Автор Тема: Телевизори, монитори и сл  (Прочитано 8789 пати)

Отсутен ZEC Electronics

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
    • www.zec.mk
Одг: Телевизори, монитори и сл
« Одговори #15 на: 13 Септември 2012, 12:27:12 pm »
Банзаи...

пробај да видиш дали кога ќе го погледнеш од страна под многу мал агол...се гледа као тенка бела линија - т.е. одсјај од неонките .....ако го гледаш нит е контролерот нит неонките.....неонките не се во 99% од случаите....ако го гледаш одсјајувањето ......а немаш слика...процесорски проблем имаш....наједноставно е ( има две плочи) да ја смениш плочата што е од позади за контрола...т.е. на горниот ред( позадниот)....а, другата е за напојување...има и две подоле ..ама тие се инвертоски - најшесто не страдаат ...дали еднаш ми се вратил таков тв....а за сервис побарај го баже...кажи зец дека ти го дал телефонот...махер е за телевизори  ( се надевам  в-)))    )   070 234744...
ZEC ELECTRONICS

ZASTAPNIK I OVLASTEN SERVIS ZA

PIONEER , JVC , ALPINE  GROUND ZERO, MTX AUDIO ,MAGNAT , MAC AUDIO , BLAUPUNKT , JAMO, ONKYO , LENCO , ION , PIONEER DJ , SHERWOOD , ELTAX , AMERICAN DJ I MN.DRUGI

INFO 02/3110-186

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #16 на: 13 Септември 2012, 12:30:01 pm »
Ај и така е општа темава, па да прашам да ми препорачате добар мајстор за LCD телевизори.

Ми се случува баш истово:
http://www.dslreports.com/forum/r20889230-Samsung-LCD-TV-No-Picture-but-has-Sound

Значи го палам телевизорот и после секунда сликата се гаси и црн екран се појавува, а си имам звук и можам да мењам канали и остали. Ова не се случува на секое палење, туку кога ќе му текне. Некогаш може на секое палење 10 пати по ред да се случи вака, некогаш па најнормално си работи.

сале ск е мајстор за лцд.обрати се кај него на шалтер
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34124
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17 на: 13 Септември 2012, 12:30:28 pm »
Ама Зец него му се појавува слика и потоа му ја снемува, што е случај во 99% од случаите кога цркаат неонки.

Отсутен ZEC Electronics

• Јуниор
  • **
    • www.zec.mk
« Одговори #18 на: 13 Септември 2012, 12:55:34 pm »
а да проба од страна да упери онаква ламбичка со лед диода јако што свети....за да види дали самиот панел продолжува да работи......( за да не го расклопува панелот - 200 штрафа има)......

ZEC ELECTRONICS

PIONEER , JVC , ALPINE  GROUND ZERO, MTX AUDIO ,MAGNAT , MAC AUDIO , BLAUPUNKT , JAMO, ONKYO , LENCO , ION , PIONEER DJ , SHERWOOD , ELTAX , AMERICAN DJ I MN.DRUGI

INFO 02/3110-186

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #19 на: 13 Септември 2012, 13:04:15 pm »
Фала многу добри луѓе :)

Не сакам сам да чепкам затоа што појма неам од електроника, панели, курци палци.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #20 на: 13 Септември 2012, 13:47:08 pm »
Имам DVI и VGA излез на графичка, друго ништо, за кој телевизор не е ништо сигурно, важно разбрав се како што иде, ако има нешто ке прашам ;)

edit: мислам дека овој телевизор го гледав поточно ама ништо сигурно не е за земање http://www.110220volts.com/26AV550.html
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11745
  • Архитект
« Одговори #21 на: 13 Септември 2012, 14:57:01 pm »
Епа тогаш DVI ќе го приклучиш во ТВ то со DVI to HDMI кабел и ќе си гледаш HD филмчиња.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6162
  • 69
« Одговори #22 на: 13 Септември 2012, 16:52:31 pm »
@scorpion
Значи вака. Можеш да гледаш на ЛЦД=то под услов да има ВГА влез како што реков или ХДМИ.
Преку ВГА ти е наједноставно или најефтино, а со конвертор од ДВИ на ХДМИ е поскапо, али искрено на 26 инчен и незнам дали ке имаш некој бенефит...Само ке треба добро да ја синхронизираш сликата за да немаш евентуално треперење што се случува при приклучување на аналоген влез.

@banzai
По описот на дефектот 50% е дека се дефектни неонките и 50% е можно да е дефект инверторот...Тоа може да се осознае одкако ке се растури ТВ=то комплет и да се прегледа.
Неонки се наоѓаат, но какви треба и колкава е цената може да се знае одкако ке се растури панелот...И не е баш 15 минути како што објаснува фаланга него е нешто малку повеќе...Околу саат а може и повеќе...
Видео Дата не би го препорачал, но затоа сервисот на К&К, кој е меѓу другото овластен за Самсунг и Панасоник, топло би го препорачал. Ако сакаш таму да го носиш, контактирај ме ке те упатам подетално...

@Зајко електроникс
Резолуцијата нема никаква врска на кој приклучок ке го приклучи ТВ-то или мониторот...
Има врска колкава резолуција подржува самиот Панел, односно ТВ, т.е која му е нативна резолуција...
Дали мислиш дека на плазма или лцд кое е декларирано со резолуција од 1366х768, ке гледаш филм со резолуција од 1920х1080 ако го приклучиш на ХДМИ? НЕ...Ке го гледаш филмот на резолуција од 1366х768 бидејчи таква може да прикаже панелот, а нема везе дали ке го приклучиш преку хдми или вга...

Друго нешто?
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43833
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 13 Септември 2012, 18:45:46 pm »
Јас би оставил 10тина % и за дефектна лцд матрица или контролерот за лцд-то. Баш сега имав монитор на кој сликата одвреме навреме се губеше, по муабет типично за беклајт, ама испадна лцд панелот во дефект...сепак некој мајстор да го ѕирне...ако не го "решиш" до 20-21, ќе организираме некој сервис...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #24 на: 13 Септември 2012, 18:56:36 pm »
Ај ќе одам прво утре до овластениот сервисер од Болин, па ако не знае он или ми каже некоја луда цена ќе бараме друго чаре од понудениве :)

Сепак телевизорот не е некој ефтин, па може и деловите да му се скапички. Иначе се работи за Loewe Xelos 26.

За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ZEC Electronics

• Јуниор
  • **
    • www.zec.mk
« Одговори #25 на: 13 Септември 2012, 19:06:18 pm »
Цанде СК ,  ти тоа убаво го објасни...мене ме мрзеше да пишувам многу опширно ( џабе верглам - обишно стално  ) ...но муабетот ми БЕШЕ ...дека нема да добие 1080п преку вга....за разлика од хдми - да - нормално ако подржува панелот ...и ТИ знаеш сега за што зборувам - ТАКА ???

Поздрав

ЗАЈКО.....!
ZEC ELECTRONICS

INFO 02/3110-186

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #26 на: 13 Септември 2012, 19:06:44 pm »

Ако немаш ништо од тие конектори тогаш можиш ова да го користиш ....

Ова ти е конвертот од VGA на HDMI. Кошта повеќе пари.

Ајде провери што имаш позади па пренеси.
Исто така провери што конектори има позади тој Тв што сакаш да го купуваш. Прати слика или модел.

Дечки колку се движат овие конвертори и каде би можел да најдам-евентуално порачам од e-bay, amazon...???

Отсутен ZEC Electronics

• Јуниор
  • **
    • www.zec.mk
« Одговори #27 на: 13 Септември 2012, 19:30:55 pm »
Од вга на хдми го имавме конверторов ...околу 3000 кошташе ...ама го немам во моментов.....мегутоа он кажа дека има дви излез...така да само адаптер кон хдми...мислам дека имам некое парче.....
ZEC ELECTRONICS

INFO 02/3110-186

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #28 на: 13 Септември 2012, 20:22:36 pm »
Затоа кога се купува тв, монитор се обрнува внимание што нуди и што ти е потребно да имаш.
Најубаво е кога е фабрички ставено.

Али јбг луѓе не знаат, избрзуваат.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6162
  • 69
« Одговори #29 на: 13 Септември 2012, 22:47:28 pm »
Не е страшно муштеријата да не знае...Тој и не треба се да знае кога оди во продавница...Треба продавачот да знае! Тој треба да ти продаде, тој е онош што треба да те убеди и тој треба барем со основните работи кои ги има производот...
Пример...Мене сеа ми е актуелно купување на собни врати и бла бла бла...
Јас одам во продавница, прашувам, поставувам три прашања, а продавачката ми вика: Дечко, ја знам само дека цената е од 180 до 220 евра за дадена димензија, а за боја да прашам па да ти се јавам...За другиве работи незнам...И три пати и оставам број за да се јави, а она нит се јави нит па ми кажа ценаа за дадена врата...Тоа ти е...И како јас да купам од неа, коа незнае да ми каже колку е ширина на перваз, каква е вратата што ја продава, односно фарбан медијапан, дупчена иверица, хартиено саќе, ламинирана, обложена со фолија....Ја па се чудам...Она не знае да израчуна колкава површина има вратата, а не па нешто друго...
Бог да чува и да брани...
Не дај боже нешто пософистицирано да прашаш...
Има глупости да се изнаслушаш...
Во техномаркет...
Пред неколку години...Да речам 3...
Здраво, здраво...22 инчен монитор?
Имаме дечко три модели...Викам 16:10 формат ми треба...
И продавачот ми вика: Дечко ти нешто си се збунил! Таков монитор не постои!!! Сите се 16:9!!!
Викам озбилен си или ме зезаш, заебаваш, што?
Вика ОН: Дечко, ја 6 години работам со телевизори и монитори...Прв пат слушам од тебе дека нешто такво постои! (  а се смешка, као мислиш ја измислил струјата, небаре е Никола Тесла, а два од мониторите беа 16:10, еден 16:9) И тоа тој као најнов добиен им беше...Самсунг :)))
Му викам ја на него...Жалосно, но вистинито...Уште 6 да работиш, џабе ти е, никад нема да научиш...
И зачудено ме погледна...
ЛоЛ...
Е тоа ти е прав продавач...
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.