Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 376490 пати)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #2415 на: 06 Ноември 2024, 20:15:12 pm »
Моите моментално од Zdatt со Philips ZES chip не заслепуваат никој, многу добар зрак. Ок, ќе земам од истите, си реков да не има некој некоја друга идеја :D

Сериозно се сомневам дека со LED сијалица во фар со рефлектор не заслепуваш никој, ама ајде. Ако инсистираш, пробај Philips Ultinon 3000/5000/9000.

Еве, постирав пред некое време: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,778.msg1297209.html#msg1297209

Значи до сега ми нема никој блиндирано, точно ми се подесени, имаат возено и пред мене никакво заслепување. А да, се сложувам со тоа со лед ламбите, и јас им карам ;D ;D
Овие од Zdatt што се со Philips ZES Chip зрак вадат страшен...

Тогаш ги зедов по препорака од @Deni :D

PS Сега гледам, овие сум ги порачал 2019-та, се малку подиспакнати, изгледа затоа имаат добар зрак, незнам, ама не ги продаваат повеќе...

multiple photo upload
« Последно менување: 06 Ноември 2024, 22:40:16 pm darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 30
« Одговори #2416 на: 07 Ноември 2024, 16:18:04 pm »
Моите моментално од Zdatt со Philips ZES chip не заслепуваат никој, многу добар зрак. Ок, ќе земам од истите, си реков да не има некој некоја друга идеја :D

https://a.aliexpress.com/_EHgOMTx

Сериозно се сомневам дека со LED сијалица во фар со рефлектор не заслепуваш никој, ама ајде. Ако инсистираш, пробај Philips Ultinon 3000/5000/9000.

Филипс имаат на нивната страна компатибилни возила со/без рефлектор кои се тестирани од нивна страна дека даваат соодветен сноп на светла и не ослепуваат.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #2417 на: 07 Ноември 2024, 16:19:13 pm »

Еве, постирав пред некое време: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,778.msg1297209.html#msg1297209

Значи до сега ми нема никој блиндирано, точно ми се подесени, имаат возено и пред мене никакво заслепување. А да, се сложувам со тоа со лед ламбите, и јас им карам ;D ;D
Овие од Zdatt што се со Philips ZES Chip зрак вадат страшен...

Тогаш ги зедов по препорака од @Deni :D

PS Сега гледам, овие сум ги порачал 2019-та, се малку подиспакнати, изгледа затоа имаат добар зрак, незнам, ама не ги продаваат повеќе...

multiple photo upload

Bevinsee ѕирни имаат многу добар асортиман на сијалици и имаат 1:1 димензија на H7.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 408
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #2418 на: 07 Ноември 2024, 16:44:31 pm »
Филипс имаат на нивната страна компатибилни возила со/без рефлектор кои се тестирани од нивна страна дека даваат соодветен сноп на светла и не ослепуваат.

На сајтот на Филипс најдов пар работи.

1. Листа на држави во кои е легално да возиш со Philips LED сијалички, за секоја држава имаш соодветно легални сијалички. За сите држави шо ги проверив, препораката е Ultinon Pro6000.

https://www.philips.com/c-e/au/road-legal-led-headlights

2. Philips Ultinon Pro6000 се релативно скапи сијалички, особено споредено со кинеската варијанта линкната погоре, и имаат список на возила во кои се компатибилни. Гледајќи го германскиот список (видов и еден-два од другите, истите возила се), знајш кое фалит од списокот? Golf 5, баш она за кое прајме муабет.

https://www.philips.com/c-dam/b2c/en_GB/experience/automotive/ultinon-pro6000-led/Philips_Ultinon_Pro6000_Boost_Standard_Moto_LED_PKW_Motorrad_Gesamt_28062024_DE.pdf

Е сега, дури и да речиме дека сијалиците се океј за MkV Golf. Пар сијалици на eBay се околу 120 евра. Пар CANBUS адаптери за сијалиците да работат океј се околу 40 евра. Пар адаптери за сијалиците да легнат во H7 лежиште се околу 20 евра. Стигнавме до 180 евра за пар сијалици. Под услов да се нарачаат од надвор, пошо кај нас не знам ни дали ги имат.

За тие пари, би доплатил уште нешто и би направил комплетна Xenon конверзија, со лупи, со сијалици, со баласти, со се.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #2419 на: 07 Ноември 2024, 16:53:02 pm »

На сајтот на Филипс најдов пар работи.

1. Листа на држави во кои е легално да возиш со Philips LED сијалички, за секоја држава имаш соодветно легални сијалички. За сите држави шо ги проверив, препораката е Ultinon Pro6000.

https://www.philips.com/c-e/au/road-legal-led-headlights

2. Philips Ultinon Pro6000 се релативно скапи сијалички, особено споредено со кинеската варијанта линкната погоре, и имаат список на возила во кои се компатибилни. Гледајќи го германскиот список (видов и еден-два од другите, истите возила се), знајш кое фалит од списокот? Golf 5, баш она за кое прајме муабет.

https://www.philips.com/c-dam/b2c/en_GB/experience/automotive/ultinon-pro6000-led/Philips_Ultinon_Pro6000_Boost_Standard_Moto_LED_PKW_Motorrad_Gesamt_28062024_DE.pdf

Е сега, дури и да речиме дека сијалиците се океј за MkV Golf. Пар сијалици на eBay се околу 120 евра. Пар CANBUS адаптери за сијалиците да работат океј се околу 40 евра. Пар адаптери за сијалиците да легнат во H7 лежиште се околу 20 евра. Стигнавме до 180 евра за пар сијалици. Под услов да се нарачаат од надвор, пошо кај нас не знам ни дали ги имат.

За тие пари, би доплатил уште нешто и би направил комплетна Xenon конверзија, со лупи, со сијалици, со баласти, со се.

За тие пари добра конверзија на bi-led. Само така информативно кажав дека има листа, знам дека голфот го нема во листа. Иначе Bevinsee се топ со топ сноп, само се посолени од останатите кинези. Имаат и гаранција. Ја лично на голф петка би извадил све и Nightbreakeri H7 халогени би возел. Сосема доволно и боље него да те пцуе секој.

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 915
« Одговори #2420 на: 07 Ноември 2024, 16:56:55 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=nTnCuli5wws

Еве Bevinsee H7ици монтирани на кола со рефлектор. При самата споредба со оригиналните халогенки се гледа колку bleed има нагоре над линијата.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #2421 на: 07 Ноември 2024, 16:59:38 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=nTnCuli5wws

Еве Bevinsee H7ици монтирани на кола со рефлектор. При самата споредба со оригиналните халогенки се гледа колку bleed има нагоре над линијата.

Само на одобрени модели на коли би ги ставил. Не е проблемот до сијалицата до дизајнот на рефлекторот на фарот е. Пример на Passat b8 Халогениот фар е ист идентичен внатре ко тој Low-Led што го викаат и е на рефлектор фабрички лед. Јас имам ставано и Никен турските и Bevinsee. Двете одличен сноп даваат само Bevinsee дека се појаки имаат поширок сноп. Со перфектен Cut-off и без Bleeding.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 408
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #2422 на: 07 Ноември 2024, 17:56:05 pm »

За тие пари добра конверзија на bi-led. Само така информативно кажав дека има листа, знам дека голфот го нема во листа. Иначе Bevinsee се топ со топ сноп, само се посолени од останатите кинези. Имаат и гаранција. Ја лично на голф петка би извадил све и Nightbreakeri H7 халогени би возел. Сосема доволно и боље него да те пцуе секој.

Ко праев кај мене се мислев дали Bi-LED дали Xenon, одлуката падна на Xenon чисто ради фактот шо Bi-LED проектор ако прегорит, мораш цел проектор да го смениш, немаш user serviceable делови. Негде на пат да ти се десит ова, наздравје. Ама да, интересна опција се.

Инаку на претходната кола со рефлектор возев исклучиво Nightbreaker Unlimited. Изгор скапи, трајност нула, ама алал парите за осветлувањето. Да требит да возам халогенки, пак би ги земал истите.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #2423 на: 07 Ноември 2024, 17:58:52 pm »

Ко праев кај мене се мислев дали Bi-LED дали Xenon, одлуката падна на Xenon чисто ради фактот шо Bi-LED проектор ако прегорит, мораш цел проектор да го смениш, немаш user serviceable делови. Негде на пат да ти се десит ова, наздравје. Ама да, интересна опција се.

Инаку на претходната кола со рефлектор возев исклучиво Nightbreaker Unlimited. Изгор скапи, трајност нула, ама алал парите за осветлувањето. Да требит да возам халогенки, пак би ги земал истите.

Другар вози веќ 4та година bi-led. Никакво гајле нема, траат топ. А на другар на e46 комплетен сет за неговото ретрофит од sinolyn, рикнаа после точно една година сијалиците за xenon. сега си вози H1 Лед во лупата и топ е.

Отсутен AleksandarSK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #2424 на: 07 Ноември 2024, 18:42:05 pm »
https://www.youtube.com/@Test_Lab/videos детално за LED ,vrv kanal :D

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2425 на: денес во 21:02:54 »
Ајде кај е заслепувањево? Или само да се зборува нешто, немам никаков интерес да зборувам невистини.
Затоа ви велам не верувајте многу на интернетов, не можело итн итн. Уште 2015та кога ја зедов колава возам лед, поим беше на компјутер да избришеш грешка на германско возило, еден куп пари фрлив во тоа време додека да погодам добар лед, ниеден декодер не бришеше грешка.
Сега не се ни замарам, а и немам време, затоа и прашувам, има се и сешто по интернетов.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4969
« Одговори #2426 на: денес во 21:21:29 »
Dali ima zaslepuvanje ili ne nema sto ti da kazuvas. Ke kaze toj otsprotiva. Nemas cist cutoff na ovie sliki sto si gi postiral

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2427 на: денес во 21:27:46 »
Е како немам, види го левиот фар. Десниот тоа горе оди десно скрос. Се доближувам до колата пред мене нивото е под ретровизорите на тој пред мене. Се оддалечувам оди сето во земја зракот. Јас на 10 метри правилно ги подесив до милиметар. До сега не се случило никој да ми блиндира. Дека ме сакаат толку не ми се верува ;D
И нема шанса да се извади линија како со леќа, тука да бидиме начисто :D