Автор Тема: problem na ford focus 1.6 2000 god  (Прочитано 1686 пати)

Отсутен Fico 91

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
problem na ford focus 1.6 2000 god
« на: 14 Декември 2012, 19:45:03 pm »
Imam problem so obrtaite, pri prvo palenje kolata raboti najnormalno no stom ke zagree i ja izgasam pri poftorno palenje ostanuvaat obrtaite, koga menuvam brzina od pomala vo pogolema duri se krevaat nagore koga ke pritisnam kumplung  ;) resenie na problemot ??

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: problem na ford focus 1.6 2000 god
« Одговори #1 на: 14 Декември 2012, 19:56:23 pm »
Претпоставувам кога викаш „остануваат“, дека обртаите не паѓаат. Ако е така, тогаш очигледно е проблем со клапната за воздух (тротл бодито). Ако кај тебе е на сајла, тогаш може да ти заглавува сајлата за гас и да не се затвора клапната. Тоа ми се случуваше од време на време на пунтото ама само на пуна гас, но мало чистење на голиот дел од  сајлата (оној што не е покриен со кошулица), го решаваше проблемот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fico 91

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 14 Декември 2012, 20:00:44 pm »
Ne veruvam deka e sajlata, zasto koga e ladna kolata raboti najnormalno i obrtaite si pagaat i se najnormalno, kako i da e fala za odgovorot

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 14 Декември 2012, 20:07:52 pm »
Твојот фокус веројатно има и моторче за лер-гас, може да е и до него проблем. Сепак, проблемот ти е веројатно околу клапната.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: problem na ford focus 1.6 2000 god
« Одговори #4 на: 14 Декември 2012, 21:48:14 pm »
Моторче за лер гас, редовен дефект кај тој мотор

Отсутен Fico 91

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 17 Декември 2012, 01:30:20 am »
Druze ako sakas da me upatis malce, kade se naoga toa motorce za ler gas, dali mozam sam da go resam problemot ili preporacaj mi nekoj koj moze da go resi

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #6 на: 18 Декември 2012, 09:31:27 am »
treba sprema tvojot motor da definiraš što imaš od komponenti .. ima milion tipovi focus 2000-ta

http://smp.cms10.ama.uk.com/index.html?p=150

jas imav na fiestata problem so zabrzuvanje, posebno letno vreme, a i zime koga potpolno će iskluči sauhot... nikoj vrska nemaše; a toa motorče za lehr gas e drugo, ako izgori nema vozenje, nemože da se drži gas... toa treba navreme da se čisti.. a i site multi point vozila imaat takva rabota

e sega jas go otkriv kaj mene problemot, zezaše speedo sensor, toa e senzor što dodava gas, zema impuls od menuvačot. Go otkačuvam letno vreme ( gore, kaj triagolnata spojka, kaj servoto za kočnici) a go zakačuvam zime, oktomvri-noemvri, za da na mi gasi ponekogaš... eve mojot kako izgleda, a kaj tebe treba da vidiš na prviot sajt..
Može i da se menuva, ama tuka e 150evra, a može da e i nekoja nečistotija na pinot što vlaga vo menuvač..

Drug defekt ima, Throttle position sensor , TPS, toa e grafiten kontakt, na oskata na leptirot ( ne mora da e crknat, so vreme može nekoja sekcija od grafitot da e oštetena  ako e kontakten tip, a ima novi beskontakni tipovi)..

.. ama jas prvo bi probal so otkačuvanje na speedo senzor, samo da vidiš kakov e, da ne gi otkačuvaš tie što se za palenje i dizni, bez niv nemože da se vozi ... speedo sensor odi od posle lamela , znači ne onie senzori od zamaec i  od bregasta, tie se neophodni i bez niv nema vozenje
« Последно менување: 18 Декември 2012, 12:42:56 pm nefer »