Автор Тема: Телевизиски сметки  (Прочитано 21026 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Телевизиски сметки
« Одговори #45 на: 19 Октомври 2012, 12:16:37 pm »
Чисто да се знае:

Цитат

Член 146 ОД ЗАКОН ЗА РАДИОДИФУЗНАТА ДЕЈНОСТ ОБЈАВЕН ВО Сл.Весник на Р.Македонија бр.100 од 21.11.2005 година ГЛАСИ:

Радиодифузна такса плаќа: – секое семејно домаќинство во Република Македонија; – хотели и мотели, по една радиодифузна такса за секои пет соби; – правни лица и сопственици на деловен простор, на секои 20 вработени или други лица кои го користат деловниот простор, по една радиодифузна такса и – сопственици на угостителски и други јавни објекти опремени со радио или телевизиски приемник, за секој приемник плаќаат по една радиодифузна такса.

Владата на Република Македонија на предлог на Советот за радиодифузија ќе определи кои обврзници од ставот 1 на овој член во населени места што не се покриени со радиодифузни сигнали нема да плаќаат радиодифузна такса. Семејно домаќинство кое има слепо лице со оштетување на видот од над 90% и глуво лице со оштетување на слухот од над 60 децибели утврдено согласно со прописите за инвалидско осигурување е ослободен од плаќање на радиодифузна такса за станот во кој живее неговото семејно домаќинство.

Член 4 ОД ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА РАДИОДИФУЗНАТА ДЕЈНОСТ ОБЈАВЕН ВО Сл. Весник на Р. Македонија, бр.13 од 27.01.2012 година ГЛАСИ Во членот 146 став 1 по алинејата 2 се додава нова алинеја 3, која гласи: „- трговци поединци регистрирани согласно со Законот за трговските друштва, како и вршители на дејност регистрирани согласно со закон, до 20 вработени, по една радиодифузна такса,“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #46 на: 19 Октомври 2012, 12:16:52 pm »
а имаш ли на твое име некоја недвижност?

немам недвижнина, имам фирма за која како правно лице си плаќам претплата.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #47 на: 19 Октомври 2012, 12:18:35 pm »
Ако си приметил (извинете што ќе ја затрујам темава) ама секоја втора недела се задолжуваат по неколку милиони евра...буквално секоја втора недела.  Имам 22 год. се плашам во иднина кога ќе треба се тоа да се враќа...
@Simo, ако добро го разбрав ова, нема основ по кој јас лично треба да плаќам радиодифузна.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #48 на: 19 Октомври 2012, 12:22:44 pm »
тоа е тоа..... они кога тогаш ке си одат ..... а враќањето ке остане на нас

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #49 на: 19 Октомври 2012, 12:24:58 pm »
@Simo, ако добро го разбрав ова, нема основ по кој јас лично треба да плаќам радиодифузна.

Не би смеело.

И, ајт сеа сите со вториот документ од оваа веб страница, до ујп:

http://www.mtv.com.mk/MK/info/radiodifuzna_taksa.aspx

И нормално со копиите од сите решенија што се на иста адреса.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #50 на: 19 Октомври 2012, 13:58:36 pm »
Ако си приметил (извинете што ќе ја затрујам темава) ама секоја втора недела се задолжуваат по неколку милиони евра...буквално секоја втора недела.  Имам 22 год. се плашам во иднина кога ќе треба се тоа да се враќа...

Треба да провериш, веројатно имаш некоја нектретнина на твое име. Од таму те извадиле.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #51 на: 19 Октомври 2012, 14:45:27 pm »
Да бе , и синовите мои се пуни со некретнини...да не треба да проверам, можеби не знам...

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #52 на: 19 Октомври 2012, 14:47:01 pm »
Да даде господ со тие пари да си купат некретнина у Бутел! Ајдуци.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #53 на: 19 Октомври 2012, 16:46:38 pm »
Ако си приметил (извинете што ќе ја затрујам темава) ама секоја втора недела се задолжуваат по неколку милиони евра...буквално секоја втора недела.  Имам 22 год. се плашам во иднина кога ќе треба се тоа да се враќа...

Треба да провериш, веројатно имаш некоја нектретнина на твое име. Од таму те извадиле.
Многу пати правен муабет со моите, немам верувај ми :)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #54 на: 19 Октомври 2012, 22:06:08 pm »
РТД се плаќа сегде по бели свет, ама во Англија кога ќе платиш РТД добиваш Топ Гиар а во Македонија плаќаш РТД и добиваш Гласот на народот или Иселенички џубокс.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #55 на: 19 Октомври 2012, 22:11:10 pm »
^^ да, се плаќа секаде ама по една претплата на семејство а не по 2-3

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #57 на: 19 Октомври 2012, 22:20:06 pm »
РТД се плаќа сегде по бели свет, ама во Англија кога ќе платиш РТД добиваш Топ Гиар а во Македонија плаќаш РТД и добиваш Гласот на народот или Иселенички џубокс.

немој така... да ги има тие емисии точно е тоа, ама какви едукативни програми има за мали деца, ниедна друга телевизија ги нема и не се ни труди да ги даде... на пример ви текнува ли на ТЕЛЕТАБИСИ? тоа е бре детска емисија за БЛАГОРЕТАРДИРАНИ дечиња, продукција на британската телевизија, а А1 и компанија ги направија топ детска емисија, па уште и играчки продаваа и слично...

што им фалеше на постарата генерација што израснаа со бушава азбука? па јас во предшколска возраст со таа емсија ги научив буквите... за децава мои осеќам, гледам и востановувам дека нема доволно едукативни емисии за предшколска и школска возраст... а од друга страна само МТВ прави, дава и прикажува такви емисии од повеќе карактери... сите други гледаат за профит и само профит да вадат... од турски и шпански серии а во задње време и индијски бљувотини неможеш ништо друго да видиш по приватниве телевизии... еве јас немам кабловска во куќата... имам антена на кров, само тие можам да ги гледам... и сега што прајме?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #58 на: 19 Октомври 2012, 22:25:47 pm »
Бушава азбука и Наше маало + секое сабајле цртани Том и Џери...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #59 на: 19 Октомври 2012, 22:30:40 pm »
Бушава азбука и Наше маало + секое сабајле цртани Том и Џери...

пинк пантер, палавковци....

еииииии... а на СУПЕР БАБИЧКА ви текнува? хахаха :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време