Автор Тема: Рамнење на Дискови  (Прочитано 34703 пати)

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1479
Одг: Рамнење на Дискови
« Одговори #105 на: 11 Мај 2020, 10:43:30 am »
Јас мислам дека мерење на дискови колку мм се не е релевантно во случајов освен нормално ако не се веќе потрошени. Туку постои инструмент каде што дискот го вртиш и мериш варијација на дискот. Доколку е над некаков си параметар ондак имаш нерамномерна потрошеност и тогаш иде на рамнење или менување.

03:10

Јасно, се сложувам, меѓутоа доколку се утврди со компаратор дека дискот е крив, мора да се провери и дебелина пред да се иде на рамнење.
По препорака на @M3V8 се јавив во сервис Мазак и закажав, мајсторот кажа дека имал и компаратор и микромер итн све комплет и ќе ми кажел со 100% точност дали се криви дисковите и / или главините.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Kkkkk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #106 на: 15 Март 2021, 20:43:45 pm »
Zdravo
Imam golf 6 problem tresenje na volan vo voznja na 125-130 i pri kocenje od pogolema brzina, a i pri mali brzimi 30-40 na udolnina vo leer koga kocinicata ke ja pritisnes se oseka kako secka .Go nosev 2,3 pati na kompjutersko centriranje i balansiranje mi kazaa deka se e vo red,no posle toa pak mi trese volanot.Odam vo servisot pak i mi kazuva deka e mozno da se diskovite. Kupiv novi predni diskovi i plocki situacijata e ista, a zadnite plocki mi se za menuvanje toa veke go znam.
Sega dali e mozno tresenjeto da e od iskriveni novi diskovi no tresese i so starite?
I dali e mozno da se oseka tresenje od zadnite plocki sto se za menuvanje sto ne mi e bas za veruvanje ?
I kade bi mi preporacale da odam.
Vi blagodaram odnapred!

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #107 на: 15 Март 2021, 22:40:54 pm »
Можно е главчина да ти е крива, оној дел каде се штрафи дискот.

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #108 на: 16 Март 2021, 15:56:27 pm »
Zdravo
Imam golf 6 problem tresenje na volan vo voznja na 125-130 i pri kocenje od pogolema brzina, a i pri mali brzimi 30-40 na udolnina vo leer koga kocinicata ke ja pritisnes se oseka kako secka .Go nosev 2,3 pati na kompjutersko centriranje i balansiranje mi kazaa deka se e vo red,no posle toa pak mi trese volanot.Odam vo servisot pak i mi kazuva deka e mozno da se diskovite. Kupiv novi predni diskovi i plocki situacijata e ista, a zadnite plocki mi se za menuvanje toa veke go znam.
Sega dali e mozno tresenjeto da e od iskriveni novi diskovi no tresese i so starite?
I dali e mozno da se oseka tresenje od zadnite plocki sto se za menuvanje sto ne mi e bas za veruvanje ?
I kade bi mi preporacale da odam.
Vi blagodaram odnapred!

Криви главчини 99%
Тркни кај Мирко у ѓорче ќе ти провери со компаратор и ќе ти потврди точно.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Kkkkk

• Почетник
  • *
« Одговори #109 на: 16 Март 2021, 23:00:37 pm »
Не ви кажав уште една информација. Кога прв пат бев кај мајсторот за центрирање ми кажа дека во левата страна колата има претрпено мал удар. Така што е можно да се главчините. Ви благодарам и дали некој има број од мајстор Мирко.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #110 на: 17 Март 2021, 00:19:15 am »
Можно е главчина да ти е крива, оној дел каде се штрафи дискот.

Не ви кажав уште една информација. Кога прв пат бев кај мајсторот за центрирање ми кажа дека во левата страна колата има претрпено мал удар. Така што е можно да се главчините. Ви благодарам и дали некој има број од мајстор Мирко.

Нееееема шанси, каков удар какво кривење, ни на сон.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #111 на: 17 Март 2021, 01:48:12 am »
На бмвто на предните 2 главини (74мм) некој пробувал да става бандажи од 3ка (72мм) и со брусалица или незнам што успеал да симни 2мм али не е баш рамномерно насекаде...
Е сега мене минимално ми треси воланот на 120-130кмч.. Пробав да ставам пиксни, џабе е, не е рамномерно 72 секаде.. а без пиксни има луфта 

Сакам да прашам дали има некој машина или некое решение сето тоа да се направи пример на 71мм и да се изработат пиксни на 74мм ???.. без да се вадат главини (лагери и сите останати делови)..Сакав да се извадат и да ги однесам на дребонг али мајсторот ми рече дека е доста тешко тоа за вадење, имало многу работа, па незнам лагерот ќе се оштетел појма немам..

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #112 на: 17 Март 2021, 21:48:11 pm »

https://www.facebook.com/Servis-za-kocnici-MIRKO-252146451495356/?ref=page_internal

Отсутен Kkkkk

• Почетник
  • *
« Одговори #113 на: 02 Април 2021, 17:09:23 pm »
Ви благодарам! Проблемот не е во целост решен али е 90% подобро од претходно.Бев кај мајстор Мирко, стварно добар мајстор со секоја препорака, ако има некој прболем со такви работи нека го посети човекот е многу добар. Ми измерија дискови и главчини. Испадна дека десната главчина е крива и ми кажа да сменам и да одам пак кај него да ги израмнат дисковите. Денес бев го средиа тоа и сега останува уште тоа да проверам тие 10%. Сега имам мал вибрации на 125-130. Друг мајстор ми кажа дека 99% се внатрешни зглобови.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #114 на: 04 Април 2021, 17:30:16 pm »
Kako gi ramnat diskovite na Mirko na kola bez vadenje ili?

Отсутен orce6624

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #115 на: 04 Април 2021, 20:32:35 pm »
колку што сум запознаен Мирко има најмалку 2 машини за рамнење набавени надвор од мк,и ги вади дисковите,не ги рамни на лице место на возилото
Мирко е професионалец во својата бранша повеќе од 30 години,се познавам лично со него и со син му Ивица и целата екипа во сервисот

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #116 на: 04 Април 2021, 22:10:15 pm »
Steta sto tamo ili na bilo koe drugo mesto kaj nas seuste nema doneseno masina za ramenje na diskovi nesto kako Pro-cut.
Direktno na kola poramnuva i diskovi i nepravilnosti na glavcini.

https://www.youtube.com/watch?v=Jwu040TxyIk&ab_channel=MotormaniaHRVATSKA

https://www.youtube.com/watch?v=L6OBwVMhT0M&ab_channel=eLearningServices
« Последно менување: 04 Април 2021, 22:16:08 pm M3V8 »

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #117 на: 04 Април 2021, 22:18:33 pm »
@M3V8  Има и кај нас, еве јас правев во 2016 такво рамнење.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #118 на: 05 Април 2021, 00:03:27 am »
Steta sto tamo ili na bilo koe drugo mesto kaj nas seuste nema doneseno masina za ramenje na diskovi nesto kako Pro-cut.
Direktno na kola poramnuva i diskovi i nepravilnosti na glavcini.

https://www.youtube.com/watch?v=Jwu040TxyIk&ab_channel=MotormaniaHRVATSKA

https://www.youtube.com/watch?v=L6OBwVMhT0M&ab_channel=eLearningServices
колку што сум запознаен Мирко има најмалку 2 машини за рамнење набавени надвор од мк,и ги вади дисковите,не ги рамни на лице место на возилото
Мирко е професионалец во својата бранша повеќе од 30 години,се познавам лично со него и со син му Ивица и целата екипа во сервисот
Има кај Мирко машина за рамнење на дискови дирекно на кола. И тоа сигурно ја има 3-4 години.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #119 на: 05 Април 2021, 08:36:58 am »
Оти кај мене кога ќе закочам благо имам вибрации на волан, а на посилно немам. Некогаш се годи и на благо притискање да нема ништо.

Дисковите се година нови и плочките, можи сам ги монтирав ама не утнав ништо си велам.
Е сега ако се искриве некоја главина, или нешто од подвозјето не чини?