Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 253246 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #1260 на: 02 Февруари 2018, 15:19:01 pm »
По која основа ќе викнеш полиција или пајак кога и двајцата имате еднакво право да паркирате таму? И тоа со рампата е жмк, ќе ја закопа некој колата “на сигурно” и ќе ја вади замомза викенд, а ти пак кружи ко будала 15мин барај паркинг

@MAPJAH  Ako e parkiran regularno na bilo koj parking nemam osnov, ama vamu kaj nas min 50% se parkirani na trotoar, treva, vnatre vo vlez vlezeni (bukvalno pred vrata od vlez) i tn. Za niv imam osnov ;)
Dodeka ne se resi problemot, drugo resenie ne gledam. Inaku i so rampa nekoj ke vleze, za toa sme maheri kako nacija, ama taka brojot na takvi faci ke e reduciran kolku sto moze i ke ima nekoj red kolku tolku i se ke funkcionira mn podobro otkolku sto e sega vo ovoj moment, a sega e kompleten basibozuk.
A i za rampa, jas treba da platam, poso 99% od lugeto so se parkiraat tamu se totalno bez oset za okolina, pak jas od moj dzep ke si resavam problem.
p.s. Znaci licno ne mi smeta nikoj, samo mi e premnogu prosto i idiotski da odis Citymall, da potrosis bezbroj pari tamu, a da ne ti se davaat 40 denari za parking. Ako veke ne ti se davaat 40 denari, togas parkiraj se na nacin da ne poprecuvas nekogo. Cel dekemvri i januari vamu e tragikomedija ... Ete koj videl sto se desava znae na sto mislam.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1261 на: 02 Февруари 2018, 15:20:14 pm »
П.с. Колку што ми е  к3-4 во сеќање, пред молот да се изгради немаше апсолутно никаков проблем ни за станарите ни за некој што дошол да пие кафе во флуид, да пазари низ лептокарија, да касне 10-ка со кромид во буре... Дел од зградите имаат подземни гражи, меѓутоа руските мислам дека немаа.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #1262 на: 02 Февруари 2018, 15:22:39 pm »
@Inter1  изгледа тебе не ти е јасно и не си ми ги прочитал сите пораки поврзани со паркирањето.Твое право да се надеваш,се надевам има разумни луѓе и со памет кои нема да направат таква глупост и ќе мислат на сите ако носат некакво решение.
Тешко се менуваат навиките да не се присвојува нешто што не е сопственост,нити па е платено.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1263 на: 02 Февруари 2018, 15:27:56 pm »
@ficomk  ako mislat na site luge ke vi lupnat zonsko, poso zasega za lugeto (nie) sto gi davame danocite za opstina Karpos nikoj niti misli niti se sekira. Kako sto moze zonsko vo Centar da si funkcionira i Aerodrom, moze i vamu. Krajno ti si tamu 8 casa dnevno, jas sum 24. Ti doagjas i maltretiras luge, jas kaj tebe ne doagjam i ne maltretiram nikoj.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1264 на: 02 Февруари 2018, 15:29:29 pm »
П.с. Колку што ми е  к3-4 во сеќање, пред молот да се изгради немаше апсолутно никаков проблем ни за станарите ни за некој што дошол да пие кафе во флуид, да пазари низ лептокарија, да касне 10-ка со кромид во буре... Дел од зградите имаат подземни гражи, меѓутоа руските мислам дека немаа.

Toa bilo pred da ima 10000000 koli sto doagjaat koga se popusti vo Citymall. Prethodno nemase nikakov problem. Nemase ni problem koga bese besplaten parkingot vo CM prvite 2-3 godini. Ama sega za 40 denari e druga prikazna :DD

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #1265 на: 02 Февруари 2018, 15:32:08 pm »
Малку е 40 денари паркинг во Сити Мол. Треба да го поскапат.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1266 на: 02 Февруари 2018, 15:37:49 pm »
Ako go zgolemat parkingot (poso sega e 40 denari za nekolku saati) seriozno prodavam stan i se selam nekade
Neznam kako ne sfakjaat ovde nekoi clenovi, znaci dobrodojdeni ste vo CM, vo cel Karpos, moze sto vi dusa saka da pravite, so kogo sakate, koga sakate, kade sakate se dodeka ne precite vo normalnoto funkcioniranje na zitelite. So toa sto pravite haos, pravite haos i za vas samite, poso na mesto predvideno za 3 koli nemoze da ima 10!!! Pa posle zali se koj so vrata ve lupnal, koj branikot vi go udril i tn ... Znaci haosot e za site ... Ti ako si odis vo 4 pm od rabota i ne go gledas, neznaci deka taka e resen haosot, poso jas go gledam sekoj den.
Poso poveke od jasno e deka ima problem i treba da se resava, pa eve prasuvam sto e moralno dobro da se napravi???? da se najde resenie sto ke e na steta na zitelite (poso vo momentov najmnogu trpat zitelite) ili da se najde bilo kakvo resenie, sto barem minimalno ke pridonese za kakvo takvo funkcioniranje vo toj del od Skopje???
Dali prostorot bil od borci od NOB, dali bil drzaven, dali opstinski, dali besplaten bil I DON'T CARE!!!! Cel reon imame problem i toa golem. So ogled sto ima edno milion zgradi vo izgradba Taftalidze, a i K3 i K4 uste tolku vo najava, ako neshto ne se resi, problemot ke e uste pogolem, a incidenti se prasanje na vreme koga ke se slucat od bilo koj tip.
Se nadevam konecno se razbravme na temava.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #1267 на: 02 Февруари 2018, 15:49:33 pm »
џабе се буниш за паркинзите пред зграда. загарантирано место нема да имаш и да се ограничи само за станарите. ете ќе се погоди некој со 17 коли и све ќе зафати. додека не е твое приватно место, ќе паркира кој кај сака. ако нема место пред твоја зграда, ќе паркираш пред другата... и за да не биде одма да ми се фрлиш, истиот твој проблем го имам, ама на млечен. си имам редослед на барање место по паркинзите и никогаш не сум помислил да се бунам кај луѓето, бидејќи единствено што е валидно е дека „не е фер“ друг да ти го фати местото што ти го чувствуваш како „свое“.

исто така може да биде и зонско, 20 луѓе ќе одлучат дека сакаат да платат да паркираат на „твоето“ место, и тоа ти е. пак немаш место

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #1268 на: 02 Февруари 2018, 15:52:32 pm »
Ја те разбирам и тебе и сите жители таму,ама не си зимајте за право дека само вие имате екслузивно право на користење на тие паркинзи.Како што плаќате даноци вие,така плаќаат и фирмите кои работат таму.Тоа што има говеда и што немаат осет,зашто јас да трпам ради нив?Ако стават зонско,треба да овозможат и за вработените да го користат како и станарите,зошто не гледам зашто да не биде така на општински паркинг.Решение има за се,и за сите да бидат задоволни.Дополнително со новите згради што се прават у тој реон,ситуацијата само ќе се влошува,ама за тоа не се криви луѓето кои работат таму.Крај краева,зашто само некој да има екслузивно право да користи возило и да го паркира на општествен паркинг,а друг да нема?

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1269 на: 02 Февруари 2018, 16:00:54 pm »
Opstina Centar kako mene mi go ima ograniceno pravoto da se parkiram kaj sakam????
Site fraeri koga neshto e gratis, koga treba da se plati barem eden denar, cela opstestvena mizerija izlaga na povrsina.
Ne se razbirame ocigledno. Ova e moj posleden komentar na ovaa tema.
Ps Goran ete i kaj mlecen e uzas. Ako neka napravat zonsko, pa koj plati negovo e mestoto. Toa e fer koristenje i nemam protiv. Se drugo e izzivuvanje kako vrz ziteli, taka i vrz gosti.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
« Одговори #1270 на: 02 Февруари 2018, 16:04:45 pm »
еднакво право има фичо од лисиче и ти од карпош да се паркирате на паркинзите во карпош. бидејќи се јавни и не се ограничени со зонско. и во зонско имате исто право да паркирате, само ти како локалец имаш повластена цена. правото на паркирање пак ви е еднакво.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1271 на: 02 Февруари 2018, 16:06:49 pm »
Ako ke si platam kolku treba i jas za zonsko, samo nekoj neka go sredi haosot i da vovede red. Izgleda i ti ne citas, nikoj na nikogo ne mu ogranicuva pravo, tuku zloupotreba na toa pravo. Ok? Ete kazi mi zosto Karpos da ne vovede red, a POC moze da vocede red? Istoto go barame i vamu, so toa sto dali ke vovedat zonsko ili ke izgradat garazi ili pajak ke ima 24/7 mene ne me interesira. Nemam ni protiv fico nesto ni protiv kosovari ni protiv bilo koj. Baram samo red da ima. Sekoj bara red da ima pred da nastanat incidenti poso osobeno za vikend site se max nervozni , pa za glup parking da ima teshki posledici.
Jas vrtam krugovi i trpam, toa e toa. Ima mnogu so kratok fitilj, pa namesto kako sovet i molba da se sfati ova, 100000 teorii se iznacitav.
Za vreme na vikend i vlezot od podzemnata garaza legendi go blokiraat i so treba sega? Da strazari nekoj tamu ili da vika pajak ili da se tepa?
Stvarno kraj e ova. Pozdrav :-D
« Последно менување: 02 Февруари 2018, 16:12:47 pm Inter1 »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1272 на: 02 Февруари 2018, 16:08:08 pm »
подлабок е проблемот од рампа и 40 ден....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54989
  • Махер
« Одговори #1273 на: 02 Февруари 2018, 16:08:49 pm »
Иживљавањто се врши од кафаните и нивните гости врз невиното население околу кафаните.

Тоа е иживљавање по дефиниција.

И треба да е легално да се заколе гостинот, а невиниот жител да ја добие колата и 1000 евра награда.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
« Одговори #1274 на: 02 Февруари 2018, 16:12:14 pm »
Ps Goran ete i kaj mlecen e uzas. Ako neka napravat zonsko, pa koj plati negovo e mestoto. Toa e fer koristenje i nemam protiv. Se drugo e izzivuvanje kako vrz ziteli, taka i vrz gosti.

нека направат. јас сум за. дотогаш немаме право ни на зуц. проблемот не го прави фичо и тие ко него. регулативата го прави.

имаше некој закон/правилник според кој на 1,2,3собни станови им е предвидено 1 паркинг место, на 4 и повеќе, 2. правилникот се заташка или повеќе не постои. битно, си бара регулатива.