Автор Тема: Комплет сет ламела, која марка и од каде ?  (Прочитано 58450 пати)

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
Одг: Комплет сет ламела, која марка и од каде ?
« Одговори #240 на: 02 Април 2025, 17:02:42 pm »
Не знам дали сте пазареле во сајтови низ европа и речиси секогаш имаш од ист бренд со различни цени и различен број. Така да лук што ти го нудат не мора да значи дека е иста серија со тој што би го зел од србија.

Искрено, не сум стручен да знам.

Сепак би набавил преку мајстор (дали овој или друг) бидејќи или одбиваат со твои делови да работат или не сакаат да гарантираат за деловите кои ги носиш (дури и ако е грешка во монтирање). Па ако е утка губење време со враќање делови кај набавувачот итн.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #241 на: 02 Април 2025, 17:12:49 pm »
Скоро упола цена.
Да не е репарирана ламелата за таа цена.

Нигде не е над 200€, a мајсторот шо бара дупло најверојатно од лента ја зема жешка и е ОЕМ.  :D

https://www.google.com/search?&q=LuK+621+3041+33+Clutch+kit

Мајсторот сака и од делот да ќари некој денар.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #242 на: 02 Април 2025, 17:43:59 pm »
Не знам дали сте пазареле во сајтови низ европа и речиси секогаш имаш од ист бренд со различни цени и различен број. Така да лук што ти го нудат не мора да значи дека е иста серија со тој што би го зел од србија.

Искрено, не сум стручен да знам.

Сепак би набавил преку мајстор (дали овој или друг) бидејќи или одбиваат со твои делови да работат или не сакаат да гарантираат за деловите кои ги носиш (дури и ако е грешка во монтирање). Па ако е утка губење време со враќање делови кај набавувачот итн.
Во право си што сакаш да најдеш сервис кој со авои делови ќе ти заврши работа, но и не било кој сервис кој ќе ти подвали глупости а ќе ти наплати солено.

На времето, кај Сервис Илија го одржував Југото.
Кога дојде ред за сет, само му ја оставив колата со полна доверба.

За Типото, бидејќи во меѓувреме стана овластен и имаше гужва кај Илија, го фатив Мирко кочници за работна рака, сетот јас го набавив по број на шасија. Излезе проблем со друк лагерот од сетот. Трчканици, нервози, Мирко притиска му го држам каналот, продавницата не признава грешка, да не објаснувам во детали, едвај ја оправивме.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6908
  • Бенве сие бенве
« Одговори #243 на: 02 Април 2025, 18:52:57 pm »
Малку глупо е тоа, исто ко на заболекар да одиш со твоја пломба само да ти ја монтира. Ако нешто почне да тресе, пролизгува итн итн никој нема да се посомнева во дупло поевтината кинеска копија од сет квачила, туку ќе ја спори стручноста на мајсторот и монтажата. Ќе му дреме таму секој ден и ќе му брка муштерии со коментари по форуми.  Затоа никој не сака да си фаќа работа со туѓи делови. Но има лек и за тоа, ако некој мисли дека е скапо може сам да си ја промени ламелата, секако не е комплицирано и има упатство во пакетот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #244 на: 02 Април 2025, 20:11:42 pm »
Малку глупо е тоа, исто ко на заболекар да одиш со твоја пломба само да ти ја монтира. Ако нешто почне да тресе, пролизгува итн итн никој нема да се посомнева во дупло поевтината кинеска копија од сет квачила, туку ќе ја спори стручноста на мајсторот и монтажата. Ќе му дреме таму секој ден и ќе му брка муштерии со коментари по форуми.  Затоа никој не сака да си фаќа работа со туѓи делови. Но има лек и за тоа, ако некој мисли дека е скапо може сам да си ја промени ламелата, секако не е комплицирано и има упатство во пакетот.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Така е Батко Маце @MAРЈАН од збор до збор исто така и операција на срце човек може сам да си направи немора да тако звани "доктор" да го оперира отвара и етц.. исто е како со сетот ламела .Зборено и пак да се повтори и мајсторите збеснаа! не е само возачот крив овој му вика околу 200 искача немам повеке овој му вика 379 евра! ти му викаш мајсторе немам од колена да ги вијам немам овој нене толку е сит гладен не верува а тоа демек зафатени мајстори е само прича да фатат што повеќе пари и да влијае психлошко.Исто му доџе као Ирина шејк купила стан у треска резиденс па удри сите стан таму да купат Батко Маце@MАРЈАН голема игранга се мајсториве нејкат јапанци да возат се срамат па нека се расправаат со мајстори...

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2742
« Одговори #245 на: 02 Април 2025, 21:43:29 pm »
Majstorite se poveke sakaat debelo da se ugradat vo cenata na delot, i zatoa se potesko se nafakaat da rabotat so drugi delovi.
Ako im odneses skart kvalitet OK razbiram, ama jas im nosam AISIN set za Honda i pak go nekat. Nema pokvaliteten set, ama pak necini zatoa sto se nemaat ugradeno vo cenata. Posleden pat koga menuvav toa bese Exedy set, odvaj najdov majstor i na nos mi gi izvadi delovite.

Sekoja cest na preostanati mal broj na cesni majstori koi cesno naplakaat za rabotna raka.

Sega odam po majstori nudam poveke od voobicaenite 6000 denari za rabotna raka, za da bide po ferski, ama seuste baram majstor :)
spremen sum da ja doplatam razlikata vo cena-marzata na mjstorot za bilo koja lamela od sreden cenoven rang, samo za da mi se montira AISIN koja kaj nas ili tesko se naoga ili cenata e ogin i plamen i zatoa sam ja nabaviv.
Kolite mi se i hobi i keif mi pravi barem sam da nabavam kvaliteten del.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #246 на: 02 Април 2025, 22:05:32 pm »
Море претеруваат со цените на работна рака, небаре златни им се рацете.
Барав мајстор за да ми смени грејач на машината, како реактор да ми менува. Засукав раце, сменив.
Најлесно е им да речат, епа прај си сам...
- Епа ќе си правам.
Место да земеш разумна пара, и да однесеш дома, ќе земеш сурла.  :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #247 на: 02 Април 2025, 22:34:59 pm »
Погоре опишав ситуација со Мирко. И он не сака да вградува делови што ќе му донесат.
Мене ми излезе во пресрет, и откако се случи заебанцијата со неадекватниот друк лагер, сто пати ми повтори дека поради такви заебанции инсистира негови делови.

Каналот зафатен со недовршена кола, се враќаат потенцијални муштерии, евентуални кавги околу потеклото на проблемот или па подоцнежни рекламации од муштерија, при што никако не би можело да се расчисти ситуацијата дали монтажата, дали делот со некаква фалинка. Сите сакаат да избегнат такви ситуации.

Или со други зборови, Мирко може да даде гаранција за негов дел, но не може да гарантира за дел макар бил од НАСА.
 А НАСА секогаш ќе се вади на лоша монтажа од страна на Мирко бидејќи нејзиниот дел е неприкосновен.
Барем додека не се случи нешто како Војаџер...
« Последно менување: 02 Април 2025, 22:43:29 pm Mikius »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5798
« Одговори #248 на: 02 Април 2025, 22:37:42 pm »
Од Сетквачила поквалитетни комплети даваат за мајстори не се истите за физичко лице,затоа е поскапо.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #249 на: 02 Април 2025, 22:52:10 pm »
Го пратам еден сервис на инстаграм.
Колку што е земен делот од Циак (поевтино дури), толку го рачуна, остава и сметка од фирмата, а си наплаќа само работна рака.
Само константно е во була. Дури и јавно кажува, промена на сет ламела, со перење на ѕвоното, 6000 рсд (50евра).  :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #250 на: 02 Април 2025, 23:19:05 pm »
Majstorite se poveke sakaat debelo da se ugradat vo cenata na delot, i zatoa se potesko se nafakaat da rabotat so drugi delovi.
Ako im odneses skart kvalitet OK razbiram, ama jas im nosam AISIN set za Honda i pak go nekat. Nema pokvaliteten set, ama pak necini zatoa sto se nemaat ugradeno vo cenata. Posleden pat koga menuvav toa bese Exedy set, odvaj najdov majstor i na nos mi gi izvadi delovite.

Sekoja cest na preostanati mal broj na cesni majstori koi cesno naplakaat za rabotna raka.

Sega odam po majstori nudam poveke od voobicaenite 6000 denari za rabotna raka, za da bide po ferski, ama seuste baram majstor :)
spremen sum da ja doplatam razlikata vo cena-marzata na mjstorot za bilo koja lamela od sreden cenoven rang, samo za da mi se montira AISIN koja kaj nas ili tesko se naoga ili cenata e ogin i plamen i zatoa sam ja nabaviv.
Kolite mi se i hobi i keif mi pravi barem sam da nabavam kvaliteten del.
Сервисот што ти го предложив работи со твои делови, но е во Прилеп, земи го во предвид кога е до толку работата дојдена :)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2228
« Одговори #251 на: 03 Април 2025, 00:57:19 am »
Aisin комплет сет за Мазда 6 во Солун 105 евра. Кај нас со цена ко затебе само 250 евра и тоа за Japanparts ili Ashika.
Го вадат големио нож кај нас дилерите....
Веќе реткост е кај нас кој сака да работи со твои делови. Јер сака и маржа од деловите и од работната рака. 

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6659
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #252 на: 03 Април 2025, 07:32:03 am »
Погоре опишав ситуација со Мирко. И он не сака да вградува делови што ќе му донесат.
Мене ми излезе во пресрет, и откако се случи заебанцијата со неадекватниот друк лагер, сто пати ми повтори дека поради такви заебанции инсистира негови делови.

И неговиот дел ќе беше грешен, освен ако го извадеше па одеше со него да пазари ама колата пак ќе го држи каналот.
Ама до некаде се во право шо не работат со туѓи делови пошто во мнозинството од случаевите газдите ќе земат грешни делови или продавницата ќе му подметни,
и ќе го убедуваат после да ги напасира.

Треба ептен да си ја знаеш колата, како месецот на производство и други детали пошто тука лежи ѓаволот.
Мене впродавница сакаа да ми продадат за ауспухот 2 исти држачи пошто така по шасија му ги дава, т.е само еден тип, а знам дека се два различни со минимални разлики,
и вториот од друго место го зедов.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #253 на: 03 Април 2025, 09:00:27 am »

И неговиот дел ќе беше грешен, освен ако го извадеше па одеше со него да пазари ама колата пак ќе го држи каналот.
Ама до некаде се во право шо не работат со туѓи делови пошто во мнозинството од случаевите газдите ќе земат грешни делови или продавницата ќе му подметни,
и ќе го убедуваат после да ги напасира.

Треба ептен да си ја знаеш колата, како месецот на производство и други детали пошто тука лежи ѓаволот.
Мене впродавница сакаа да ми продадат за ауспухот 2 исти држачи пошто така по шасија му ги дава, т.е само еден тип, а знам дека се два различни со минимални разлики,
и вториот од друго место го зедов.
Којзнае каде е наредно, јас повеќе верувам дека не е од фабрика, туку отпосле матено/импровизирано.
Мирко си има прилично делови на лагер, па и доколку немал, побрзо ќе го најдеше потребниот дел отколку што јас изгубив рекламирајќи во продавницата , па држ недај, такси, назад кај Мирко дека сетот е по каталог, па назад до продавница со лагерот од колата, па назад со продавачот кој требаше да затвори дуќан, а не можеше веднаш, за на лице место да се увери...
На крај ламелата нитувана од кај Мирко, потисната немало потреба да се менува, лагерот го имаше и Мирко, но сепак од продавницата за да има и тој нешто промет на цела ујдурма.

Што се однесува до коментарите за цени од Грчка или Србија, повторно доаѓаме до ситуација слична на онаа со @riki_staff

Лесно е да се дрнда натепале цени. Ако не ти се допаѓа маржата, запали кола, купи си, смени си. Па можеби и ќе станеш прочуен преку форумов и ќе си отвориш и сервис па наплаќај без маржа деловите и покриј ги давачките кон државата.

Можеби има некои што претеруваат, не дека нема, ама па лесно се заобиколуваат.
« Последно менување: 03 Април 2025, 09:05:46 am Mikius »

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #254 на: 03 Април 2025, 10:23:45 am »

Лесно е да се дрнда натепале цени. Ако не ти се допаѓа маржата, запали кола, купи си, смени си.

Тоа е проблемот. Он ти ја рачуна за 19к, а ти ја наоѓаш во државава за 13к денари. Пари на квадрат.
Не знам дали кај нас има гаражи што се издаваат на саат, комплет со алат. Гледам во Хрватска има, ама далеко е.  :)