Автор Тема: Вработување  (Прочитано 783276 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Вработување
« Одговори #3150 на: 22 Февруари 2017, 22:20:36 pm »
Прашај го Дени, он се знае 8)
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #3151 на: 22 Февруари 2017, 22:23:47 pm »
Поздравете ги програмерите што лапаат 3000е во фирми во Македонија.
koga pocnuva kursot i dali seuste ima slobodni mesta?
za platata od 3000 evra prasuvam
Ако сакаш убрзан курс, најнапреден, последно ниво, предавам кликање рефреш да видиш колку пари си направил. Трае 2 недели и чини 3200е
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3152 на: 23 Февруари 2017, 09:00:06 am »
Senior developers во Македонија не зимаат под 1000 евра чак и 1500 евра плата.
Јас сум во дејноста и со сигурност ви тврдам дека Junior developer или програмер како сакате наречете го не зема под 500евра плата.

Ако се работи за странски клиенти ( најчесто никој не соработува со мкд компании ) тогаш платите за џуниор одат до 700евра.

Тоа што го нуди Макпетрол може да го добие само за луѓе без никакво искуство. Тој џуниор да работи remote од дома ќе зема дупло повеќе, нема да ака во Макпетрол.

http://www.fakulteti.mk/news/17-02-23/koi_profesii_zemaat_najgolema_neto_plata_vo_makedonija.aspx

Во однос на декември 2015 година, индексот е зголемен и изнесува 103.3 - ова зголемување се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработе во секторите: Уметност, забава и рекреација (55.8%), Информации и комуникации (9.6%) и Градежништво (7.7%).

Ова се професиите кои земаат највисока нето плата во Македонија, за 2016 година:

Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности - 66.896 денари
Правни и смтеководствени дејности - 59.124 денари
Воздухопловен транспорт - 54.827 денари
Телекомуникации - 48.450 денари
Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати - 43.982 денари

http://www.stat.gov.mk/pdf/2017/4.1.17.15.pdf
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #3153 на: 23 Февруари 2017, 10:49:35 am »
http://24vesti.mk/drekselmaer-bara-povlekuvanje-na-stujata-na-branimir-jovanovikj-za-stranskite-investicii

Дрекселмаер бара повлекување на студијата на Бранимир Јовановиќ за странските инвестиции

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3154 на: 23 Февруари 2017, 10:50:57 am »
Еве Марче ќе објасни како е супер таму. :)

„Да се почувствуваш навреден ако ти се оди по нужда да го прашаш тим лидерот“ - изјави Дејан Симонов.

За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #3155 на: 23 Февруари 2017, 10:56:17 am »
ако бе батко терај си ти по твое, не планирам да се убедувам.

Таму не сум бил незнам што се случило секаде има случки, во македонска фирма мислиш нема?

сум ги слушал сите муабети на тн експерт Бранимир Јовановиќ, и човекот меѓу вистинските работи уфрла такви лаги и невистини што мене не наведува дека неможам да му верувам.

на крај на денот со сила никој не не тера на работа, кој сака нека оди на кој не му одговара нека си оди

еве пекабеско има оглас бараат 40 оператори во производство плата 15к денари баш да видам дали 40 души од зоните ке си одат за таму

ти ако сакаш верувај, твој избор.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #3156 на: 23 Февруари 2017, 17:46:10 pm »
сум ги слушал сите муабети на тн експерт Бранимир Јовановиќ, и човекот меѓу вистинските работи уфрла такви лаги и невистини што мене не наведува дека неможам да му верувам.

Ја сум слушнал дека во индустриските зони платите се ниски, а условите за работа не особено поволни. Некој на форумов тоа го негира и вика дека секаде по зоните е супер, што ме наведува дека неможам да му верувам.

Ти си студент/дипломец/магистер/доктор на науки/пост докторски истражувач по економија па знаеш кој е експерт а кој не?

Имаш издадено свои трудови/книга?

Ако имаш објави ги па некој друг да оцени кој е експерт а кој хејтер. Од рандом хејтање на форум нема фајде.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3157 на: 23 Февруари 2017, 19:09:36 pm »
Јас ништо не хејтам и не се правам паметен затоа ќе те замолам да не збрзуваш со заклучоци од овј тип.
Јас ти кажувам д мое лично искуство и увид во работите.

Експертот спомнат погоре многу убаво ги исполажа сите тие работи за некој како тебе што невидел му изгледа вистина и го пишува тоа што го пишува.
Јас бидејќи ги знам знам дека не се вистина.

Незнам што ви е дали се правите будали или стварно незнаете колкави се платите на вработени во македнска производна компанија

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #3158 на: 23 Февруари 2017, 19:11:25 pm »
Колкави се?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3159 на: 23 Февруари 2017, 19:13:00 pm »
Помеѓу 9 и 15 илјади зависи од ндустрија и географска локација

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #3160 на: 23 Февруари 2017, 19:14:39 pm »
И тоа е добра плата според тебе?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3161 на: 23 Февруари 2017, 19:19:57 pm »
Абе чоек ај малце читај убаво пред да се расфрлаш со муабети.

Кај викам дека е добра. Јас кажувам дека во зоните условите не се полоши од условите што ги нуди нашето стопанство. Некаде се исти некаде за нијанса подобри некаде многу подобри.

Еве ти оглас од пекабеско http://kariera.mk/job/1bp0KYWM2USAcknXMoY-yw/pekabesko-referent-za-uvoz-i-izvoz

За човек со 2 години искуство 2 јазици ако може 25 илјади плата, кој учел толку за тие пари бе.

Епа ваков човек во зоните посебно инженери се далеку по платени, посебно во скопје

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #3162 на: 23 Февруари 2017, 19:23:25 pm »
Јас ништо не хејтам и не се правам паметен затоа ќе те замолам да не збрзуваш со заклучоци од овј тип.
Јас ти кажувам д мое лично искуство и увид во работите.

Експертот спомнат погоре многу убаво ги исполажа сите тие работи за некој како тебе што невидел му изгледа вистина и го пишува тоа што го пишува.
Јас бидејќи ги знам знам дека не се вистина.

Незнам што ви е дали се правите будали или стварно незнаете колкави се платите на вработени во македнска производна компанија

Јас не реков дека се правиш паметен. Те прашав што и какво образование имаш за да можеш да заклучиш дали е експерт или не. Ти ова прашање го избегна.

Пиши што точно мислиш дека излажал д-р Јовановиќ па да си оцени секој за себе, вака од ракав општ заклучок не поминува. Тоа е ако дискутираме како што треба.

Да рефразирам - сум видел колкави се платите. Почетна во Битолски Кромберг е 12.000. Ова не е висока плата, не е хумана плата. Нека иде некој нека преживее со 12.000. Еден од инвеститорите во кол центар мислам рече дека доаѓаат тука бидејќи се ниски платите, а не за друго и човекот беше во право.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3163 на: 23 Февруари 2017, 19:31:23 pm »
Smole имам пишано многу пати назад.
Ниту бранам некој ниту сум за некој, едноставно знам
-каков беше пазарот на труд порано
-какви плати се даваа на инженери пре 10 години какви се сега
-Колку луѓето сеуште немаат индустриска култура и дека уше неколку генерации ќе поминат дури го научат сето тоа бидејќи тие шо знаеја се технолошки или пензионери

За вработенте во зони, освн персонален данок се е платено. И пензиско и здравствено се.
Царини се плаќа како за секоја нормална фирма во мк исти закони важат.
Казни од царина се добиваат исто така за непочитување или лажење
И тек уше пар работи влезови излези во зони итн итн

Шо да ти кажам повеќе условите кој јас сум ги видел биле нормални за работа, топло во зима и ладно односно пријатно во лето.

Викаш 12 во Кромберг ама храна и превоз немаш трошок. Епа тоа веќе не се 12 како на друго место па сам да си купуваш јадење и превоз да плаќаш.

Воопшто не е многу ама негде мора да се почне.

Нека се створи конкуренција од квалитетна работна сила и нека има уше некоја фирма па да видиш како ќе се качуваат плати. Тоа преку ноќ нема да се случи потребно е време.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #3164 на: 23 Февруари 2017, 19:34:31 pm »
12 000 se mesecni smetki za zivot kako  vlav (se izvinuvam ako navrediv nekoj se misli na sparanje), kade e hrana i pat uste 5-6000...za smetki samo rabotime..zivot na krediti, rati, pozajmici, crtki...