Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 85018 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
Одг: Re: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #60 на: 09 Јануари 2014, 22:35:43 pm »
Знам... Си дојде само по себе после ,,им кажа ли дека е интернационален блабла..." и тоа у странство, на нивна полиција. Тоа е глумење фраер и ништо повеќе.

Знам дека е моја работа. И знам дека ја не кажувам ,,вади" или ,,не вади" меѓународна, туку кажувам дека не вреди да си имаш потенцијални фрки и нервози за нешто што те чини 900 денара.

Еве една хипотетичка ситуација во странство (преведена и адаптирана на македонски):
- добар ден, документи ќе ве молам.
- повелете...
- (гледа документи)... меѓународна дозвола имате?
- не, ама имам од новите.
- фино, но дали имате меѓународна?
- па не, на форум ми кажаа да не си ги фрлам парите за џабе...
- аха... значи немате така?
- (insert sad panda face here)

Знам дека ние сме херои и мрзнеме сонциња и топиме поларни ледови, ама дека некој ќе се понаша ко џомба со странска полиција, малце ќе се прашаме.

Како и да е, дали некој ќе одлучи да извади или не, негов си е изборот. Според мене, не вреди да си имате потенцијални нервози на странски патишта и со странски полиции, за нешто вакво. Али вие си знаете.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #61 на: 09 Јануари 2014, 23:32:43 pm »
Ти побараа и што? Им кажа ли дека дозволата е на интернационален јазик?
Исто како пасошот. Да не треба и пасош интернационален да биде?
Порано не ги признаваа ни возачката ни сообраќајната зошто беа на француски јазик. Сега се на англиски како што бара стандардизацијата и тоа е тоа. Како што ти служи пасош, исто ти служи и лична карта, дипломатска карта и возачка дозвола. Они нека си бараат, глупи џандари има насекаде.

И ништо, им ја дадов и меѓународната. Не сите се толку јаки како тебе, особено кога станува збор за странска полиција.

Како што реков, меѓународната не кошта многу за да се извади. Јас идев на тура од скоро 4000 километри. Мене не ми се ризикуваше потенцијален конфликт со странска полиција за нешто што чини 15ина евра. Кога веќе возите во странство, дали ќе ја извадите, или ќе глумите фраери, ваш е изборот, а богами и ризикот.

Вистински избор на зборови.
Твоја работа де, ако сакаш и дозвола за во Бачка паланка извади.

иди во грција биди му вака силен на грчки полицаец кога ке те заустави и ке ти побара меѓународна. исто и во германија. меѓународната возачка е сеуште ЗАДОЛЖИТЕЛНА за возачите кои потекнуваат од земји кои не се во европска унија. сеедно што теркот е по европски стандарди, ние не сме во ЕУ и нашите возачки НЕ СЕ ПРИЗНАЕНИ...

инаку во грција има хиерархија на моќниците. вака одприлика иде, почнувајки од 1 за нај јак, па 2 за послаб и така по ред:

1.ЗЕВС
2.ПОЛИЦИЈА
3.СИТЕ ДРУГИ...

иди искурчи се на полицаец вака како што се искурчи тука...

за 800 денари +2 фотографии, се вкупно 900 денари платени за 3 години валидност не вреди ризикот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #62 на: 10 Јануари 2014, 00:01:45 am »
Тие што не те познаваат гарант мислат по коментаров дека вака изгледаш
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мислиш на овој изгледа фаланга по неговиот коментар ? ;D ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #63 на: 10 Јануари 2014, 00:03:47 am »
немојте мене со фаланга да ме мешате
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #64 на: 10 Јануари 2014, 00:19:31 am »
прост пример без меѓународна НЕМА ШАНСИ да земеш рента кар во било која од европските држави

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #65 на: 10 Јануари 2014, 00:30:27 am »
Доказ?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #66 на: 10 Јануари 2014, 00:33:04 am »
јас немора да прикажувам доказ еве слободно кога ке одиш надвор застани и прашај и знаеш зашто е така да ти кажам: Затоа што каско осигурувањето на колата нема да важи без валидна возачка дозвола а како валидна се смета САМО МЕЃУНАРОДНА, ова зборам за нас како државјани на Р.Македонија и ова од искуство ти го кажувам не ради реда

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #67 на: 10 Јануари 2014, 00:34:34 am »
немојте мене со фаланга да ме мешате

Аааа се извинувам :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #68 на: 10 Јануари 2014, 00:39:20 am »
јас немора да прикажувам доказ еве слободно кога ке одиш надвор застани и прашај и знаеш зашто е така да ти кажам: Затоа што каско осигурувањето на колата нема да важи без валидна возачка дозвола а како валидна се смета САМО МЕЃУНАРОДНА, ова зборам за нас како државјани на Р.Македонија и ова од искуство ти го кажувам не ради реда

Сигурен си дека не ти е застарена информацијата? На времето да, беше потребно. Денес со нивите возачки НЕ е потребно. Затоа те прашав за доказ, оти стравот од непознатото смислува многу муабети. Јас имав комуникација со една девојка која работи во туристичка агенција како советник за патување. Она беше сигурна дека со новите возачки НЕ ти треба меѓународна. Ќе си извадиш меѓународна ако имаш сеуште од старите. Немам причина да не и верувам бидејќи девојката е експерт за такви работи, сигурен сум дека точно знае.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #69 на: 10 Јануари 2014, 00:49:36 am »
Сигурен си дека не ти е застарена информацијата? На времето да, беше потребно. Денес со нивите возачки НЕ е потребно.

доказ? цитиран муабет со некоја девојка не е доказ...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #70 на: 10 Јануари 2014, 00:56:10 am »
И тоа како е потребна меѓународна, новите возачки се признати само во неколку земји, Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Во преговори за признавање се со Австралија и Нов Зеланд, како и со Германија и Австрија.

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #71 на: 10 Јануари 2014, 00:58:58 am »
Во Албанија имаат побарано меѓународна на еден другар, за тоа и јас ја извадив лани. А сега ке треба пак веројатно пошто дополагав плус категорија.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #72 на: 10 Јануари 2014, 00:59:49 am »
Кога му имаат побарано?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #73 на: 10 Јануари 2014, 01:00:56 am »
И тоа како е потребна меѓународна, новите возачки се признати само во неколку земји, Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Во преговори за признавање се со Австралија и Нов Зеланд, како и со Германија и Австрија.

А еве го и доказот ако некој го побара: http://www.mvr.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=12861&mid=700&tabId=72&tabindex=0

И сеа кој ке не части пиво мене и алехандер ? ;D ;D ;D

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #74 на: 10 Јануари 2014, 01:01:23 am »
пред година и нешто.