Автор Тема: Seat Leon 2.0 TDI Sportpaket + Revo Technik Stage 1 Tune 185ks  (Прочитано 270364 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Seat Leon 2.0 TDI Sportpaket + Revo Technik Stage 1 Tune 185ks
« Одговори #1335 на: 19 Мај 2013, 14:09:17 pm »

Е сеа, оваа ја репарирав кај темелко, со подебела осовина, и други пресовани перки, арно ама... колата не ми иде баш како што треба, многу свири турбото и ке го рекламирам...

Еден професор кога ни предаваше за турбокомпресори рече: читам по огласиве рапарирање турбокомпресори...бооог да чува, тоа нема шанси никад да се избалансира ако се отвори еднаш ...
Може затоа се однесува така   :-\

Темелко ја има потребната опрема и знаење за да поправи турбина. Професерот нема опрема ниту знаење за поправка на турбини.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1336 на: 19 Мај 2013, 14:17:39 pm »
Се гледа колку ја поправил.. :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #1337 на: 19 Мај 2013, 14:20:00 pm »
Се гледа колку ја поправил.. :)

Рики ке каже за тоа.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1338 на: 19 Мај 2013, 14:27:24 pm »
Не сум баш завлезен и запознаен со чип тјунингов у детали и незнам колку буст качува во стејџ 1, ама вака од едноставно гледање на двете рикнати турбини на форумов ми доаѓа некој заклучок (ваљда логичен), дека иако рево вика дека не се потребни преправки за стејџ 1, можеби турбината е од фабрика оптимално избрана и секое понатамошно форсирање нема да може да го издржи па потребно е да си се стави поголема.

Дечкото со голфот како што знам си зема нова турбина (мислам дека беше и малку поголемка?) и не се пожали од тогаш на форумов (додуше и го нема нешто често), ама вака Рики со крпеници (извини на изразов) можеби ќе треба да купиш 5-6 турбини па една да ти се погоди (а ако ми држи вода заклучокот веројатно и тие ќе рикаат пошто се исти како претходните), а што ќе ги купиш тие 5-6 стари ќе си купиш една нова.  

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #1339 на: 19 Мај 2013, 14:39:26 pm »
Мислам дека голфот беше чипуван од рево исто и леонов. Мислам дека е проблемот во чипот ама не е мое да кажам.
Ќе си кажат од Рево.

Отсутен 2fast4you

• Редовен
  • Пораки: 1797
  • Some drive to work ... I work to drive!!!
« Одговори #1340 на: 19 Мај 2013, 14:58:21 pm »
Imam mnogu faktori koi moze da dovedat do rikanje na Turboto. Ne mora da znaci deka Chipot gi rika turbinite ??? Ako znaete kako raboti Turbo ke vi bide jasno. Znaci na turboto edinstvena zadaca mu e da vrti (predpostavuvam znaete kako raboti edna Turbina) Jas imav kola TDI koja bese izmerena so 196ks i so toj motor i turbina pominav 57 000 km bez nikakov problem, Denes vozam 1.4 turbo kompressor koj ima chip veke 36 000 km bez nikakov problem :D
Diesel motorite si sakaat Ulje kako sto treba(i pocesti intervali na menuvanje na uljeto ), si baraat odredena rabotna temperatura ... na moj mnogu blizok prijatel mu rikna turboto bidejki sakase covekot da vozi blow off, koj se zaglavil (ostanal otvoren) i kolata ne sakala da odi poveke od 140. Ja brkal da krene poveke i ja riknal. Istoto moze da se desi ako ima nekoe crevo otkaceno. Kompjuterot bara od motorot da kazeme 2 bara Boost, ama ne znae deka ima problem vo sistemot ??? I se desavaat razni gluposti. Tuka ke go dodadam i faktot na nacinot na vozenje na voziloto. Greenje na motorot, posle brkanje ladenje na turboto ... i da ne preteruvam

Темелко ја има потребната опрема и знаење за да поправи турбина. Професерот нема опрема ниту знаење за поправка на турбини.
Uzice stana poznato za repariranje turbini bidejki gi biva, a baska sto skoro zemaa najmoderna masina za balansiranje na turbini. A toa deka kaj nas nekoj Temelko imal oprema i znaenje da poprava turbini ... NO COMENT ;D

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #1341 на: 19 Мај 2013, 15:12:00 pm »
Темелко никој не ми е за да го бранам, неколку пати квалитетно ми завршил работа па имам позитивно искуство со него затоа и го фалам.

Иначе машините се подстрество со кој човекот ја врши работата. Пак човекот е клучен фактор.
Узице не го коментирам зашто не ги знам дечките.

Иначе дефектот е на 2 различни коли  со двајца различни возачи со многу сличен мотор и турбо. Се случил 3 пати. На двете коли заедничко е чипот од ист производител.

Ипак не викам дека е до чипот но добро би било да се провери. Турбини се кршат и на нечипувани коли па ништо страшно

Едино ми е криво што за кратко време човеков си платил 2 турбини и пак не му е по кејф, што е најбитно.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1342 на: 19 Мај 2013, 15:20:52 pm »
И на Нуме бората мислам кажуваше дека и на него му се расцветала...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #1343 на: 19 Мај 2013, 15:25:02 pm »
Нуме имал 131 коњска турбина и ја префорсирал, затоа дала душа.
Сеа си има 150 коњска, мака нема колата.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1344 на: 19 Мај 2013, 15:45:52 pm »
Нуме ги смени и сите црева, за да може да го издржат притисокот на новата, поголема турбина...

Need4Speed ја репарираше неговата турбина во Ужице чинам, и досега нема проблем кај него...

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1345 на: 19 Мај 2013, 15:52:24 pm »
Мн. пари фрлени за краток период (1000че) за 40кс+...

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1346 на: 19 Мај 2013, 16:16:32 pm »

Uzice stana poznato za repariranje turbini bidejki gi biva, a baska sto skoro zemaa najmoderna masina za balansiranje na turbini. A toa deka kaj nas nekoj Temelko imal oprema i znaenje da poprava turbini ... NO COMENT ;D
Гледам имаат слики од овакви http://www.youtube.com/watch?v=TMA5RFpGRbg
Професорот 30 години ја проучуваа таа област од машинството што ми вели дека треба многу да разбира :)
Темелко незнам колку знае.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #1347 на: 19 Мај 2013, 16:39:20 pm »
Секојдневно силувана кола. Нормално дека ќе почне да откажува.

Отсутен TRPEE

• Редовен
Одг: Re: Одг: Seat Leon 2.0 TDI Sportpaket + Revo Technik Stage 1 Tune 185ks
« Одговори #1348 на: 19 Мај 2013, 17:55:20 pm »

Гледам имаат слики од овакви http://www.youtube.com/watch?v=TMA5RFpGRbg
Професорот 30 години ја проучуваа таа област од машинството што ми вели дека треба многу да разбира :)
Темелко незнам колку знае.

za koj profesor stanuva zabor?

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1349 на: 19 Мај 2013, 18:09:41 pm »
Милан Шаревски.