Автор Тема: Prefrluvanje na vozilo  (Прочитано 8152 пати)

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
Prefrluvanje na vozilo
« на: 26 Ноември 2012, 18:07:56 pm »
Decki mala pomos ako mozi

Dali nekoj znaj koja e procedurata za prefrlanje na vozilo od mrtov covek na moe ime ?

Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен singapur

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
  • http://www.youtube.com/watch?v=32AL7jrtAEs
Одг: Prefrluvanje na vozilo
« Одговори #1 на: 26 Ноември 2012, 19:03:09 pm »
so naslednoto resenie od pocinatiot se barat site naslednici ( zena kjerki sinoj..) i sudot resenieto go dava kaj notar. posle to notarot otvora masa i gi vika site naslednici, i tie se dogovarat megju sebe kako kje delat, a ako se raboti za kola najcesto se dogovarat za cena i parite so kje gi zemat od ko kje ja prodat kolata gi delat....................................

ova gore-dolu mislam deka e tocno zato so pred 4 godini i jas imav takva slucka i se rasprasvav so treba.
ako imam greski ili ako ima nekoi izmeni vo zakonite, neka napraj popravka toj e siguren kako treba.

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #2 на: 26 Ноември 2012, 19:51:47 pm »
Помини кај некој нотар он ќе ти објасни најубаво, од пред 4 години до денес има многу промени за нотари :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #3 на: 26 Ноември 2012, 22:37:24 pm »
Јас така си промашив VW Typ 3 Squareback... немаа „маса“ направено и без документи го дадоа како украс во дискотека...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4 на: 26 Ноември 2012, 23:40:12 pm »
И јас мислев да прашам за истово. Значи треба кај нотар па кај судија а? А какво е тоа наследно решение? Кој го исдава? Што марифет е тоа?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 26 Ноември 2012, 23:48:25 pm »
Decki mala pomos ako mozi

Dali nekoj znaj koja e procedurata za prefrlanje na vozilo od mrtov covek na moe ime ?

си купил кола па сопственикот умрел?
или сакаш да купиш кола на која сопственикот умрел, а ја продава фамилијата?

било кој од овие 2 случаи да е... прво и основно во процедурата за наследство, мора да се префрли возилото на наследниците или барем на еден од нив. со тоа ке му се издаде нова сообраќајна на новиот сопственик-наследник и после може да го отуѓува на кого сака...  

инаку преопширно горе му објаснивте на човекот нотари мотари ово оно... да, сега наместо суд, нотарите ги вршат тие постапки... во суд се иде само ако има спор во делењето на наследството, односно самиот нотар се обидува 2-3 пати да го реши со одредена понуда кон секого, претпоследен чин му е да им понуди се да иде на лицитација и како последен чин му е ако не успее, предметот го препратува до суд (незнам кој точно, не е ни битно) па судот таму решава... ама сето тоа не е битно околу прашањето на мартин-бт...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен singapur

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 27 Ноември 2012, 14:22:12 pm »
eve pokonkreten odgovor dade onak...kako so kazav imav i jas vakov slucaj i na nikoj ne mu pozeluvam da se najdi vo takva sitoacija zaradi:
1. zaludno trosenje vreme( dokolku ne se raboti za kola od 50000evra)
2. zaludno trosenje nervi
3. i najbitno treba da si genialec ili magionicar za da gi sednis site naslednici zaedno da se dogovorat
ova e iskustvo od mojot slucaj... taka da ako se raboti za nekoe kolice so vredi 200 evra ne se isplaka 

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #7 на: 27 Ноември 2012, 14:47:52 pm »
Епа проблемот пријателе настанува кога возилото вреди 5000+ евра па сите се нафрлаат како лешињари. Ако возилото е 1000 евра а имаме 3-4 наследници еден ќе ја земе а останатите нема да се брукаат за 200 евра па ќе му потпишат дека се откажуваат од наследството над возилото. Разбираш сега?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 27 Ноември 2012, 15:04:38 pm »
Не ми се јасни такви наопачки фамилии.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #9 на: 27 Ноември 2012, 15:22:23 pm »
И мене не ми се јасни, но спаѓам во една таква... Конкретно неможат да се договорат околу имот...

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #10 на: 27 Ноември 2012, 15:30:33 pm »
за сите предмети што припаѓаат на починатиот се отвара оставинска постапка. Све што е на негово име се наведува (куќа, кола, стан, дуќан, нива.......) од кога ќе се утврди дека тоа е така се пријавуваат сите негови наследници, тие што не се заинтересирани се откажуваат ( писмено ) останатите го делат имотот. Цела процедура не треба да трае повеќе од 20тина дена.
Го имав овој проблем со кола, дуќани, стан кога почина дедо ми

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Дете Битолчанче
« Одговори #11 на: 27 Ноември 2012, 20:42:00 pm »
dedo mi pocina, a 128kata bese na negovo ime ... ponatamu stanuva pokomplicirano

e sega planiram da ja prefrlam kolata na baba mi pa na moe ime, mozi taa procedura da ja zavrsam bez da znat site odokolu ?

Отсутен singapur

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 27 Ноември 2012, 21:40:58 pm »
moras kaj nekoj notar da odis (kaj 2-3 sato porucek, pred da zatvori. togas najmalce guzva ima i najubo kje ti objasni)
ako site naslednici normalno komunicirat megju sebe( ako nema kavgi, lutacki... takvi raboti)  mozis lesno da pominis i za kratko vreme da ja zbrkas rabotata.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 27 Ноември 2012, 23:36:47 pm »
dedo mi pocina, a 128kata bese na negovo ime ... ponatamu stanuva pokomplicirano

e sega planiram da ja prefrlam kolata na baba mi pa na moe ime, mozi taa procedura da ja zavrsam bez da znat site odokolu ?

ако е само колата на негово име скапо ке биде за да се заврши работата само за колата затоа што постапката кошта околу 500 евра, ама ако има и друг имот тогаш се исплати затоа што не е битно колкав е имотот и со која вредност (вклучувајки и пари на сметка) затоа што цената на процесот е ист за било што, макар и за 1 штраф (еве позлатен нека е) или зграда со 200 станови и 50 локали во центарот на скопје... имено:

целиот имот кој го поседувал дедо ти се дели не следниов начин:
-50% е сопственост на баба ти, по закон регулирано со имот стекнат во брачна заедница, се рачуна дека нејзиниот дел е подеднакво ист како влог во стекнување на било каков подвижен (автомобили, автобуси, мотори, приколки и слично) и недвижен имот (куќа, стан, нива, плац, дуќан и тан..) .
-останатите 50% ги делат децата заедно со се баба ти, како директни наследници на имотот од починатиот. и директните наследници не плаќаат данок за новостекнат имот (инаку тој изнесува 3% од утврдената вредност, од страна на вешто лице)

да речеме дека тоа ти се баба и дедо од татко ти твој, значи негови родители. да претпоставам и дека татко ти има уште еден брат и две сестри. тогаш оние 50% што остануваат, се делат на следниов начин:
-10% на баба ти
-10% на татко ти
-10% на чичко ти
-и по 10% на двете тетки

и тоа подразбира буквално целиот имот кој го поседувал, како што реков подвиѓен и недвижен.

е сега, не ретко се дешава прво и основно женските деца да се повлечат од оставинската постапка. со одредена писмена изјава која ја составува нотарот, истите по сопствена желба се изземаат од оставинската процедура. ако има слога понатака, се откажува и едниот од браќата (поготово ако тоа е имот се не преголема вредност) во корист на оној кој го/ги дочувал родителите.

ти и татко ти можете да изиграте на следниов начин, т.е. ако бабати има моќ да дигне глас ке истапи на следниов начин:

СЕ ДА СЕ ПРЕФРЛИ НА БАБА ТИ, односно да се дели и парчи на парчиња одкако ке почине и она. до тогаш се она што го стекнале заедно со дедоти во брак ке биде строго нејзино. за истото сите други директни потомци треба да потпишат соодветна изјава кај нотарот. внимавајте што потпишувате, затоа што има 2 типа на изјави. едната е во која се наведува дека се откажуваш и се прогласуваш себеси како НЕ НАСЛЕДНИК и со тоа си тураш сам себеси точка и за моментот кога ке дојде редот после бабати да се дели, а другата е изјава во која се откажуваш во корист само на бабати и дека таа изјава важи сега само за оваа постапка. за тоа треба да имате правник до себе за да види како е формулирано. и секако фер би било сите да ги поделат трошоците за нотарот.. т.е. оние 500 евра..

со тоа баба ти ке стане комплетен наследник на се, вклучувајки ја и колата, па после ке ти ја префрли на тебе.

а ако на дедо ти била само колата и ништо друго, поарно извози ја додека има регистрација и после, што да ти кажам... тоа е тоа...

инаку чисто информативно, и кај мене сега брзо имаше смртен случај, односно на сопругата татко и, и ние не успеавме да се договориме се да се префрли на мајка и... ма кај нас е поопширна приказната.. се закануваше мајка и дека се ке продаде и ке си иде у дом со парите од имотот, па сама себа си се натакна на колец.. нека продаде сега ако може... до душа братот на сопругата кој живее во србија, со писмена изјава дадена од таму кај нотар, се откажа од наследство па нотарот понуди и сите прифатија да се подели на 3 еднакви дела... жена ми, сестра и и мајка и... тоа беше понуда која сите ја прифатија и така се заврши прикаската...

бреееејј... ми викаат сите дека сум требал да учам или за правник или за поп...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Дете Битолчанче
« Одговори #14 на: 28 Ноември 2012, 20:22:50 pm »
onak fala ti za iscrpniot odgovor !

ke vidam so ke bidi pa ke spodelam iskustvo tuka :)