Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139879 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #525 на: 07 Март 2017, 00:23:42 am »
Многу добро знам за што се дискутира, мојот коментар се однесуваше за друг. ;)
Како и да е,  гледаш некој и со југо успеал.

Пре би со кадетот до таму отколку со било која друга кола. Никој не вози 11000 километри од потреба туку за забава. Во спротивно би идел со авион. А забава е ако внесеш нешто лично во сета приказна. А нема ништо полично ако го правиш тоа со возило во кое си го поминал сето детство.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #526 на: 07 Март 2017, 06:05:29 am »
Krajot na mesecov planirame so zenami i maliot edna tura Budimpesta Bratislava (kaj prijateli) i Viena so kola normalno :)

Dokolku nekoj od vas ja ima vozeno ve molam da gi navedete mestata sto ne smeeme da gi propustime i vredat da se vozat.

Колку што ми текнува, осим самите градови и општата прекраснотија на Австрија, нема нешто поконкретно за гледање или возење.

Во јужна-југоисточна Австрија има едно мало местенце Илмиц, имаат најдобро вино на светот :) Во негова непосредна близина има езерце, ама мислам дека ова време не е отворено за посетители.

Совет: не ја зимај унгарската вињета заедно со австриската. Земи си унгарска на влез во Унгарија, после австриска на влез во Австрија. И пазете се од Унгарците, малце се "леви" :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #527 на: 07 Март 2017, 08:25:28 am »
Совет: не ја зимај унгарската вињета заедно со австриската. Земи си унгарска на влез во Унгарија, после австриска на влез во Австрија. И пазете се од Унгарците, малце се "леви" :)

Плаќај само со кредитна карта во Унгарија, особено на бензинските и местата покрај автопат. Малце леви е много културен исказ. Накратко гледаат да те украдат и заебат, особено ако те видат дека си од југот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #528 на: 07 Март 2017, 08:37:03 am »
Јас унгарска вињетка си зимам од тука веќе неколку години, http://www.hungary-vignette.eu/ и не се ебавам со застанувања по бензиски да купувам вињетки. Бензинот на автопатот е приближно 20% поскап така да ако ти треба гориво подобро излези од автопат и најди си бензиска во некое околно село или град. За братислава т.е. Словачка вињетки од тука  https://eznamka.sk/selfcare/purchase/ исто така немит проблем. А да, бензинот во Словачка е изгор скап, генерално.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #529 на: 07 Март 2017, 10:13:33 am »
Krajot na mesecov planirame so zenami i maliot edna tura Budimpesta Bratislava (kaj prijateli) i Viena so kola normalno :)

Dokolku nekoj od vas ja ima vozeno ve molam da gi navedete mestata sto ne smeeme da gi propustime i vredat da se vozat.

И јас ја планирам рутава за Велигден или после, уште немам собрано податоци за се што ми треба ама се што ке соберам ке ти пишам или па пиши ке собереме инфо,

мене ме интересира кој ја возел колку се патарините да си ги испланирам

добра опција е online да се купат,

после се добива вињетка таму или возиш со потврдата од плаќањето или уште нешто стига на mail?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #530 на: 07 Март 2017, 10:20:39 am »
Винети за 10 дена: Австрија 9 евра, Словачка 10 евра, Унгарија 12 евра

Патарини:
Србија (Врање-Суботица) околу 15 евра во еден правец.
Ако минуваш преку Хрватска од кај Вараждин до Славонски Брод 20-21 евра во еден правец.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #531 на: 07 Март 2017, 10:34:47 am »
Фала Луки,

планирам Србија (Врање-Суботица), единствено незнма дали прво да одам до Виена па назад за најмалце возење на враќање да ми остане или обратно, иако не е до толку страшно било која варијанта

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #532 на: 07 Март 2017, 10:41:51 am »

добра опција е online да се купат,

после се добива вињетка таму или возиш со потврдата од плаќањето или уште нешто стига на mail?
Ti stiga na mail potvrda, mozes da si ja isprintas za da si se osiguras ama vise si vlezen vo sistem kako i da e. Slovacka pak poveke ne dava vinetki za na staklo, ili preku internet ili na benziska ti dava smetka i toa e toa.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #533 на: 07 Март 2017, 10:54:44 am »
супер фала, сигурно ке ги купам вака наместо таму на лице место

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #534 на: 07 Март 2017, 11:07:51 am »
планирам Србија (Врање-Суботица), единствено незнма дали прво да одам до Виена па назад за најмалце возење на враќање да ми остане или обратно, иако не е до толку страшно било која варијанта
Исто му доаѓа... Реално на излез од Унгарија од Гиор правец према Виена имаш опција по автопат да идеш во насока Братислава, па од таму да одиш директно за Виена. А може и обратно, од кај Гиор директно према Виена, па после Братислава. И онака од Виена-Братислава се закачуваш на истиот автопат Гиор-Братислава.

Најубаво е да полниш бензин во Австрија на локални бензински. Поевтин е од Словачка и Унгарија, плус плаќаш кеш во евра. Немој да полниш на автопат оти е +20центи по литар. И пази се од камери во Унгарија/Австрија. Казните стигаат до МК.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #535 на: 07 Март 2017, 11:24:14 am »
Za nekolku dena odam za germanija so kolata.Planiram na slovenija da odam pa soveti okolu vinjeti polnenje plin i sl. Se dobredojdeni...ne deka nema da se snajdime samo da ne se zaebavame ☺
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #536 на: 07 Март 2017, 11:47:08 am »
Словенија може да ја избегнеш комплетно со вињета. Да заштедиш 15 евра. “Негативната“ страна е што ќе возиш по магистрални патишта 80 километри и низ населени места.

Врање - Батровци/Бајаково ти е околу 10-12 евра патарина. Ако има гужва на Батровци/Бајаково (знае да има) се исклучуваш кај Шид и возиш према Товарник-Хрватска. Има помал граничен премин.

Ако избереш да заштедиш словенечка вињета:
Хрватска: Ако влезиш од кај Бајаково до Загреб ти е 17 ипол евра. После, наместо да возиш према Ново Место/Љубљана, туку идеш десно према Вараждин(Унгарија). Таму возиш се до излез Вараждин или излез Чаковец. Јас обично излегувам на Вараждин. Патарината е 3.60 евра до Вараждин, 4 евра до Чаковец.

Ако излезеш на Вараждин, возиш по државна цеста 2 у правец Птуј. Ако се исклучиш на Чаковец, ќе поминеш на премин Ормож/Средишче об Драви/Трновец на хрватска страна. Од таму по словенечката цеста 2, идеш директно до Птуј. Од обиколницата на Птуј се уклучуваш правец према Ленарт (околу 20 км). После Ленарт идеш правец Бенедикт/Горнја Радгона (30км). Кога стигнеш во Горнја Радгона, на мостот на Мура ти е австриската граница. Означено е со знаци, нема шанси да го промашиш. Во Хрватска на Ина и ЛукОил. Плин имаш на ОМВ/Мол секаде во Словенија. 

Влегуваш во Австрија на два километри (Бад Радкезбург) имаш ОМВ со плин. Таму купуваш вињета и излегуваш на Бундесштрасе во правец Лајбниц, Грац. Возиш некои 50км и се уклучуваш на автопатот што иде од кај Шентиљ. Цепаш право по А9 у насока Велс/Линц. Имаш два тунели на кои се плаќа 12 евра вкупно. Пристигаш на клучка Велс, се исклучуваш/уклучуваш лево према Пасау на А8. Стигаш до Германска граница и А8 од Австрија се трансформира во Германски А3.

Имај предвид дека во Австрија зимни гуми важат до 15 април. Исто имаат камери во тунелите кои мерат просечна брзина од 100кмч (а не моментална). Казните стигаат до Македонија.
Ако сакаш евтин плин/бензин, на Велс се исклучуваш и возиш по Б137 кој води исто до клучка Покинг Германија, со прекрасни глетки, и локални ОМВ по пат кои имаат евтино гориво и плин. Б137 после влез во Германија на еден мост, се исклучуваш лево во правец на Автопат А3 и цепаш на север во правец Пасау, Дегендорф, Регенсбург.

пс. Сите горенаведни рути ги имам возено, и се одлични за избегнување гужви по граници и автопати.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #537 на: 07 Март 2017, 12:15:12 pm »
Исто му доаѓа... Реално на излез од Унгарија од Гиор правец према Виена имаш опција по автопат да идеш во насока Братислава, па од таму да одиш директно за Виена. А може и обратно, од кај Гиор директно према Виена, па после Братислава. И онака од Виена-Братислава се закачуваш на истиот автопат Гиор-Братислава.

Најубаво е да полниш бензин во Австрија на локални бензински. Поевтин е од Словачка и Унгарија, плус плаќаш кеш во евра. Немој да полниш на автопат оти е +20центи по литар. И пази се од камери во Унгарија/Австрија. Казните стигаат до МК.
Fala za korisnite informacii.
Treba da proveram plin dali imaat site benziski i dali e polnackata kako nasata.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #538 на: 07 Март 2017, 12:42:23 pm »
Словенија може да ја избегнеш комплетно со вињета. Да заштедиш 15 евра. “Негативната“ страна е што ќе возиш по магистрални патишта 80 километри и низ населени места.

Врање - Батровци/Бајаково ти е околу 10-12 евра патарина. Ако има гужва на Батровци/Бајаково (знае да има) се исклучуваш кај Шид и возиш према Товарник-Хрватска. Има помал граничен премин.

Ако избереш да заштедиш словенечка вињета:
Хрватска: Ако влезиш од кај Бајаково до Загреб ти е 17 ипол евра. После, наместо да возиш према Ново Место/Љубљана, туку идеш десно према Вараждин(Унгарија). Таму возиш се до излез Вараждин или излез Чаковец. Јас обично излегувам на Вараждин. Патарината е 3.60 евра до Вараждин, 4 евра до Чаковец.

Ако излезеш на Вараждин, возиш по државна цеста 2 у правец Птуј. Ако се исклучиш на Чаковец, ќе поминеш на премин Ормож/Средишче об Драви/Трновец на хрватска страна. Од таму по словенечката цеста 2, идеш директно до Птуј. Од обиколницата на Птуј се уклучуваш правец према Ленарт (околу 20 км). После Ленарт идеш правец Бенедикт/Горнја Радгона (30км). Кога стигнеш во Горнја Радгона, на мостот на Мура ти е австриската граница. Означено е со знаци, нема шанси да го промашиш. Во Хрватска на Ина и ЛукОил. Плин имаш на ОМВ/Мол секаде во Словенија. 

Влегуваш во Австрија на два километри (Бад Радкезбург) имаш ОМВ со плин. Таму купуваш вињета и излегуваш на Бундесштрасе во правец Лајбниц, Грац. Возиш некои 50км и се уклучуваш на автопатот што иде од кај Шентиљ. Цепаш право по А9 у насока Велс/Линц. Имаш два тунели на кои се плаќа 12 евра вкупно. Пристигаш на клучка Велс, се исклучуваш/уклучуваш лево према Пасау на А8. Стигаш до Германска граница и А8 од Австрија се трансформира во Германски А3.

Имај предвид дека во Австрија зимни гуми важат до 15 април. Исто имаат камери во тунелите кои мерат просечна брзина од 100кмч (а не моментална). Казните стигаат до Македонија.
Ако сакаш евтин плин/бензин, на Велс се исклучуваш и возиш по Б137 кој води исто до клучка Покинг Германија, со прекрасни глетки, и локални ОМВ по пат кои имаат евтино гориво и плин. Б137 после влез во Германија на еден мост, се исклучуваш лево во правец на Автопат А3 и цепаш на север во правец Пасау, Дегендорф, Регенсбург.

пс. Сите горенаведни рути ги имам возено, и се одлични за избегнување гужви по граници и автопати.

Фала Луки,јас ке одам со нови летни гуми па ке гледам да ја прелетам Австрија. :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #539 на: 07 Март 2017, 13:40:40 pm »
Osven vo Avstrija kade na drugo mesto vazi praviloto zimski gumi do 15ti April?