Автор Тема: Чистење на кожен волан.  (Прочитано 8277 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7352
Одг: Чистење на кожен волан.
« Одговори #15 на: 30 Септември 2012, 17:14:35 pm »
А да перете вие руки поредовно ? :)

Едноставно, сакал или не, се потат дланките(барем моите, колку и да се чисти) и од време на време си бара чистење на воланот ...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7122
« Одговори #16 на: 09 Април 2013, 11:19:49 am »
Дали кај нас има некое средство за премачкување на кожен волан и дали пробал некој ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29803
    • CARclub.mk
« Одговори #17 на: 09 Април 2013, 11:46:04 am »
Хидратантна крема ќе заврши одлично работа.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #18 на: 09 Април 2013, 12:47:20 pm »
Потребно е APC(All Purpose Cleaner),од било кој производител,да не испадне дека рекламирам некој само :)се раствора со вода во соодност од потребната јачина во зависност од каков вид и во колкава мера е нечистотијата,се нанесува со четче средна големина,се остава да одстои неколку секунди од прилика 30/40 додека да се отворат порите на кожата и се пребришива со сува крпа,потоа ако не сте задоволни од резултатот се повторува постапката,се пребришува со влажна микрофибер крпа,се остава подполно да се осуши се додека не се затворат порите на кожата а потоа се нанесува conditioner или крема за кожа,или млеко за кокпит,  компарација

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4288
« Одговори #19 на: 08 Ноември 2023, 09:55:28 am »
Последниот пост во темава е пред 10 години, можеби нешто се променило.
Имам кожен волан на колата, Голф Спортсван од 2019та. До сега воланот не е третиран со ништо, не е ни чистен. Не ми текнува како изгледаше воланот кога ја купивме колата, ама сега е прилично мазен и како со сјај :)
Ме интересира дали да фатам сам да го чистам и на кои интервали е препорачливо тоа да се прави, со оглед на тоа дека годишно поминуваме околу 20К км? Или да оставам до пролет кога и планирам да правам хемиско на колата?
Има ли некоја едноставна процедура без многу замарање за луѓе како мене кои не можат да си дозволат со саати чистење (целосно) на возилото? И ако да, кои средства ќе ми се потребни?

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6197
« Одговори #20 на: 08 Ноември 2023, 10:04:33 am »
Вака некако...?

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #21 на: 08 Ноември 2023, 10:16:30 am »
Бев да сликнам

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #22 на: 08 Ноември 2023, 10:17:14 am »
Така.

Тука си, во Македонија, или Немачка?

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #23 на: 08 Ноември 2023, 10:25:17 am »
Така.

Тука си, во Македонија, или Немачка?
Во Немачка :) Од средства мислам дека се е достапно, тоа не е проблем, ни крпи ни други работи. Дали средствата за волан може да се искористат и за друго нешто да се исчисти/третира на колата? Пошто знам дека ова ќе го правам 1-2 пати годишно макс, ќе остане средството неискористено и ќе му пројде рок :)

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #24 на: 08 Ноември 2023, 10:34:03 am »
Да беше тука, ќе ти пратев јас.

Вака:
- за повеќе намени, APC, Sonax Multistar. Но, пречесто на кожа не би одел со APC, макар бил и разблажен многу.
- за кожа, leather cleaner, ама барај со диспанзер за пена. Ваков...

...или комплет...

https://www.amazon.de/-/en/Sonax-Premium-Leather-Cleaner-Single/dp/B00IXORCLK/ref=sr_1_15?crid=12EJRJKR35DHY&keywords=leather+cleaner&qid=1699436008&sprefix=leather+clean%2Caps%2C287&sr=8-15

И четка за кожа, задолжително...

https://www.amazon.de/-/en/Colourlock-textile-leather-gentle-cleaning/dp/B007RKCWF2/ref=sr_1_5?crid=1ES12152V27B0&keywords=leather%2Bbrush&qid=1699435893&sprefix=leather%2Bbrus%2Caps%2C127&sr=8-5&th=1

И добри мф крпи, 3-4-5...

Ако одиш до АПЦ варијанта, земи Multistar, диспанзер за пена и четка. Само, внимавај со соодносот, 1:30 е за кожа оптимално.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #25 на: 08 Ноември 2023, 11:01:10 am »
Благодарам многу @Diesel.
Да се проверам дека добро те разбрав, APC можам и за други работи да го користам, но во секој случај ми треба диспанзер за пена, било да е за кожата на воланот или тапацирите на врати на пример. Сепак би земал за воланот посебно чистачот од Сонакс и четка, во тој случај не треба да се замарам за сооднос :) После чистењето на воланот, треба нешто за третман да се стави?
Под добри мф крпи што се подразбира? Има и во супер маркет, ама ако има некои брендови кои се препорачани, ќе земам од тие.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #26 на: 08 Ноември 2023, 11:11:45 am »
Диспанзерот е само за кожата, пошто така помалку средство ставаш, не ја мокриш кожата многу и оставаш самата пена, меурчињата да ги активираат нечистотиите. Можеш со него и било што друго да нанесуваш, ако го полниш со АПЦ, само не знам колку ефикасно ќе биде.

Ако го земаш тоа на Sonax, не Multistar, тоа ти е само за кожа и за друго нема да можеш да го користиш.

Јас ставам заштита, на Labocosmetica, силант, со трајност до 4 месеци. Има и средства 2 во 1, 3 во 1 за кожа, што чистат, хидратираат и заштитуваат, можеш и со таа варијанта, плус диспанзерот.

Добри мф крпи, мислев да се со погусти влакна, поквалитетни.

Четка за кожа, ОБАВЕЗНО.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #27 на: 08 Ноември 2023, 12:41:50 pm »
Порачав: Сет + Sonax Premium Class Leather Cleaner + MF крпи

Крпиве ефтини некако, а по коментари ги фалеа ептен. Ќе ги пробам па ќе пишам во темата кај мене.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #28 на: 08 Ноември 2023, 12:58:50 pm »
Топ.

Крпите се исто одлични. Користам такви за довршување после перење (околу врати, фелни, потечено и сл.).

А,ј па да видиме резултат.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1904
« Одговори #29 на: 08 Ноември 2023, 13:17:14 pm »
Диспанзерот е само за кожата, пошто така помалку средство ставаш, не ја мокриш кожата многу и оставаш самата пена, меурчињата да ги активираат нечистотиите. Можеш со него и било што друго да нанесуваш, ако го полниш со АПЦ, само не знам колку ефикасно ќе биде.

Четка за кожа, ОБАВЕЗНО.
Значи нешто ново научивме денеска кожа кога сакаме да чистиме со апц обавезно диспанзер за помалце да се влажни кожата, дали истово важи и за шал таблата или таму можеме од пумпица да прскаме и секако со четка да поминеме