Автор Тема: Добри Дела  (Прочитано 37205 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Добри Дела
« Одговори #15 на: 15 Март 2013, 12:13:05 pm »
Гојдо јас си зборувам од мое искуство. Се утепа мој другар заради раскинување со некоја типка човече!!! Извини ама за тоа ден денес се смеам и правам шеги, мислам come on! Тоа е реалноста, а не таму за болни некои за кои е јасно што им била целта!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #16 на: 15 Март 2013, 12:15:26 pm »
gOJDE, сценарио за Оскар, те бива за режирање филови! ;D

Gojde goes to Holywood :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #17 на: 15 Март 2013, 12:19:30 pm »
Не е филм, туку тоа му се случи на мој другар.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #18 на: 15 Март 2013, 12:23:48 pm »
Не е филм, туку тоа му се случи на мој другар.

Auuu pu pu skraja da e Gojde.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #19 на: 15 Март 2013, 12:47:01 pm »
За самоубијците имам многу ниско мислење, тоа е трајно решение на моменталните проблеми.
Не можеш да генерализираш!
1) Има психички-болни кои не се во состојба свесно да расудуваат!
2) Има нерешливи проблеми кои се извор на многу други многу поголеми нерешливи проблеми.

Aпсолутно и ги исмевам во секоја прилика.
Замисли да си млад успешен човек, образован, со добра работна позиција, доборо платен за наши услови, со сопствен(заработен) стан и автомобил, стабилна врска со девојка која ја сакаш и со која имаш во план да градиш иднина.
И замисли ситуација од нигде никаде да ти се појави болест која за помалку од 2 месеци ќе ти го инвалидизира движењето(едната нога нема да можеш да ја контролираш во целост), ќе добиеш тотална еректилна дисфункција, ќе престанеш да гледаш со едно око и ќе имаш уште ред други симптоми од кои да добиеш само еден ќе се извадиш од памет и ќе паднеш во депресија.
После замисли дека по нашиве болници нема никој да ти залепи мрсул, па откако ќе се испукаш неколку иљади евра за да те видат ќе ти дадат „утешна“ дијагноза на болест која не се лечи, а прогресира. Лекарствата кои можат да го успорат развојот на болеста месечно коштаат колку 8 македонски просечни плати без да рачунаш „работна рака“, разни испитувања, давања на терапии, патишта до болници во ЕУ и слично. Односно пари, кои ниту ги имаш, ниту некој од најблиските може да ти ги обезбеди. А за сето тоа време ти си неподвижен инвалид врзан во постела за кого мора да се грижи некој 24/7, те хранат со каша преку цевче во уста затоа што рефлексите за џвакање ти откажале и чекаш кога ќе дојде момент кога ќе ти откажат повитални органи од што ќе умреш.

Дали и ова ќе го исмеваш?
И што ќе направиш ти во ваков случај? Ќе бидеш скапо цвеќе или?

Јас минав низ сето тоа со татко ми. Мене ми беше чест што можев да се грижам за него 24/7. Ако тој се утепаше навидум ќе ми направеше услуга мене и моето семејство, но немаше да знам понатаму во иднина како се станува маж и што значи грижа за семејство. Метриката за тоа How much is too much ќе ми беше на многу пониско ниво отколку што ми е денес. Башка срамот што ќе го претрпев и што ќе ме јадеше јанѕа до крајот на животот. Тој беше доволно храбар што издржа до крај и не ми направи таква беља, а можеше и секогаш велеше дека ќе стори такво нешто ако го снајде тоа што го снајде.

Иначе за случаите како тој што го пиша погоре треба да се решат во медицинска установа. Зошто кај нас да нема еутаназии како што има  во развиениот свет? Колегиум од доктори ако ти вика готов си, се ќе биде потешко и потешко, земи се листот потпиши си изјава, поздрави се со фамилијата и ајт на оној свет. Според мене самоубиство туку така јавно е срамна работа. Еутаназија од друга страна мислам дека е правата ствар за луѓето кои ги снашла таква несреќа.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #20 на: 15 Март 2013, 12:48:57 pm »
За самоубијците имам многу ниско мислење, тоа е трајно решение на моменталните проблеми.
Не можеш да генерализираш!
1) Има психички-болни кои не се во состојба свесно да расудуваат!
2) Има нерешливи проблеми кои се извор на многу други многу поголеми нерешливи проблеми.

Aпсолутно и ги исмевам во секоја прилика.
Замисли да си млад успешен човек, образован, со добра работна позиција, доборо платен за наши услови, со сопствен(заработен) стан и автомобил, стабилна врска со девојка која ја сакаш и со која имаш во план да градиш иднина.
И замисли ситуација од нигде никаде да ти се појави болест која за помалку од 2 месеци ќе ти го инвалидизира движењето(едната нога нема да можеш да ја контролираш во целост), ќе добиеш тотална еректилна дисфункција, ќе престанеш да гледаш со едно око и ќе имаш уште ред други симптоми од кои да добиеш само еден ќе се извадиш од памет и ќе паднеш во депресија.
После замисли дека по нашиве болници нема никој да ти залепи мрсул, па откако ќе се испукаш неколку иљади евра за да те видат ќе ти дадат „утешна“ дијагноза на болест која не се лечи, а прогресира. Лекарствата кои можат да го успорат развојот на болеста месечно коштаат колку 8 македонски просечни плати без да рачунаш „работна рака“, разни испитувања, давања на терапии, патишта до болници во ЕУ и слично. Односно пари, кои ниту ги имаш, ниту некој од најблиските може да ти ги обезбеди. А за сето тоа време ти си неподвижен инвалид врзан во постела за кого мора да се грижи некој 24/7, те хранат со каша преку цевче во уста затоа што рефлексите за џвакање ти откажале и чекаш кога ќе дојде момент кога ќе ти откажат повитални органи од што ќе умреш.

Дали и ова ќе го исмеваш?
И што ќе направиш ти во ваков случај? Ќе бидеш скапо цвеќе или?

Јас минав низ сето тоа со татко ми. Мене ми беше чест што можев да се грижам за него 24/7. Ако тој се утепаше навидум ќе ми направеше услуга мене и моето семејство, но немаше да знам понатаму во иднина како се станува маж и што значи грижа за семејство. Метриката за тоа How much is too much ќе ми беше на многу пониско ниво отколку што ми е денес. Башка срамот што ќе го претрпев и што ќе ме јадеше јанѕа до крајот на животот. Тој беше доволно храбар што издржа до крај и не ми направи таква беља.

Иначе за случаите како тој што го пиша погоре треба да се решат во медицинска установа. Зошто кај нас да нема еутаназии како што има  во развиениот свет? Колегиум од доктори ако ти вика готов си, се ќе биде потешко и потешко, земи се листот потпиши си изјава, поздрави се со фамилијата и ајт на оној свет. Според мене самоубиство туку така јавно е срамна работа. Еутаназија од друга страна мислам дека е правата ствар за луѓето кои ги снашла таква несреќа.

Falanga ti si golem coek.
Baska i sto cela familija mi e lekari ne gi opravduvam. Najgolema mafija se.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #21 на: 15 Март 2013, 12:51:07 pm »
Можда не се најголема мафија ама сигурно се проклето нехумани и неодговорни. Такви доктори не требаат на светов. Секако постојат исклучоци, тоа не треба ни да се спомнува ама ајде да не не' сфати некој некој.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #22 на: 15 Март 2013, 12:53:58 pm »
Sekade lekarite se mafija ! Nikoj ne moze da gi razbere so zborat samo oni megjusebe. Zborat na nivni jazik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #23 на: 15 Март 2013, 13:16:29 pm »
Дечки, а да направиме некое добро дело како форум, супер промоција за во јавност.

Крводарителска акција CarClub, да речеме ете за еден месец да закажиме (пред се мене да ми помини периодот кога можам јас да дарувам :D :D :D) и некој фест да направиме. Собир пред Борис Трајковски...нешто колите...па покрај колите ни земаат крв...фрлам идеи...па медиумска покриеност...

Само треба да имате добар хемоглобин и добар притисок (еден дрифт и немате гајле :D)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20798
« Одговори #24 на: 15 Март 2013, 13:18:18 pm »
Не е само тоа, треба да имаш значително асолна крв, не е само до хемоглобинот.

Ја имам нарушени хепатални фактори, па не смеам да давам крв.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #25 на: 15 Март 2013, 13:18:39 pm »
Законот за крводарителски слободни денови најди го и кажи како да добиеме слободни денови на тој начин. Автоматски посетеноста ќе се качи за 700%.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #26 на: 15 Март 2013, 13:27:38 pm »
Не е само тоа, треба да имаш значително асолна крв, не е само до хемоглобинот.

Ја имам нарушени хепатални фактори, па не смеам да давам крв.

Добро ако знаеш да, ама ако не знаеш и така крвта ти оди на проверка после тоа.

Инаку те прашуваат дали си болен нешто, дали примаш лекарства и такви ствари пред да ти земат крв. Ако не знаеш или ако си сигурен дека си ОК, тогаш нема што. Пак ќе речам крвта подлежи на анализа не ја даваат така не проверена.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #27 на: 15 Март 2013, 13:37:30 pm »
Dosega imam daruvano krv 5-6 pati.

Ali vo momentov ako toa go storam, moze vakvo nesto da se sluci so primatelot...;D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #28 на: 15 Март 2013, 13:44:52 pm »
Досега сум дал 4 пати крв. Пополнуваш прашалник каде ги има сите тие прашања дали примаш некакви лекарства, дали си боледувал или боледуваш од нешто итн. После тоа ти мерат притисок и даваш крв, толку е. Секако после тоа таа крв подлежи на анализи пред да му ја дадат на некого.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #29 на: 15 Март 2013, 13:57:15 pm »
Jas pred 3 dena, dadov 10pat, i so toa veke stanav, krvodaritel, (dosusa krvodaritel se racunas uste prv pat koga ke dades) ama vaka si osloboden od plakanja po zdravstvenite institucii ;D