимпекс и не сум имал до сега некој проблем  ???

Првиот пат купив на млечен во рели рејсинг, а после на рампа во Дејо-Ас и од двете места, иста приказна...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14231
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #77 на: 17 Септември 2012, 22:02:51 pm »
Вектрата на другарчето не само шо си имаше мака уште кога ја купи(не ја среди целосно,се шо треба),па со тек на време само си јавува и си јавува по нешто...Моментално е чорба,значи ја пали,турбото не уклучува,чади бел чад облаци прај,па после некое време одкако ке подзагрее ке почни турбото по малку да уклучува за на крај да си работи како шо треба да работи...

Денес по сугестија на некој си,другар ми ја носи на мајстор колата да му го исчистат интеркулерот(наводно од тоа бил проблемот),па мене ме викна да го пијам пивото...
После неколку часовна пијанка колата се заврши и пак истата песна,значи пак истите симптоми...

следува видео....

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #78 на: 18 Септември 2012, 01:54:07 am »
Не се дери бе ! ;D

Лоша судбина ги снајде скоро сите со Опел Дизел :(

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #79 на: 18 Септември 2012, 08:17:52 am »
Со преку 500000км   ;D

Отсутен Suki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 695
« Одговори #80 на: 18 Септември 2012, 09:27:15 am »
Не се дери бе ! ;D

Лоша судбина ги снајде скоро сите со Опел Дизел :(
ne bas site

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #81 на: 19 Септември 2012, 17:51:10 pm »
Мече таа вектра е за на хирургија :) Право во клиника marsher
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #82 на: 19 Септември 2012, 17:55:45 pm »
Вектрата на другарчето не само шо си имаше мака уште кога ја купи(не ја среди целосно,се шо треба),па со тек на време само си јавува и си јавува по нешто...Моментално е чорба,значи ја пали,турбото не уклучува,чади бел чад облаци прај,па после некое време одкако ке подзагрее ке почни турбото по малку да уклучува за на крај да си работи како шо треба да работи...

Денес по сугестија на некој си,другар ми ја носи на мајстор колата да му го исчистат интеркулерот(наводно од тоа бил проблемот),па мене ме викна да го пијам пивото...
После неколку часовна пијанка колата се заврши и пак истата песна,значи пак истите симптоми...

Мече ти реков дека не е од интерклулерот ама очигледно не ми верваше Еве се уверивте дека не и сега? По препорака на следниот извадете го турбото, па после егр-от, па после дизните, па вентилите, па деклата.... и кај да е ќе ја опрајте :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #83 на: 19 Септември 2012, 18:08:07 pm »
Јас му кажав шо можи да биди,тој ај ке проверам со интеркулерот(му рекол некој си),а јас ојдов таму да го пијам пивото и да тргам сеир.Мајсторот мана 1 кило коњак и почна да ја поправа,а епилогот се гледа на видеото.Вчера пак беше на мајстор(кај истиот) да ја исчистел усисната грана.Колата не чадеше како порано,ама па не ни примаше повеќе од 3600 вртежи.Ја ставија на дијагностика им покажа вакумски вентил од турбото дека не чини(баш како шо кажа ти).Зедоја го сменаа со другиот вакумски вентил(направија рокада) демек тоа бил лекот,пак ништо...Траги-комедија...Му имам 1000000 пати кажано кај да се обрати,додуша и самиот знае,ама ај шо да прајш...

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2698
  • Слобода или смрт
« Одговори #84 на: 19 Септември 2012, 18:51:41 pm »
Знам и јас за случај со ваква вектра со истиот мотор и проблеми 300 со неа. Но купена во бугарија со наводни 120000 километри. Вистинската километража на колата кога ја проверија скоро 400 000 без некој си 20 000. А на изглед ништо не се познава екстра средена. Затоа кола од бугарија и уште дизел никогаш.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #85 на: 19 Септември 2012, 19:38:15 pm »
Мислам дека Опел не ги чува км на повеќе места...Оваа на другарот ја проверивме и ја кажува истата бројка  која е на километражот,а таа е околу 166.000км...А дека тие се реални ептен тешко. :)

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #86 на: 19 Септември 2012, 19:56:21 pm »
Зависи кој Опел.....

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #87 на: 19 Септември 2012, 20:12:32 pm »
Епа еве за оваа Вектра станува збор,али јас сум се изјаснил општо за Опел...Грешка моја.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #88 на: 19 Септември 2012, 20:45:39 pm »
Не е само Опел, се работи за годината на производство....Тие работи почнаа некаде2002- 2003 , со помасовното воведување на Can врските во системите на електроника...

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #89 на: 19 Септември 2012, 21:34:17 pm »

Ја ставија на дијагностика им покажа вакумски вентил од турбото дека не чини(баш како шо кажа ти)
А кој рече дека другиот вентил е ок? Колкав е вакуумот? Дали има доволно вакуум да ги погонува вентилите? Исто нема да оди повеќе од 3000 и ако не чини егр вентилот, да не има скинато црево... изместено палење, запушени дизни..ехехеее.. со коњак не се поправа :)
A и на толку чадење да не те чуди да излезат гумиците од вентилите :) Тој белиот чад ми личеше ко од мојата астра да е клипот :)