Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 577196 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #285 на: 03 Септември 2013, 16:54:30 pm »
Тhats the spirit :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55136
  • Махер
« Одговори #286 на: 03 Септември 2013, 16:56:07 pm »
Зошто глицерин спортекс?

Антифриз ај, а плочки и дискови види колку пари се да се купат. Ваков вид на коли ги јадат кочниците повеќе зошто најчесто им ставаат премали. И мислам дека имаш индикатор за истрошеност на кочница.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #287 на: 03 Септември 2013, 17:04:23 pm »
350 евра за плочки, 70 евра за антифриз...овие скроз одлепиле, а оние кои плаќаат по овие цени уште повеќе.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #288 на: 03 Септември 2013, 17:05:47 pm »
Зошто глицерин спортекс?

Антифриз ај, а плочки и дискови види колку пари се да се купат. Ваков вид на коли ги јадат кочниците повеќе зошто најчесто им ставаат премали. И мислам дека имаш индикатор за истрошеност на кочница.

Pa neli posle dve godini trrba da se menuva glicerin, pa mislev deka ako menuvam plocki ne e loso i glicerin da smenam?

Indikator ima, ne mi javil nisto ama jas preventivno sakam da gi smenam. Spored specifikaciite, predni se menuvaat na 45 000 a zadni na 60.000.

Servisniot interval na kolata e 15 000 a jas ja servisram na 10.000.

Sakam da gi smenam, da ne gi mislam, ne sakam da mi svetne indikatorot pa da gi menuvam !

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #289 на: 03 Септември 2013, 17:20:25 pm »
Антифризов да не е од цедена сперма од Том Круз? Е стварно ја претерале.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3994
« Одговори #290 на: 03 Септември 2013, 17:22:55 pm »
Доста скапи плочкиве кај тебе Спортекс, јави се по продавнициве, сигурно ќе најдеш за 50% поефтино, а исто квалитетно. Кај мене за колата 7.300 се плочки во овластен(сосе промена) а  4000 во Крис и Том.

За антифризот и глицерениот одвишно е и да зборувам, скроз се одлепени по сервисиве кога менуваат глицерин, прескапо го наплаќаат.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4032
« Одговори #291 на: 03 Септември 2013, 19:27:00 pm »
Зошто глицерин спортекс?

Pa neli posle dve godini trrba da se menuva glicerin, pa mislev deka ako menuvam plocki ne e loso i glicerin da smenam?

Indikator ima, ne mi javil nisto ama jas preventivno sakam da gi smenam. Spored specifikaciite, predni se menuvaat na 45 000 a zadni na 60.000.

Sakam da gi smenam, da ne gi mislam, ne sakam da mi svetne indikatorot pa da gi menuvam !

Мислам дека плочките треба да ги менуваш кога ќе дојдде „т'нко“ нема потреба од следењ километража. Ако имаш над 5 мм материјал веројатно имаш неколку иљадарки (5+) пред тебе. А кога ќе светне сигурно одма не престанува да кочи. Промената на плочки  е веројатно нешто што во секој поасален сервис ќе го завршиш за 45мин. Набави си и доизвози си ги сега плочките.

Јас си земав глицеринче на 3 години што се менува, АТЕ SuperBlue Racing и го платив 600 денари.

Ако одиш во Бугарија веројатно за париве што ти ги бараат можеш EBC керамички плочки да земеш.

За разладната течност може и до 3 години да се тера, но не е на одмет ако си решил да ја смениш.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #292 на: 03 Септември 2013, 22:51:35 pm »
Sakam da menuvam plocki na kolata, vreme e pa prasav (mi prasaa) kolku bi kostal redoven servis plus zamena na plocki, glicerin i antifriz.

Uste mi se losi od cenata sto mi ja dadoa, pa iskreno pocnav da razmisluvam za bekap varijanta  i taka i istekuva garancijata za eden mesec.

Dve raboti mi se vrtat u glava, da napravam redoven servis ovde a plocki , glicerin i antifriz da smenam na drugo mesto ili kompletno da napravam se vo drug servis.

Pobarav ponuda vo drug servis nadvor od MK, mi pobaraa broj na sasija na voziloto pa ke vidime sto ke kazat?

Од мене:

Прави си редовен сервис таму, а останатото прави си го некаде на друго место. Јас не би правел ни редовен таму, ако веќе истекува гаранција, ама еве..

3.000 за глицерин и 4.000 за антифриз.. Што им е бе? Глицерин 4 литри собира ли, а антифриз 12 во твојот ASX?

MME..

Зошто глицерин спортекс?

Мислам дека плочките треба да ги менуваш кога ќе дојдде „т'нко“ нема потреба од следењ километража. Ако имаш над 5 мм материјал веројатно имаш неколку иљадарки (5+) пред тебе. А кога ќе светне сигурно одма не престанува да кочи. Промената на плочки  е веројатно нешто што во секој поасален сервис ќе го завршиш за 45мин. Набави си и доизвози си ги сега плочките.

Јас си земав глицеринче на 3 години што се менува, АТЕ SuperBlue Racing и го платив 600 денари.

Ако одиш во Бугарија веројатно за париве што ти ги бараат можеш EBC керамички плочки да земеш.

За разладната течност може и до 3 години да се тера, но не е на одмет ако си решил да ја смениш.

За антифризот - зависи каков е. Ако исполнува или надминува G12+ стандард (или има црвена боја) се менува на пет години. Ако е зелен, жолт или син - тогаш на две, ама може да тера и три.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5677
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #293 на: 04 Септември 2013, 02:34:53 am »
Antifriz na kolku vreme ili km preporacuvate da se smeni?

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #294 на: 04 Септември 2013, 07:58:02 am »
@sportex за плочки јави се во Солид во скопје они имаат за јапанци се, па види си ориентационо која е цената :)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #295 на: 04 Септември 2013, 09:33:51 am »
3-5 godini promena na antifriz, ama jas vekje 6 godini ne sum go smenil, jebi ga.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11839
  • Архитект
« Одговори #296 на: 04 Септември 2013, 09:36:48 am »
@sportex за плочки јави се во Солид во скопје они имаат за јапанци се, па види си ориентационо која е цената :)

Мега ауто партс ми потврдија дека имаат се на лагер за поновите јапонци.
Прашај и таму.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #297 на: 04 Септември 2013, 09:47:46 am »
3-5 godini promena na antifriz, ama jas vekje 6 godini ne sum go smenil, jebi ga.
како бе вакви муабети...

еден антифриз максимално е 2 години. после тоа ги губи својствата и/или му се намалуваат. ако си имал антифриз -40 пред две години сега ти е максимално -15.. уште успат ако си му дотурал водичка од време на време тоа е намалено.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #298 на: 04 Септември 2013, 10:20:34 am »
Многу грешно! Се знае - ако задоволува или надминува G12+ стандард (има црвена боја), се смета за лонглајф, но пожелно е да се менува на 5 години макс. Ако е обичен - претежно со сина, зелена или жолта боја, се менува на 2 години макс.

Ги губи својствата на ладење и одржување на системот (во смисол подмачкување и отстранување на талог), а не својството на замрзнување. Тој и по 10 години ќе биде -40. Освен ако се дотура вода - така се намалува својството на температура на мрзнење.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
« Одговори #299 на: 04 Септември 2013, 11:39:00 am »
Ја неам сменето 5 години више. Чоекот што ми ја одржава колата, кога ми правеше сервис пред околу 3 месеца рече дека нема потреба да го мењам.

Како може да се познае дали е стигнат за промена или не?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.