Imam mnogu faktori koi moze da dovedat do rikanje na Turboto. Ne mora da znaci deka Chipot gi rika turbinite

Ako znaete kako raboti Turbo ke vi bide jasno. Znaci na turboto edinstvena zadaca mu e da vrti (predpostavuvam znaete kako raboti edna Turbina) Jas imav kola TDI koja bese izmerena so 196ks i so toj motor i turbina pominav 57 000 km bez nikakov problem, Denes vozam 1.4 turbo kompressor koj ima chip veke 36 000 km bez nikakov problem
Diesel motorite si sakaat Ulje kako sto treba(i pocesti intervali na menuvanje na uljeto ), si baraat odredena rabotna temperatura ... na moj mnogu blizok prijatel mu rikna turboto bidejki sakase covekot da vozi blow off, koj se zaglavil (ostanal otvoren) i kolata ne sakala da odi poveke od 140. Ja brkal da krene poveke i ja riknal. Istoto moze da se desi ako ima nekoe crevo otkaceno. Kompjuterot bara od motorot da kazeme 2 bara Boost, ama ne znae deka ima problem vo sistemot

I se desavaat razni gluposti. Tuka ke go dodadam i faktot na nacinot na vozenje na voziloto. Greenje na motorot, posle brkanje ladenje na turboto ... i da ne preteruvam
Темелко ја има потребната опрема и знаење за да поправи турбина. Професерот нема опрема ниту знаење за поправка на турбини.
Uzice stana poznato za repariranje turbini bidejki gi biva, a baska sto skoro zemaa najmoderna masina za balansiranje na turbini. A toa deka kaj nas nekoj Temelko imal oprema i znaenje da poprava turbini ... NO COMENT