Автор Тема: LADA Niva 1.6  (Прочитано 10803 пати)

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
LADA Niva 1.6
« на: 19 Април 2011, 09:36:55 am »
Е реков и јас да ви ја претставам мојата кола за екстремни услови.. :)
Ке ја кажам историјата накратко:куперна 2006 год од ЈП ’’Комуналец’’ на лицитација,без патосот здола,дувнат мотор без мењач без кочници и др
Потоа кога дојде кај нас се фативме за работа :) 3 месеци се спремаше  ;D ,целата ја заваривме со поцинкован плех со СО2
Потоа целата се китираше (12кантички кит ;D ) и ја офарбавме,потоа склопен поспор мењач со кој добивме тоа што треба-снага а изгубивме крајна,потоа моторот го направивме ремонт и многу модификации околу него,па потоа склопивме и кочнници и се беше готово...
Летоска (август 2010) од многу нешта што претрпе моторолт почна да дува и да троши уље ко ненормален,и ја оставивме така,пред нова година сменетр мотор и цела предница
Да не трујам повеке тоа е нејзината историја

еве со стариот мотор пред да почнеме со ваѓање

еве слики постари

мука ми е да ги ставам сите 250-300 слики :D
Последно време е забаталивме но сега пак ке се почне со работа
Планови:
Да се поткрене напред и назат
да се офарбаат бандашите
Да се појача на неколку
Да се направи буллбар
Да се направи заштитен прех одоздола за картер мењач редуктори и др
Да се направат ногостапки
Тоа е тоа со што би добила малку на лик :D
Наесен следи повторно фарбање  ;D
И набавени 2 пара гуми едни нови 175/80/16 и едни 195/75/16
« Последно менување: 19 Април 2011, 09:39:09 am JoveVW »
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен kalco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 255
  • Audi a3 1.9 TDI
    • Kalco
Одг: LADA Niva 1.6
« Одговори #1 на: 19 Април 2011, 09:47:27 am »
Каква руска МОЌ е тоа.... :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #2 на: 19 Април 2011, 10:23:13 am »
Ке ти кажам една фора со редукторите, само да дојдам на работа и ке ги сликам во која положба се, и ке ти кажам што се може со таа положба...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11750
  • Архитект
« Одговори #3 на: 19 Април 2011, 10:53:02 am »
Ке ја кажам историјата накратко:куперна 2006 год од ЈП ’’Комуналец’’ на лицитација,без патосот здола,дувнат мотор без мењач без кочници и др
Потоа кога дојде кај нас се фативме за работа :) 3 месеци се спремаше  ;D ,целата ја заваривме со поцинкован плех со СО2
Потоа целата се китираше (12кантички кит ;D ) и ја офарбавме,потоа склопен поспор мењач со кој добивме тоа што треба-снага а изгубивме крајна,потоа моторот го направивме ремонт и многу модификации околу него,па потоа склопивме и кочнници и се беше готово...

Ова ја купивте стварно, или ви ја поклонија? Ако е купена ме интересира колку пари дадовте за ова канта? Изгледа дека од комуналец можи и за тоа ја користеле :) :) :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4 на: 19 Април 2011, 11:00:33 am »
 Ја незнам зашто Русиве не средат проблемот со корозијата. Чале имаше Лада Специјал, 30 години ја возеше и направи преку 300 000 км. Једина мана и беше корозијата и тоа точно на предните крила над светлата. Многу едноставна и солидна механика.

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #5 на: 19 Април 2011, 11:03:22 am »
Рики мило ми е што сакаш да помогнеш... постави да видам
но кај мене редукторите се веке преправени од 3:1 во 2:1 или обратно не паметам  :o
Поставиги да видам што се добива и може да се проба да се нашправи тоа на резервниот редуктор што го имам
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #6 на: 19 Април 2011, 11:05:58 am »

Ова ја купивте стварно, или ви ја поклонија? Ако е купена ме интересира колку пари дадовте за ова канта? Изгледа дека од комуналец можи и за тоа ја користеле :) :) :)
@Осмица8 Па околу 600-700 евра со се мењач и кочници ни излезе а до сега има заминато преку 3000 евра
@Куоре каде виде на мојава корозија ???
Со претходниот мотор и тие модификации што беа правени беше првак во кичево

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7 на: 19 Април 2011, 11:07:06 am »
Па за што си потрошил 12 кантички кит ? ;D

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #8 на: 19 Април 2011, 11:11:49 am »
Па за задни0от гепек влегоа 8 тој беше скапан :D и другите ради реда каде што имаше длапки :D
Сега за сега нема никаде корозија  :-X ;)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #9 на: 19 Април 2011, 11:23:28 am »
не вреди да се прави,цел патос се си сменил,работа до бесвест,матерјал.....мотор(продувал),предница...излегува повеќе давачки и да се утепаш од работа и за што? кога со истите пари ако ти е толку ќеиф ќе купиш некоја позачувана лада нива.
јас не би ја дал одма во отпад :)
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #10 на: 19 Април 2011, 11:43:32 am »
Луѓее мене не ми треба лада која ке биди све стандард на неа,па затоа купив ваква па и ја направив
Мене направена све стандар кога беше ме кошташе 1300 евра со се материјали направена све а денес има околу 3000 евра влезено во неа ,а за тие пари во тоа време немаше шанси да се купи лада нива,и да работната рака беше моја и на таткоми  :) веке ако ја правиш во сервис не се исплати ама дома да си ја правиш и ако разбираш таа работа да видиш како се исплати
Имам уште една лада 2001 година е и  на бистра на време пробувавме да се качиме  и на белата и скинавме шасија  :-\
Затоа викам црвената е за екстремни услови правена успорувана и уште на едно место треба да се појача здола да биде камен-каде што се скина белата
И кој не верува слободно може да дојде да ги врземе со сајла и да се тргаме
позз :-*

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11750
  • Архитект
« Одговори #11 на: 19 Април 2011, 11:58:31 am »
Луѓее мене не ми треба лада која ке биди све стандард на неа,па затоа купив ваква па и ја направив
Мене направена све стандар кога беше ме кошташе 1300 евра со се материјали направена све а денес има околу 3000 евра влезено во неа ,а за тие пари во тоа време немаше шанси да се купи лада нива,и да работната рака беше моја и на таткоми  :) веке ако ја правиш во сервис не се исплати ама дома да си ја правиш и ако разбираш таа работа да видиш како се исплати
Имам уште една лада 2001 година е и  на бистра на време пробувавме да се качиме  и на белата и скинавме шасија  :-\
Затоа викам црвената е за екстремни услови правена успорувана и уште на едно место треба да се појача здола да биде камен-каде што се скина белата
И кој не верува слободно може да дојде да ги врземе со сајла и да се тргаме
позз :-*

Оваа уште е на Бистра? Таму ја оставивте од како ја скинавте со татко ти? Таму си седи како дел од природата и пример за лоша шасија?

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #12 на: 19 Април 2011, 12:34:05 pm »
Не бе ладата е донесена дома направена све и ја вози дедоми тоа беше летоска кинењето :)
Црвената веќе ја заба таливме некое време рецимо од јануари не е ни возиме,освен по потреба на терен :-X
Но сега како што реков маллце по активно ке се почне пак да се спреми за во летната сезона

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #13 на: 01 Мај 2011, 11:19:27 am »
Jове абе не го гледам нешто голфот у гаражава-дај стаи некое сликиче,да видиме што имаш ;)

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #14 на: 01 Мај 2011, 11:36:57 am »
Моментално е растурен па затоа не ставам слика  :D