Автор Тема: Уреди за детектирање на проблеми кај автобуси  (Прочитано 3734 пати)

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
Здраво,

ме интересира дали знаете некои дечки од Македонија кои продаваат уреди за детектирање на проблемите и ресетирање на одредени параметри кај автобуси ?

Пред 6-7 месеци барав вакви луѓе ама не пронајдов во МК туку во Србија и Босна, но ниту тие не можеа да ми завршат работа бидејќи автобусите ги немаше во листата на поддржани возила.

Се работи за:
Man (автобус) (1996 год)
Volvo (автобус) (1999 год и 2001 год)
Mercedes (комби) (не знам која година се)
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4969
Одг: Уреди за детектирање на проблеми кај автобуси
« Одговори #1 на: 03 Септември 2012, 17:07:13 pm »
За мерцедесот спринтерот има посебен кабел кај нив што го има

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2 на: 03 Септември 2012, 17:41:58 pm »
Не треба и кај автобусите да има некој стандардизиран конектор ?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #3 на: 03 Септември 2012, 20:23:44 pm »
Би требало и кај автобусите да е со ОБД конектор, ако не е таков ќе биде некој друг стандардизиран.

Мој совет ти е да си видиш во мајка Б’лгарија ;D

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #4 на: 03 Септември 2012, 20:35:46 pm »
Автобусите се специфична прикаска.Се работи за каросерии од една фирма, мотори од друга, менувачи од трета, абс и други останати уреди од n-та фирма и сите тие се подржани од посебни уреди за секоја единица посебно.
Сем ако автобусот не е изработен од една фирма во комплет, да речеме Волво автобус-доколку таков постои и да биде во комплет подржан од еден уред.
Друга е прикаската со камионите.
Во однос на конекторот, до скоро сите беа со различен, но 2012 треба кај сите да биде OBD стандард.
Можеби треба да ги контактираш од bosch тие имаа некоја таква понуда за нивниот уред KTS,меѓутоа и уредот и софтверот како и апдејтот се многу скапи.Еден апдејт на годишно ниво повеќе од 900 евра, за продолжување на лиценцата иначе уредот е вон функција.До сега можеше да се најде хакирана верзија, но од оваа година регистрацијата оди преку интернет и ќе мора се да се плати доколку сакаш уредот да не ти фаќа прашина и да биде џабе фрлени пари.Сите производители на вакви уреди веќе се штитат на овој начин и нема више џабе ни код бабе.. ;D

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
    • FaceBook
« Одговори #5 на: 03 Септември 2012, 23:50:47 pm »
Како што спомнав јас најдов во БиХ некое универзално по цена од 1000 евра ама не ги подржуваше автобусите.
Му плаќавме превоз и престој на човекот да дојде/донесе и на лице место да провери дали ќе работат и тој пак не сакаше да прифати.
Дали беше некој несериозен, лажго или сл. - не знам.

Ми го продаваше ова:

http://www.autodijagnostika.net/KAMIJONI/new_page_1.htm
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13837
« Одговори #6 на: 03 Септември 2012, 23:54:15 pm »
Извенете ОТ ама морав

Уред за детектирање проблем на автобус

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 03 Септември 2012, 23:56:01 pm »
Тоа ти е autocom, и се наоѓа за некаде околу 450-500евра во БГ

http://sklad66.com/cms/Universalna-diagnostichna-sistema-Compact-Partner-PRO-FULL.html

Универзално е, а што и како подржува незнам :)

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #8 на: 04 Септември 2012, 00:13:46 am »

http://sklad66.com/cms/Universalna-diagnostichna-sistema-Compact-Partner-PRO-FULL.html

Универзално е, а што и како подржува незнам :)

Ај ќе проверам утре , го имам уредот, сеуште неупотребен, ќе sирнам шо се подржува, па за цена ако ти одговара, ќе биде пониска и од таа во БГ и од таа на линкот што го објави...

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 04 Септември 2012, 00:15:35 am »
Ако не се договорите со steff-maja јас сум следечи ;D

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #10 на: 04 Септември 2012, 00:16:12 am »
Тука сум не бегам... ;D

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
    • FaceBook
« Одговори #11 на: 04 Септември 2012, 00:29:33 am »
Цитат

Универзално е, а што и како подржува незнам

Не знаев дека е толку поефтино.
Еве имам список што поддржува. Ми го прати човекот што ми го продаваше.

http://www.mediafire.com/view/?oownlhpvn7qvnp3

Цитат
Ај ќе проверам утре , го имам уредот, сеуште неупотребен, ќе sирнам шо се подржува, па за цена ако ти одговара, ќе биде пониска и од таа во БГ и од таа на линкот што го објави...

Од каде си ?
Да дојдеш на лице место и да провериш.

Цитат
Ако не се договорите со steff-maja јас сум следечи

Може во ПП да ми пратите ваши имиња, бројчиња и локации од каде сте.
Ќе ги контактирам повторно заинтересираните за ова па можеби ќе ве побараат.
Се работи за фирма со превоз на патници.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #12 на: 04 Септември 2012, 08:07:20 am »
Цитат

Универзално е, а што и како подржува незнам

Не знаев дека е толку поефтино.
Еве имам список што поддржува. Ми го прати човекот што ми го продаваше.

http://www.mediafire.com/view/?oownlhpvn7qvnp3

Цитат

Од каде си ?
Да дојдеш на лице место и да провериш.

Цитат
Ако не се договорите со steff-maja јас сум следечи

Може во ПП да ми пратите ваши имиња, бројчиња и локации од каде сте.
Ќе ги контактирам повторно заинтересираните за ова па можеби ќе ве побараат.
Се работи за фирма со превоз на патници.

Скопје  070311163 ,Може да провериме доколку се со обд конектор, за сега ги немам другите каблови за различните конектори на секоја марка..

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
    • FaceBook
« Одговори #13 на: 06 Септември 2012, 21:14:08 pm »
Ова е OBD конектор кој што го имаш ?

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #14 на: 06 Септември 2012, 21:14:33 pm »
Да.........