Автор Тема: Сопственици на Германски возила, да се преброиме!  (Прочитано 165167 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
Одг: Сопственици на Германски возила, да се преброиме!
« Одговори #510 на: 15 Февруари 2012, 14:54:33 pm »
@ zippo - се те разбирам, и се е тоа во ред. Точно е се што напиша.

Меѓутоа, не станува збор за "чистокрвност". Станува збор за есенцијата, суштината, коренот. Коренот на Опел е германски, и има подолга традиција како "германец", одколку како "американец". Колку време Опел беше самостојна компанија, или во "германска" сопственост, а колку време е сопственост на ГМ? И било кој производ да ја носи таа значка Опел (пример парфем, како Хамер парфем), е Опелов производ. Значи, пример тој мотор не е битно од кој е развиен, битно е дека Опел платил за тој мотор, и тој е Опелов мотор. Исто како и платформата, подвозјето и ред други работи.

Примерот за Кока Кола може не е на место, но прво што ми текна е тоа. Земи друг пример (пошто очигледно повеќе знаеш од мене за тие работи), каде македонец станува газда на странски производ. Дали веднаш после тоа производот е македонски..?
Со ова неможам да се согласам во целост...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #511 на: 15 Февруари 2012, 14:56:13 pm »

Меѓутоа, не станува збор за "чистокрвност". Станува збор за есенцијата, суштината, коренот. Коренот на Опел е германски, и има подолга традиција како "германец", одколку како "американец". Колку време Опел беше самостојна компанија, или во "германска" сопственост, а колку време е сопственост на ГМ? И било кој производ да ја носи таа значка Опел (пример парфем, како Хамер парфем), е Опелов производ. Значи, пример тој мотор не е битно од кој е развиен, битно е дека Опел платил за тој мотор, и тој е Опелов мотор. Исто како и платформата, подвозјето и ред други работи.

Примерот за Кока Кола може не е на место, но прво што ми текна е тоа. Земи друг пример (пошто очигледно повеќе знаеш од мене за тие работи), каде македонец станува газда на странски производ. Дали веднаш после тоа производот е македонски..?
Супер.  Историја ја разбравме.

И сега овие што се претставени во гаража Астра, Вектра со 2.0 ЦДТИ мотор, 1.7 исузу , што треба да правиме со нив ? Кај треба да се пишат?
Тие што ќе имаат Антара, тие кај треба да ги сметаме?

Извини вака, не сакам да стварам тензии и да влегувам во конфликти, но ти не си го разбрал постот, а камоли историја да разбереш. Anyway, накратко - Астра и Вектра имаат амблем Опел напред. Точка.

п.с. а ако го извадиш моторот, ако немаат мотор, во што група ќе бидат..? Не се мачи, Опел ќе бидат.

::)  :o  :P  ;D  ;)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3464
Одг: Сопственици на Германски возила, да се &
« Одговори #512 на: 15 Февруари 2012, 14:57:59 pm »
Нема што тука, факт е дека на Форд не му е тука местото иако се произведува во Германија, Форд не е Германска марка. Исто како Нисан што не е Англиска и Рено што не е Турска марка.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #513 на: 15 Февруари 2012, 14:58:31 pm »

Со ова неможам да се согласам во целост...

MecheTo, може да дебатираме.. Може јас ќе го сменам мислењето. Continue, зошто е твоето мислење такво?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #514 на: 15 Февруари 2012, 15:02:35 pm »
Моето мислење е такво,дека тој мотор не е производство на Опел,не е конструиран и развиен од Опел,така да неможиме да речиме дека е Опелов заради тоа што го купил Опел од некоја друга фабрика за мотори...

пример: Предходно ја спомна кока кола,јас ако купам кока кола од продавница,сум ја платил но тоа не значи дека таа кока кола е мој производ...Е сега во светот на автомобилизмот е поинаку,пошо пр.Опел побарува од некоја фабрика за мотори мотор за неговите модели,го плаќа и со тоа добива право да стави на тој мотор ознака со знакот на Опел,но не е развиен и не е изум на Опел

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #515 на: 15 Февруари 2012, 15:07:57 pm »
Моето мислење е такво,дека тој мотор не е производство на Опел,не е конструиран и развиен од Опел,така да неможиме да речиме дека е Опелов заради тоа што го купил Опел од некоја друга фабрика за мотори...

пример: Предходно ја спомна кока кола,јас ако купам кока кола од продавница,сум ја платил но тоа не значи дека таа кока кола е мој производ...Е сега во светот на автомобилизмот е поинаку,пошо пр.Опел побарува од некоја фабрика за мотори мотор за неговите модели,го плаќа и со тоа добива право да стави на тој мотор ознака со знакот на Опел,но не е развиен и не е изум на Опел

Имено. Но, таа Кока Кола, ТИ си ја платил, ти решаваш за нејзината "судбина" - ќе ја пиеш, ќе ја истуриш, ќе ја чуваш за утре.. Исто е и со моторот - Опел платил за развивањето на тој мотор, тој е сопственик на тој мотор, по мое. Не станува збор за тоа кој го произведува, туку кој плаќа за тоа. Можеме да одиме во крајност така, пример луѓето кои ги склопуваат, да речеме, седиштата, треба да кажеме дека се нивни тие седишта? Не, туку се вработени од Опел, Опел го плаќа нивниот труд, и тие се Опелови производи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #516 на: 15 Февруари 2012, 15:10:18 pm »
Во врска со кокаколата, тоа е како да кажеш дека пијалокот кој го пиеш кај мене дома од чаша сум го направил јас и е мој производ. Е сега ако ти препознаеш дека тоа е кока кола а не фаланга-кола тоа е твој бонус, ама во случајот нема дискусија нели?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #517 на: 15 Февруари 2012, 15:11:10 pm »
Во врска со кокаколата, тоа е како да кажеш дека пијалокот кој го пиеш кај мене дома од чаша сум го направил јас и е мој производ. Е сега ако ти препознаеш дека тоа е кока кола а не фаланга-кола тоа е твој бонус, ама во случајот нема дискусија нели?

Апсолутно така. Falanga ја КУПИЛ, не ја ПРОИЗВЕЛ.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #518 на: 15 Февруари 2012, 15:12:21 pm »
Дека сум ја купил е еден момент а дека јас ти ја сервирам е друг момент. Е сега чиј пијалок пиеш ти? Мој или на кока кола? На чашата пишува фаланга-кола

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #519 на: 15 Февруари 2012, 15:13:36 pm »
Опел го купил не го произвел,туку го препродава...Вака можи до бескрај и не важи само за Опел(да не речите имам нешто против Опел)(иако имам  :D :D :D) туку за сите компании кои прават како Опел...Јас се исклучувам од понатамошна дискусија околу ова,пошо стварно избегавме од темата...

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #521 на: 15 Февруари 2012, 15:16:01 pm »
Дека сум ја купил е еден момент а дека јас ти ја сервирам е друг момент. Е сега чиј пијалок пиеш ти? Мој или на кока кола? На чашата пишува фаланга-кола

Е тука мислам дека се разидуваме со мислењата: Ти ми продаваш Фаланга XXX, автомобил, си го купил како Опел, а го продаваш како Фаланга XXX..? IMO, тоа веќе не е Опел, туку е Фаланга ХХХ.

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
« Одговори #522 на: 15 Февруари 2012, 15:22:33 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 03:41:01 am zippo »

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
« Одговори #523 на: 15 Февруари 2012, 15:25:13 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 03:40:18 am zippo »

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #524 на: 15 Февруари 2012, 15:27:29 pm »
Нема што тука, факт е дека на Форд не му е тука местото иако се произведува во Германија, Форд не е Германска марка. Исто како Нисан што не е Англиска и Рено што не е Турска марка.

Па, да, Ford е американско возило и ден денес. Незнам зошто се вбројува во германски возила овде..?