Автор Тема: Градина  (Прочитано 156730 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
Одг: Градина
« Одговори #135 на: 18 Април 2016, 11:00:26 am »
ако сакаш да купиш имаш во Маџари кај рампата...кога доагаш од кај МЗТ, стигнуваш до рампата и место да ја поминеш рампата за да се упатиш кон Маџари, ти продолжуваш право (од десна страна имаш магацин ДЕГОС) и на 100 метра има фирма што продава и откупува палети

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
« Одговори #136 на: 29 Мај 2016, 21:48:04 pm »
Време беше тревникот да се обнови,нова травичка и некој апгрејт да се направи.
Малку мачно беше копањето на рака,сепак повеќе од 100 метри квадратни тревник да го ископаш.

Потоа исфрезирана неколку пати површината,па следуваше инсталирање на прскалките.

Тревата се посеа и веќе е изникната и денес беше првото косење,исто така се поставија 4 фенери низ тревникот.
Како тоа изгледа преку ден

Како навечер

Бонус фото,овие си стојат веќе неколку години.

Следно на листата е да направам како контролна електрична кутија во која ќе ги сместам сите прекинувачи за пумпата во фонтатана,за светилките во фонтаната,потенциометар за фенерите и да оставам штекери за радио,за косилката кога ќе ја косам тревата,за полнење на лаптоп и слично.Планирам да купам надворешна кутија за автоматски осигурувачи,убаво да ја изолирам и внатре убаво да ги наредам прекинувачите и штекерите.Тоа сето ќе биде во најкус можен рок.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #137 на: 07 Јули 2016, 10:24:34 am »
Каде во реонот на Карпош/Тафталиџе можам да најдам течно ѓубриво за цвеќиња, борчиња? Да не ме ошурат.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #138 на: 30 Јули 2016, 13:14:50 pm »
Време беше тревникот да се обнови,нова травичка и некој апгрејт да се направи.
Малку мачно беше копањето на рака,сепак повеќе од 100 метри квадратни тревник да го ископаш.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Потоа исфрезирана неколку пати површината,па следуваше инсталирање на прскалките.
Тревата се посеа и веќе е изникната и денес беше првото косење,исто така се поставија 4 фенери низ тревникот.
Како тоа изгледа преку ден
Како навечер

Бонус фото,овие си стојат веќе неколку години.

Следно на листата е да направам како контролна електрична кутија во која ќе ги сместам сите прекинувачи за пумпата во фонтатана,за светилките во фонтаната,потенциометар за фенерите и да оставам штекери за радио,за косилката кога ќе ја косам тревата,за полнење на лаптоп и слично.Планирам да купам надворешна кутија за автоматски осигурувачи,убаво да ја изолирам и внатре убаво да ги наредам прекинувачите и штекерите.Тоа сето ќе биде во најкус можен рок.

Прекрасно домакински направено.
Можеш ли да ставиш една слика од фенерите да ги видам какви се и колку пари ги зема.
Ми се допаѓа како светат.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #139 на: 30 Јули 2016, 15:11:41 pm »
350де. едно фенече+сијалицата.Бетонските столбчиња ги направив сам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #140 на: 11 Август 2016, 10:12:08 am »
Каде би можело да се најдат црева за наводнување и одводнување во западниов дел на Скопје? На пример 32mm црево (5/4 цол) 30 метри.

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #141 на: 17 Август 2016, 14:51:10 pm »
Во план е да се преуредува дворот, дел да се стави бекатон дел тревници. Кажете ми како е најпаметно да се постават електричните кабли што би оделе подземја до одредени места каде што се потребни штекери и сијалици? дали само каблите да се стават во гибливи црева или има нешто плус што треба да се запази?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #142 на: 17 Август 2016, 15:56:03 pm »
И мене ова ме интересира.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #143 на: 17 Август 2016, 20:43:57 pm »
Кај мене во двор електричните кабли до фенерите одат под земја во гибливи црева,позаштитени се,но има една маана.Гибливите црева знаат да се наполнат со вода а со тоа кабелот е во вода и таа вода не може да истече и си стои,ако кабелот е на некои места надаван за година две ке оксидира(тоа ми се случи мене)а со тоа или ќе има краток спој или дотокот на струја ќе биде прекинат.Мој совет е обавезно кабелот каде што ќе се надава да се стави на спојот термособирачко црево кое е внатре со лепак кој на температура се топи а цревото се собира а со тоа нема шанси да навлезе вода.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #144 на: 24 Август 2016, 13:56:01 pm »
Здраво дечки,
ми треба некој што може да исече гранки на дрво од 10-12 метра (липа). Дрвото е кај комшијата а јас имам дозвола од град Скопје за сечење на гранките што се во мојот воздушен дел.
Дали знаете некој што врши такви услуги?
Фала

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #145 на: 24 Август 2016, 14:06:04 pm »
Такви услуги вршат од комуналец бесплатно. Поднесуваш молба до општината дека гранките ти сметаат, има можност да паднат и направат штета и сл. Па тие испраќаат работници од комуналец да ги исечат. Ако евентуално се испреплетени во жици од струја тогаш треба да дојдат од ЕВН.

Кај мене комшијата од спротива пријавил дека гранките од липата пред мојата куќа му ја попречуваат светлината од светилката на бандерата која се наоѓа исто пред мене. Дојдоа од комуналец и пуздер ја направија липата :) Само стеблото го оставија.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #146 на: 18 Април 2017, 00:32:39 am »
Речено сторено,морав некако да го средам нередот со кабли,мрзливци утичници.
Сега сето ми е на дофат,заштитено од надворешни влијанија,и малку културно отколку од пред тоа.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #147 на: 18 Април 2017, 22:04:55 pm »
Имаш шуковци кои се монтираат на шина, малку поубаво би изгледало.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #148 на: 18 Април 2017, 22:46:23 pm »
Не сум знаел дека има,а и сите елементи ги имав веке дома,само таблата ја купив и некако набрзина ги прицврстив на шините.А дека може подобро може но важно е функционално,па некој пат може и ќе ги сменам со такви.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #149 на: 19 Април 2017, 08:25:15 am »
Да не ти влага вода од позади?

Sent from my SM-N910F using Tapatalk