Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 266239 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #195 на: 21 Март 2013, 01:02:28 am »
Значи имало начин и пофрекфентно употребуван термин да се употреби. Но, барем нешто научивме вечерва.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #196 на: 21 Март 2013, 02:23:40 am »
Tuareg e tezok. Ponizok e od g klasa. Dolg e. mnogu povekje trosi. Vo pati e poskap za odrzuvanje od g klasata.
Baska naj robustna e G309td so provereniot motor. Tuaregot vozi common rail motor poln so elektronika. Koga se raboti za ekspedicii i teski uslovi ednostavnosta e prednost. Pak g-klasata e vo prednost.

етееее видиш, значи - можело! бравос

е сеа... споредбата меѓу туарег и мерцедес г ја наоѓам за проблематична затоа што се работи за две различни класи возила: туарегот е кросовер, додека мерц. г е „прав“ теренец.

Тоа значи дека таргетната клиентела е различна, па со тоа и визијата на произведувачите е различна.

Со други зборови, доколку туарег го критикуваме со помош на мерц. г, тогаш критиката е неиманентна.

G klasa polovna 300TD 1997-8 tesko pod 14-15K da najdes bez da ima barem 2XXXXX Km. Tuareg imas 2007-8 vekje za 7-8K EUR vo Germanija.. Ova govori se !!!!! Baska Tuareg ne e provereno vozilo za VOJNI nameni (t.e. idiotski izdrzlivo) a G klasata se vozi vekje preku 20 godini vo mnogu armii (Puch). Puch i G klasa delat 100% isto podvozje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #197 на: 21 Март 2013, 07:26:00 am »
Неизбежна.

не значи неизбежна.

„Иманентна критика“ е онаа која критикува внатре од рамките на предметот на критикување
„Неиманентна критика“ е онаа која критикува однадвор, вон рамките на предметот на критикување

Пример 1:

Разговараат цвеќар и каратиста за своите професии. Каратистата ја критикува професијата на цвеќарот:

Иманентна критика: Aбе каква ти е таа професија цвеќар, нема камен у тоа, башка можеш алергии да фатиш од тоа цвеќињата...
Неиманентна критика: абе каква ти е таа професија цвеќар, со цвеќе ли ќе се браниш ако те нападне некој ноќе?

Цвеќарот ја критикува професијата на каратистот:

Иманентна критика: абе шо знам, може на спаринг да се повредиш. Башка кога ќе остариш и ќе фатиш реума - што ќе правиш?
Неиманентна критика: абе шо знам, мае гери ли ќе и поклониш на женати за годишнина?

или, пример 2:

Љубител на класични пијано сонати и љубител на техно неиманентно си ги критикуваат омилените музички правци:

љубителот на пијано сонатите: е каква ти е бе таа музика гнга гнга гнга гнга све едно те исто, нема ни музика, ни хармонија ни ништо
љубителот на техното: е каква ти е бе таа музика, нема ни ритам, нит се игра, нит можеш да ја рокнеш у кола, досадна у пизду матер...

пример 3:

купуваш графичка нвидиа од 500 евра и му се фалиш на другар ти:
им. крит: абе шознам, си требал ати да купиш, тестовите викаат дека во твојат аомилена игра има подобри перформанси од нвидиата...
неим. крит: абе шознам, со тие пари половна кола можеш да купиш, не си нормален

У принцип секоја кртика мора да биде иманентна. Доколку не е, тогаш е фалична и не носи никаква корисна информација.

Самиот збор imminent значи идна акција со голема веројатност на остварување (читај неизбежно), па ако ставиш не пред зборот, би дошло не-неизбежна, или минус и минус = плус, уствари избежна.

не имИнент туку имАнент.

нема врска со имИнент

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C

(англиската статија за immanence го обработува само религискиот аспект, па затоа ја пастирам руската, каде што - иако по кратка - иманентноста е покомплетно објаснета)

„В теории познания «имманентный» означает: остающийся внутри границ возможного опыта.

Имманентное свойство — неотъемлемое свойство предмета; свойство, присущее ему по самой его природе.“
« Последно менување: 21 Март 2013, 07:47:24 am filipv »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #198 на: 21 Март 2013, 09:11:16 am »
Correction accepted.

« Последно менување: 25 Март 2013, 21:10:58 pm Deni »

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
« Одговори #199 на: 26 Март 2013, 21:27:51 pm »
Најдобри теренци :Mercedes G, Land Rover Defender, Jeep Wrangler, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol, Tojota Land Cruiser,  itn.
SUV : Suzuki, Subaru,
Екстремни возила : Mercedes Unimog, Aton-Impulse VIKING-2992, Вездеход Петрович, Вездеход Хищник,
Најголем број на споредби во следниве :
https://www.youtube.com/playlist?list=PL67116ABD4054C527&feature=view_all
https://www.youtube.com/playlist?list=PLF2318527EF4E7E1F&feature=view_all
https://www.youtube.com/playlist?list=PL4C1A8843E80FAB28&feature=view_all
https://www.youtube.com/playlist?list=PLBD678D074457D23B&feature=view_all
https://www.youtube.com/playlist?list=PLBDAFBD00A4B66F04&feature=view_all
 и специјално уникатно видео на споредба на најдобрите на снег.
https://www.youtube.com/watch?v=EyKstZ6a5ag

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #200 на: 29 Март 2013, 20:56:01 pm »
^^ Добри видевца!

Баш што го спомнавме јунимог прееска.
« Последно менување: 03 Април 2013, 14:32:07 pm zeroSignal »

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #201 на: 14 Април 2013, 13:25:14 pm »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #202 на: 14 Април 2013, 16:57:07 pm »
Другиве може да сонуваат да идат кај што иде ладава.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #203 на: 14 Април 2013, 17:07:57 pm »
Богами.

Ладава тресе како мече дрен! Со задоволство би ја возел постојано, само во друга боја.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #204 на: 14 Април 2013, 18:30:32 pm »
Во друга боја може и да заличи на Range.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #205 на: 14 Април 2013, 18:57:49 pm »
Lada e najeftin prav terenec !

4x4 postojano AMA BLOKAZI NEMA NA TRITE DIFERENCIJALI - samo na centralniot.

Najdobro vozilo so BLOKADI NA SITE TRI diferencijali i plus LSD kaseta na zadniot diferencijal BEZ KONKURENCIJA E MERCEDES G Klasa. Ama za toa se broi $$$$$

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #206 на: 14 Април 2013, 19:09:20 pm »
по кои тоа терени толку возите не сте ми јасни

вистински теренец му треба на тој што живее во планина или работи на планина

нам, обичните смртници, ни треба ауто што доминира на асфалт и што се снаоѓа офроуд.

никогаш не би жртвувал својства на асфалт за својства на кал. На асфалт возам секој ден, а низ кал еднаш-двапати годишно

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #207 на: 14 Април 2013, 19:10:08 pm »
Сепак и со тоа е неприкосновена на терен. Г класата е прескапа, но е одлична. Сепак не треба да се заборави.

Многу ми е жал што Субару не нуди џип од класата на Паџеро. Инако погонот им е измислен за офроуд, а богами и онроуд. Поготово со боксер-дизелите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #208 на: 18 Април 2013, 17:57:40 pm »
Koга немаш офроуд возило, не возиш оф роуд.

Ех да имам,
ко што немам...

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #209 на: 18 Април 2013, 21:45:24 pm »
Да си купам бел коњ.