Автор Тема: Citroen Dyane 6 LC 1980 - Реставрација  (Прочитано 27077 пати)

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
Одг: Citroen Dyane 6 LC 1980 - Реставрација
« Одговори #135 на: 27 Јануари 2022, 18:44:32 pm »
Е сеа у меѓувреме пред едно 5 години најмалку запнаа другариве радио ти фали радио ти фали и ај као за роденден ќе ти стаемо мие поклон, ајде викам. Земите колата и да ве нема. Стаеја што стаеја све убоо, доаѓа Велигден ајде со татко ми ќе идемо со Дијаната викамо коај ручке, нејќе да запали. Мајката шајката шо е сеа, нов акумулатор... Ми викаше он цело време радиото радиото ја паметен не, цела година више хауба него врата отварав да извадим клемата да не ми испразни акумулаторот... ми отиде и тој нов и реков батали и радио и све и го извадив и така едно 3 години може без радио ја возев дека ме истрауматизира за све паре...

И така пред некое време скролам тепам досада коај ми излага на Али Маршал блутут звучник, беж као Дијаната ретро и полудев по него и си го зедов на крај. Јест да можев да за таа пара земем топ радио и звучници али траумата го напрае своето. Звучникот е лудница, звук страшен ваѓа, трае преку 20 саата и за едно 3 месеца само еднаш го имам напунето. Еве како изгледа у кола. Ми стигна и утикач за упаљач таман за пунење коај ќе затреба за звучников така да што се однесуе до мене со музика го решив проблемот. :D

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #136 на: 27 Јануари 2022, 18:58:13 pm »
И како што е редот, првично замислена како фармерска кола(причава е за Спачекот) што ќе ја моторизира Франција после ратот и ќе му помогне на францускиот сељак да преку полињата пренесе јајцата у кошница без да се скршат, традиционално као и секоја година се иде со Дијаната до Вратница по берба на Јаболка(или по тетовски Јабуке а по вратничк(ќ)и Јабуќе). Генерално мултипрактик кола, за све се користи, не е само за украс.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #137 на: 27 Јануари 2022, 19:05:36 pm »
Низ годините...

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #138 на: 29 Јануари 2022, 17:55:23 pm »
И каков љубител, пардон, болесник би бил да немаш неколку мотори и најмалу уште една кола за делови за чисто "да се најде"? По неколку години мирување од собирање делови, Април негде случајно налетав на оглас на ФБ, 2 мотори за Дијана не проверени за 80 евра? Седим со татко ми си викам па нека иде живот и да се зарибани ќе ти се најдат за свешто нешто, карбуратори, грани и што уште не. И нормално се чувме со дечкото, отпад имаше у Драчево го расчистуел го дал под наем плацот па што може распродава а што не под преса. И така ги зедовме моторите, измеѓу остало ќе може и да се растури некој, свекако ме интересира механика нарочито за А-серија. После ни налета и мотор од Ами ремонтиран спреман за параглајдер и тоа не се пропушташе јбг. :D Инаку имаше доста интересни коли на отпадот, VW T2, Ситроен ГС, БХ, ДАК, делови од Мини Морис...
Еве ги и моторите, кукам дека мал гепек има јапанецов ама со обарање на седиштата собирало доста. :D Све на све три мотора и 200 коња рамно без возач хехе. :D

« Последно менување: 29 Јануари 2022, 18:09:25 pm cdyane »

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #139 на: 29 Јануари 2022, 18:08:43 pm »
Пред околу 5-6 години мајсторот што ми ја правеше Дијаната т.е. лимарот ми кажуе таму у таму има Дијана портокалова. Нормално не веруем ама ај да проверим ништо не ме кошта, коај стварно Дијана. Го најдовмо газдата муабетче ова она ја даваш ни треба за донор ама рековмо фикс 200 евра више не давамо. Почна ова она 200 ја зедов плус 50 превоз 250 рековмо ништо, фала многу. И после тоа ја снема... све до пред едно пола година отприлика, си се шетам и викам ај да видим улицава кај излага никад не сум прошол и оп ете нешто познато, ете ја истата Дијана. Го најдовмо газдата т.е. брат му, механичар, вака и вака ја продаваш? Паа да. Колку? Па ете го 250 и тој. Му викамо ај праемо пазар или не? 200 евра ако ја даваш ако не пак ништо. Може вика. И така, 1978 година е, шасија прекршена, кров нема ама комплетна е буквално све. За делови нормално земена ама реално не е лоша основа.
Само што ја стаевмо у двор еве го од татко ми другар што ми ја одржуе Дијаната коај треба нешто, ај да ја запалимо вика, 9 саат навечер а мене ми се стемнуе си викам све ненормално кај се западнав меѓу овја... Ајде почнаја коај после некое време запали, ја у шок, моторот буквално преде! И така сеа си имам 3 исправни мотори, 2 неиспитани, 2 мењачи, господ знае колку карбуратори и што уште не од делови... У план ми е оваја да ја растурим на лето да извадим све врате, крила, трапови, мотор, мењач и остало што не чини на кило. У кратки црте планирам уште дооолго да си ја возим Дијаната. :D

Да не испадне лажем, еве и видеа од палењето и како си работи.

https://youtube.com/shorts/VkslxG-qBmQ?feature=share

https://youtube.com/shorts/vhT4pMHxaxk?feature=share

https://youtube.com/shorts/jH3YfH9Jn6E?feature=share

« Последно менување: 29 Јануари 2022, 18:14:16 pm cdyane »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #140 на: 29 Јануари 2022, 18:14:17 pm »
За Дијана и на минус десет не е проблем! :D
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #141 на: 29 Јануари 2022, 18:18:51 pm »
И да знаеш дека не е. :D Една зима се изнамучив со палењето ама после сменив и црево за бензин што го повржуе цревото од резервоар и бензинската пумпа и еве ја, 2 години више и зима пали од прва. :D Цревата максимум 2 години и после фрљај.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5538
« Одговори #142 на: 29 Јануари 2022, 18:59:10 pm »
Школски еден во средно имаше 2-3, едната беше црна со карактери од Looney toons нацртани, се сеќавам мака јадев првиот пат кога ја земав со брзините, се чудев оти ми гаси, тоа обратно прва втора  да ти биле . Тогаш млад и глуп бев, сеа не сум млад веќе :D Изгорен бев да ја превртам, се бичарев колку шо се можеше на една кривина, никако не успеав, маме му стабилна машинерија :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #143 на: 29 Јануари 2022, 19:13:09 pm »
Хахахахаха. :D

Инаку да, стабилна е нема теорија да ја превртиш. Освен у рикверц. :D

Ручна инаку е на предни тркала и не знам што беше ситуацијава кажуе еден дечко залетан вика ја со Дијана од еден другар а не знаев дека ручна е на предни тркала, сум решил ќе влагам на бензинска под ручна. И? И ништо вика им плаќав оградата после. :D

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #144 на: 16 Февруари 2022, 19:05:20 pm »
Тоа е тој "ајншлаг".

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5538
« Одговори #145 на: 16 Февруари 2022, 19:13:48 pm »
Гуми има кај нас воопшто или компензираш со некоја друга димензија. Ако добро памтам некој безвезе бројки беа 125/80/15  или така нешто.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34092
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #146 на: 16 Февруари 2022, 19:15:19 pm »
Па ти си ја средил дијанава.... Машала, браво.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #147 на: 16 Февруари 2022, 19:25:34 pm »
Гуми има кај нас воопшто или компензираш со некоја друга димензија. Ако добро памтам некој безвезе бројки беа 125/80/15  или така нешто.
Ima po narucka na zaliha ne. Ovie se od Germanija zemeni pred 10 godini na prolet novi idat.

Original se 125/80R15, 135/80R15 a i 135/72/R15 sea se proizveduvaat za niv. Ja gi imam 135/72R15.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #148 на: 16 Февруари 2022, 19:26:15 pm »
Па ти си ја средил дијанава.... Машала, браво.
10 godini vise. :D Fala. :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34092
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #149 на: 16 Февруари 2022, 19:27:01 pm »
Па не си пишал, шо фала ;D

И како?