Автор Тема: Problem so palenje na plin  (Прочитано 9687 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
Одг: Problem so palenje na plin
« Одговори #15 на: 26 Јуни 2012, 00:31:46 am »
ако имаш 30 000 треба да се направи сервис и на испарувачот, ако до сега не си правел

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #16 на: 26 Јуни 2012, 00:39:49 am »
do sega uopste ne e cepkano vo pogled na celiot plinski ured, osven kako sto kazav vo prviot post, koga smenivme karburator i namesto so plocka najgore na karburatorot, sea e izbusen stranicno. Inace koga ke go vrtis levo desno toa na raspunjacata za stelovanje, odma reagira, motorot odma oseka, odma go menuva rabotniot takt. Zboram so tatkomi i vika stom seto toa taka prai znaci nema problem. Nezz so moze da mu bide, zasto eve denes se sluci da ne zapali, iako prethodniot den bila vozena, akumulatorot e 2 god mislam, ali si vergla top, go staviv na polnac, posle 5 min odma zapali, i posle toa nema maka so palenjeto, eve i zimovo si verglase, preku den ke pali se, ali koga ke pomine podolg period, nemoze da zapali

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 26 Јуни 2012, 07:31:07 am »
Па ти немаш проблем! Штом при палење на бензин и после кога ќе префрлиш на плин си тера убаво колата, немаш проблем! Така е бај д` бук! Так е предвиден плинскиот систем да работи. Додека не се загрее плинот, не може да биде погодена смешата бензин/плин, а и збогатувањето на истата не е исто под саух како со бензинот. Многу повеќе плин ќе повлече од потребното.
Затоа, запали на бензин, загреј 2-3 минути, префрли на плин. Тоа е правилниот начин на користење на системот за плин, и така нема да имаш проблеми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #18 на: 26 Јуни 2012, 09:31:16 am »
Ok e seto toa, ona i po izvesen period da pocne da ne raboti kolata, malce na kopceto na raspunjacata levo desno i ke si se vrati vo normala, ali mene mi e toa deka iam slusano od drugi, osobeno od onie so imaat ladi rivi i zigulki deka bez problem im palat na plin i toa zimno vreme, ja so benzinot neam problem, vlecam sauh, na prvo verglanje pali, stom ke zapali odma go vrakam vo neutralna pozicija, nitu benzin nitu plin, cekam da se potrosi edno 15 tina sekundi benzinot vo karburatorot, prefrlam na plin, malce go vlecam sauhot kolku da raboti mirno pod ler gas, i potoa koa ke si nakaci temperatura go vrakam, ali stoznam, ti vikam iam slusano od drugi so karburator sto se, deka im palat kolite bez problem

Отсутен bobi 903

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #19 на: 26 Јуни 2012, 17:05:00 pm »
jas vozam yugo 45 na plin i na temperatura do -5 pali bez problem,nemam plocka na karburatorot tuku e busen zatoa sto trosi pomalku i odi poubavo i jas imav problem na pocetokot dodeka da go naucam kako polesno da pali so sauh nema sansi da zapali,da druknam plin potesko ke zapali a najlesno pali vaka pocnuvas da verglas i mu dodavas malku gas i pali bez problem i normalno drzis malku gas za da ne izgasi i teras.probaj vaka

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #20 на: 27 Јуни 2012, 00:28:28 am »
Druze sekako probuvam da go zapalam, ke pocnam da verglam, pa ke stisnam do pola gas, pa ke odzemam, pa ke stisnam na crvenoto kopce nekolku pati, jok nejke ako e ostaven podolg period na plin. Pod sauh znam deka plin ne pali, ali sto moze da bide nezz, zasto vo toj slucaj ako na plin ne zapali posle podolgo verglanje, go priklucuvam akumulatorot na plolnac (zasto iam takov aparat), i posle 15 do 20 min da probam, odma ke zapali, a zasto taka nezz, iako prethodniot den kolata vergla se tip top

baska i ja pisav use vo prviot post deka iam weberov karburator od yugo 45 koj mi e izbusen isto kako kaj tebe, a otkako ke go zapalam i preflram na pli, go vlecam minimalno sauhot, da recam negde okolu polovina centimetar dovolno kolku motorot da raboti smireno pod ler gas, potoa koga ke podnakaci temperatura go vrakam i si ja vozam bez problemi

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 27 Јуни 2012, 07:39:41 am »
Druze sekako probuvam da go zapalam, ke pocnam da verglam, pa ke stisnam do pola gas, pa ke odzemam, pa ke stisnam na crvenoto kopce nekolku pati, jok nejke ako e ostaven podolg period na plin. Pod sauh znam deka plin ne pali, ali sto moze da bide nezz, zasto vo toj slucaj ako na plin ne zapali posle podolgo verglanje, go priklucuvam akumulatorot na plolnac (zasto iam takov aparat), i posle 15 do 20 min da probam, odma ke zapali, a zasto taka nezz, iako prethodniot den kolata vergla se tip top

Хмм... јас би пробал да го намалам зазорот на свеќиците за 0,5-1mm чисто за проба.. Плинот си сака појака искра, очигледно тоа го добива кога ќе го закачиш полначот и ќе го поднаполниш акумулаторот...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #22 на: 27 Јуни 2012, 20:14:43 pm »
И ја мислам така... Подеси го зазорот на 0,6 мм

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #23 на: 28 Јуни 2012, 00:37:24 am »
mu kazav na tatkomi, pa ke vidime, denes bev i do fax, utroto na benzin pod sauh odma samo sto go svrtev klucot zapali, potoa ostavena bese 4 saati na plin, odma zapali, ja vozam ne secka, prima gas kako i stiskas

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #24 на: 28 Јуни 2012, 07:15:32 am »
Пријател, и поновиве системи сите палат на бензин. Они пак треба да чекаат да се постигне одредена темература и да се помине одреден момент обртажа за да се вклучи. Така давоопшто не е лошо кај тебе насабајле да си палиш на бензин па после некоја секунда да прфрлаш на плин. Па и подобро е.