Здраво,
Дали некој ќе биде добар и да даде објаснување и карактеризирање на патот со автомобил од Скопје до Црна Гора (Херцег Нови), преку Косово и Албанија. Секоја информација е добредојдена: состојба на патот оваа сезона, потребно време, патарини, места за одмор, гранични премини, преку Брезовица или преку Урошевац, колку е плинот во Црна Гора, итн (се што ќе ви текне).
Ви благодарам однапред
Јас бев во Јули на одмор во Макарска и одев по истиот пат по кој што ти сакаш да одиш. Ќе почнам по ред по кој што ти си ги поставил прашањата.
- Состојбата на патот ти е во главно добра. Ако одиш од Урошевац, Штимље па накај Призрен треба да знаеш дека патот кај Дуље до Сува река е во изградба и едно 5-10км се влечкаш по земјен пат.
Преку Брезовица не одев, но можно е да е подобро бидејќи е таква состојбата.
Понатаму од Сува река па се до море скоро ти е убав автопат 190км од прилика, во главно угорница 7-8% со 3 ленти и тунел од 5км кој не се плаќа.
Имаш само една бензиска на автопатот после тунелот на идење колку што памтам така да таму ти е фино за одмор.
- Од кога ќе ти заврши автопатот тераш десно за накај црногорска граница. Можеш да ја пројдеш од кај Шкодра (па над Скадарско езеро) или накај Улцин (под Скадарско езеро).
Јас одев од кај Шкодра зошто ми кажаа дека патот од кај Улцин бил лош. Патот по кој јас одев беше во поголем дел добар, со исклучок на последните 15-20км од граница каде те има пат, те нема, наместо кружен тек има купче земја и слично... Тука треба да внимаваш зошто има доста неасфалтирани делови и доста улетани шизици со стари коли.
- Од кога ќе пројдеш црногорска граница во главно патот е добар и е со две ленти. Јас идев преку Подгорица и преку мост и тунел кај Скадарско езеро (2,5еур се плаќа за тунелот) по што се пушташ доле Чањ, Буљарица, Петровац итн.
Од кога ќе се пуштиш по тој пат ќе тераш накај Тиват каде што имаш фериброд за 4,5 евра кој го сече Котор и ќаруваш 50км пат и скоро саат време вожња.
- Патарини немаш, граничните премини брзо се проаѓаат (во зависност од гужва, среќа и сл.), еколошката такса од 10еур во Црнагора е укината.
- Потребно време од прилика ~8 саати, просечна брзина во Црнагора ти е 60км/ч.
Тоа е тоа, ако ми текне уште нешто ќе ти пишам