Автор Тема: одстранување на orange-peel  (Прочитано 4035 пати)

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
одстранување на orange-peel
« на: 15 Април 2013, 19:27:14 pm »
Колата ми е фарбана пред 2 години, но мајсторот очигледно многу не го бивало или не му се работело па има orange peel на бојата(на места, не низ цело). Гледам тоа може да се среди со водена шмиргла и потоа полирање но страв ми е да не го заебам лакот(т.е. да ја спремам за фарбање) бидејки со водена шмиргла немам работено на лак, имам полирано хром и алуминиум но за тоа во друга тема.

Ако може некој подетално да ми објасни како оди постапката?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Одг: одстранување на orange-peel
« Одговори #1 на: 15 Април 2013, 20:30:17 pm »
премногу ризично за сам да го правиш ова,обрати се кај дарио со голфчето па со тој мајстор да ја средите како што треба

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 15 Април 2013, 23:42:19 pm »
премногу ризично за сам да го правиш ова,обрати се кај дарио со голфчето па со тој мајстор да ја средите како што треба

од Битола сум друже, да идам до Скопје за ова не ми се исплаќа воопшто а имам некое искуство со полирање и сакам да научам како оди

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #3 на: 15 Април 2013, 23:44:44 pm »
првин ти треба паста за да ги тргнеш гребаниците од шмирглата,би требало со 3m cut-cut да завршиш работа,само да ги тргнеш гребаниците,после лесно е

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #4 на: 15 Април 2013, 23:59:41 pm »
Druze za voa prasaj si go te-en go imas na forumov, a + od Pilepa grada ti e ebago tamu ti e blisku ;D ;D

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 16 Април 2013, 00:07:26 am »
повеќе ја отварав темата за да се објасни што како, за на мајстор сите знаеме нели, сепак ова е форум па едно туторијалче нема да е на одмет :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #6 на: 16 Април 2013, 00:14:28 am »
проблемот со ова е,ако заебеш работа нема назад,се друго од полирање трпи грешки,ова не
па затоа сите ти предлагаме мајстор

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #7 на: 16 Април 2013, 00:17:11 am »
земи пробај на твој ризик

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #8 на: 16 Април 2013, 01:49:55 am »
Совет што можам да ти го дадам од лично искуство е да не брзаш и да не претеруваш. Можеш многу лесно да го дупнеш лакот и да треба да фарбаш од ново. Нежно и со среќа!
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #9 на: 16 Април 2013, 10:14:22 am »
Јас НАЈМНОГУ те советувам ова да не го правиш дома, едноставно ризикот не вреди, не е ова обично полирање, башка чим си од БТ, ПП ти е близу и имаш човек што тоа му е ПРОФЕСИЈА. Контактирај го ТЕ-ЕН и види си цена пред да избрзаш.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #10 на: 16 Април 2013, 23:00:50 pm »
Прво провери дебелина на лакот,ако имаш некакво искуство или ако знаеш колку раце има лак тогаш полесно е,но за туторијали има колку сакаш на интернет,таму може го нема твојот лак,се зависи од тоа колку лак има т.е. колку е дебел лакот,металик ,неметалик,штом има портокалова кора,сигурно има добар слој лак,тогаш ти треба прво суво брусење па потоа водено и потоа абралон,полирање на крај и тоа машинско,ти треба груба паста и волна,потоа фина паста и сунгер за фино,ако е темна или црна ти треба и антихолограмска паста со антихолограмски сунгер,колку си спремен да ги купиш сите овие пасти и сунгери и шмиргли и абралони тука не ти се мешам,но зафатот е сериозен,лично јас сум најголемиот противник за брусно полирање,ако има портокалова кора,има и лак,што е добро за понатамошно полирање кога ќе има потреба,па види како излегува од фабрика Мерцедес или BMW ,скоро сите во зависност од бојата излегуваат со портокалова кора.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #11 на: 17 Април 2013, 01:13:57 am »
Прво провери дебелина на лакот,ако имаш некакво искуство или ако знаеш колку раце има лак тогаш полесно е,но за туторијали има колку сакаш на интернет,таму може го нема твојот лак,се зависи од тоа колку лак има т.е. колку е дебел лакот,металик ,неметалик,штом има портокалова кора,сигурно има добар слој лак,тогаш ти треба прво суво брусење па потоа водено и потоа абралон,полирање на крај и тоа машинско,ти треба груба паста и волна,потоа фина паста и сунгер за фино,ако е темна или црна ти треба и антихолограмска паста со антихолограмски сунгер,колку си спремен да ги купиш сите овие пасти и сунгери и шмиргли и абралони тука не ти се мешам,но зафатот е сериозен,лично јас сум најголемиот противник за брусно полирање,ако има портокалова кора,има и лак,што е добро за понатамошно полирање кога ќе има потреба,па види како излегува од фабрика Мерцедес или BMW ,скоро сите во зависност од бојата излегуваат со портокалова кора.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #12 на: 18 Април 2013, 01:43:22 am »

Da ama taa kora e vo nekoj granici na tie novi vozila, trebase da go vidis kabrioto moe kakvo bese, nebare smirgla 80 ka gleada :D

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #13 на: 18 Април 2013, 09:10:28 am »
затоа велам дека треба да се направи визуелен преглед на лакот ,потоа да се одлучи со што да се почни,може и нема потреба од брусење,полесните кори се симнуваат само со полирање без брусење :)