Автор Тема: Стандард на македонецот во однос на останатите европејци  (Прочитано 9901 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Спрема листава ние сме помеѓу Аустриа и Нов Зеланд.

Бујрум нешто околу платите во овие две земји!

« Последно менување: 03 Септември 2012, 13:23:26 pm Simo - Carrier166 »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Цена на горива
« Одговори #1 на: 31 Август 2012, 15:46:54 pm »
баш тоа сакав да кажам... ког нај веќе го боли на бензинска? оној со нај мали плати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #2 на: 31 Август 2012, 15:47:52 pm »
Кога бев во Виена, Австрија, водичот пљампаше цело време како тоа Виена е многу скап град, за на крај да каже дека платите им се движат од 1800 евра па нагоре, епа извини ама со 2000 евра месечно, ама воопшто не е скап град. Да за балкански туристи и нивниот стандарт точно скапо е, ама австријците и те како комотно си живеат, да не почнам да наборјувам какви све не коли видов во Виена

Присутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3 на: 31 Август 2012, 16:16:25 pm »
Кога бев во Виена, Австрија, водичот пљампаше цело време како тоа Виена е многу скап град, за на крај да каже дека платите им се движат од 1800 евра па нагоре, епа извини ама со 2000 евра месечно, ама воопшто не е скап град. Да за балкански туристи и нивниот стандарт точно скапо е, ама австријците и те како комотно си живеат, да не почнам да наборјувам какви све не коли видов во Виена

не се лупаат многу со коли,80% им се дизели во линц,секако понови од 2006-7 год.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4 на: 31 Август 2012, 16:18:35 pm »

не се лупаат многу со коли,80% им се дизели во линц,секако понови од 2006-7 год.
зборев за Виена, не сум бил по други градови во австрија. иначе да имаше и дизели ама лимузини со над 2000 кубика и со вредност поголема од 30000 евра.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5 на: 31 Август 2012, 16:20:27 pm »
Имам другар во Австрија. Работи нешто без веза за многи ниска плата и му викам батка како е бе таму? Вика абе супер е, за све ти стигаат пари и тоа онака нормално да си живееш да не се плашиш...

Присутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #6 на: 31 Август 2012, 16:26:18 pm »
Имам другар во Австрија. Работи нешто без веза за многи ниска плата и му викам батка како е бе таму? Вика абе супер е, за све ти стигаат пари и тоа онака нормално да си живееш да не се плашиш...

како да не биде добро со 1500+ евра а цените исти како во македонија

@kimi

какви ти 30.000 претежно се возат германски возила,а а6ките,5ките и сл. моменталната вредност им е околу 15.000 евра

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #7 на: 31 Август 2012, 16:30:06 pm »
Колку за инфо, во Чешка поточно Прага, во обично тобако за весници најниска плата е 1500-1700 евра... од прва рука инфо.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 31 Август 2012, 16:33:28 pm »
Сестра ми работи во Прага и е професор по АНглиски и Германски. Плата и е 900 евра и тоа е малку под просечна плата. Некој од прва рука те зеза ;D 1000 евра е просечната плата таму. Кога си земаат 1000 евра си ќутат и си траат. 2000 евра ќе ми биде мене како инженер кога ќе одам таму во скоро време.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #9 на: 31 Август 2012, 16:35:17 pm »
Епа ондак ме јебе :D ок ова беше пред 5 год. другар србин ... си преувеличил дечкото :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #10 на: 31 Август 2012, 16:35:50 pm »
смичка, епа ај ако не сите коли ги имаат купено на старо за 15000 евра ;) за на таа кола вредноста да и дојде на 15000 евра, некој требало да ја купи пред 5 години по цена од 40-50 илјади евра и да и изврти 150000км ;)

Присутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #11 на: 31 Август 2012, 16:47:09 pm »
смичка, епа ај ако не сите коли ги имаат купено на старо за 15000 евра ;) за на таа кола вредноста да и дојде на 15000 евра, некој требало да ја купи пред 5 години по цена од 40-50 илјади евра и да и изврти 150000км ;)

збориме моментална вредност,не мора да значи дека сите се купени на ново,башка си ги отплаќаат на 5-6 години и на таа плата не ги ни осеќаат,еве пример чичко ми живее во австрија,моментално отплаќа нисан кашкаи и има уште 2 други коли и гради куќа си оди на одмор и си живее живот,а ако го сакаш истото во македонија или седиш во скут кај тато или си превара,или си во останатите 2%

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #12 на: 31 Август 2012, 17:00:24 pm »
При престој во Салцбург во една тамошна фирма начекав двајца цигани од Македонија (некаде од Битолско беа). Едниот жив срекен што ме виде секоја пауза за цигара си муабетеше со мене и онака низ муабет ми кажа дека платата му е 1850 еур. А работното место на наше би дошло нешто како транспортен работник - кареткар. Прашањето е колку заработуваат инженерите таму?
Во исто време во фирма во Хрватска, машински инженер од Крапина во фирма во Забок - 950 еур. И вика толку е овде, да сум во Загреб до 1200 еур. Потоа нормално следи прашањето, а кај вас колку е платата? - Па, хммм, му викам и јас исто сум платем ... ама за 3 месеци :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #13 на: 31 Август 2012, 17:16:34 pm »
Можам само да сонувам да чистам вециња во Холандија...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14 на: 31 Август 2012, 19:24:00 pm »
Можи малку темата да се зачисти пошо ептен офф топик муабети се изнакажаа.

Офф топик: не летајте со паметот дека незнам кој незнам каде зема 685548534685416576546548686 евра плата неделно.Пред два дена прв братучед од Франција кој работи ВО Пежо-Ситроен групацијата како дизајнер зема 1500 евра месечна плата.Истотака се најавува затворање на многу работни места во компанијата па стравува дека можи и да летни од работа.

Вие пак мислете си дека ѓуптинот од битолско зема над 1500 евра плата....Абе каде...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D