Автор Тема: Вработување  (Прочитано 779770 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: Вработување
« Одговори #1035 на: 19 Јануари 2014, 01:32:27 am »
ее како што разбрав сеа се искурназени веќе..не даваат така лесно...ама одлична работа е.Бар знаеш дека у животот нема да бидеш голтар..ако неможеш тука, идеш си ја бараш среќата..А у ЕУ, бенефиции имаш колку сакаш. Сега со БГ пасош само отиди пресели се у незнам Германија ете, државата одма ќе ти плаќа социлајно дека си невработен (не, не се 4.000 денари како тука у секој случај) и ако те бива, ќе си најдеш работа, каква таква и ќе имаш некаков живот...А тука? хахах

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #1036 на: 19 Јануари 2014, 01:38:14 am »
Од пред некое време мора да имаш бугарски документ од татко,дедо или некој од фамилија. Документ како воена книшка,крстеница, сведителство.... Без ова скоро никакви шанси немаш да добиеш бугарски пасош, информацијава ми е од сигурни извори прво беше непроверена но од пред 3 дена дефинитивно е така

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #1037 на: 19 Јануари 2014, 01:40:46 am »
Толку од патриотизмот А???
Оддамна знам дека од патриотизам не се живее.
На ниет сум да тркнам до софија... Ама прво чекам друг абер.
Слушнав нешто дека барале документ од дедо/баба дека биле бугари.
Бугарска воена книшка, извод... Било што. И доколку немаш, нема да ти одобрат државјанство.
Но исто така слушнав дека има шанси за пари да напраат дека дедо ти бил почесен граѓанин на некој град во бугарија... Назначен во незнам некоја рандом година.... Како иде точно незнам. Но знам дека сеуште може да се добие.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1038 на: 19 Јануари 2014, 01:43:18 am »
Секако дека може, ама изглеа е потешко...што и како незнам ама ебеш ти патриотизам, кога патриотизмот те ебе цел живот...
Си ја сакам државичкава, ама нема што да ти понуди..НЕМА...мислам немаме никакво образование, никакви шанси за некаков успех во животот..уствари немаме шанси да имаме нормален живот, а не па нешто повеќе...

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
« Одговори #1039 на: 19 Јануари 2014, 01:48:19 am »
So pari se se pravi...ako odis legalno godina i pol ne ti bega za pasos. Ako mozes da zbrkas rabota so godina cekanje sreken da bides..
New blood of old school

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1040 на: 19 Јануари 2014, 09:22:48 am »
и без бугарски пасош се работи во германија и еу,а дека даваат куќа и незнам какви поволности тешко ми е да поверувам

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1041 на: 19 Јануари 2014, 09:39:37 am »
Не е само пасош треба и јазик да се знае. Неможе у Германија да идеш ако си дудук за германски.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1042 на: 19 Јануари 2014, 10:31:53 am »
Јас можам да извадам Српско државјанство пошто сум Србин и татко ми е жител на Општина Стари град Београд... Кај и да е и тие ќе влезат у ЕУ (секако пред нас), нема ваљда сега допрва да се „потурчувам“, тоа беше пред 500 години, крф му јебем :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Вработување
« Одговори #1043 на: 19 Јануари 2014, 13:44:13 pm »
Za koj kurac mi e bugarski pasos koga mozam da otidam kade sakam vo evropa, prethodno da si najdam rabota od tuka i da ziveam ko gospodin? Glavata ja davam, identitetot i nacionalnosta ne gi davam. Najposledno na svet e mochan bugar da se storam.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1044 на: 19 Јануари 2014, 14:55:10 pm »
Ne e tolku lesno da se najde rabota i so bugarski pasosh.
Imam prijatel eve go se aka dve godini, ali dodusa bez da go znae jazikot.

Go ashkaat, i zaradi toa sto ne znae jazik mu davaat da raboti sto bilo.
Vika deka definitivno ne e kako sto ocekuval i deka negovite deca ke go ziveat zivotot st on go planiral, ali barem koga ke leglel da spiel imal nekoja nadez za podobro utre, doma vo MKD ni toa.

Deka e med i mleko, ne e, nema poloso od toa da si nepismen vo edna drzava, a tie bez jazik toa i se.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1045 на: 19 Јануари 2014, 14:57:33 pm »
Јас можам да извадам Српско државјанство пошто сум Србин и татко ми е жител на Општина Стари град Београд... Кај и да е и тие ќе влезат у ЕУ (секако пред нас), нема ваљда сега допрва да се „потурчувам“, тоа беше пред 500 години, крф му јебем :)

Тоа чисто од родољуби причини, ништо материјалнo :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1046 на: 19 Јануари 2014, 15:26:36 pm »
Во 2 години да не научи јазик,алал да муе.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1047 на: 19 Јануари 2014, 15:56:37 pm »
Абе нигде не е така розево..и да уште сега можеш да си најдеш работа каде сакаш, АМА сега од 1ви јануари, секој бугарин е ЕУ државјанин. Така да ете ако отидеш негде, НЕ работиш, ТАА држава ти дава социЛајно. У шведска пример, едно дете да имаш од државата добиваш стан и месечни примања!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1048 на: 19 Јануари 2014, 17:35:40 pm »
Ако си бугарин тоа збориш? Или ако си државјанин?

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #1049 на: 19 Јануари 2014, 17:49:14 pm »
Ако си бугарин тоа збориш? Или ако си државјанин?
Ако си државјанин на европска унија !!!
Кај и да отидеш во европа и да се пријавиш под социјално. Ќе зимаш социјална помош и сместувањето ти е платено од државата.
Но по најново како што слушнав. Така може да бидеш првите 3 месеци. Ако за 3 месеци не најдеш работа.. Ајде дома...