Автор Тема: Problem so palenje na plin  (Прочитано 10837 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Problem so palenje na plin
« на: 25 Јуни 2012, 20:17:48 pm »
Zdravo na site, ja sum nov ovdeka, gledam deka po forumov se diskutira za se i sesto, pa resiv i ja da prasam nesto.

Kako sto kazuva naslovot, iam problem so palenje na plin, osobeno po podolg period. Se raboti za Opel Kadett C od 1977 godina, a motorot mu e 993 cc, 29 kw od 1969 godina. Koga go montiravme plinot pred okolu 4 godini, opelot nosese Solex 30/35 PDSI karburator. Imase plocka odozgora koja nemozese da se zastrafi ubavo i da se stegne, koga ke se razlabavese, pocnuvase da trokira, da ne pali, ja stegavme po odreden period, da recam od 1 do 2 nedeli, i koa ke ja stegnevme si rabotese motorot, ali koa ke se razlabavese ist problem.
Pred 2 godini mu stavivme weber karburator od yugo 45, go izbusivme stranicno i problemite so falsh vazduhot izceznaa, kolata si odi perfektno na plin koga e zapalena i koga raboti, ama problemite so palenjeto i ponatamu ostanaa. Navecer da ja ostavam na plin, utrinata da zapali na plin, sansite se 50-50.
Na benzin pali perfektno, povlecen sauh, uste na prvo verglanje pali.
Denes bas mi se sluci, mi snema pred 1 den benzin, pa ja ostavivme na plin, i denes vo 3 saat na ova pekol vreme, na plin vergla do beskraj. Iam aparat za polnenje na akumulator, go prikluciv, posle 5 min probav, odma zapali. Dali ima ovdeka nekoj sto ima kadett ili sto imal, pa da kaze nekoja caka sto da se pravi, zasto preku den da ja ostavam po nekolku saati na plin, ke zapali, ali od navecer ostavena na plin, utredenta recisi i da nema teorija da zapali na plin.
Ja imame noseno na elektricari, ni vikaat deka strujata si raboti odlicno, a koa ke gi prasame epa zasto ne pali ondak, ni vikaat epa nezz so da ti kazeme. Pozz i ocekuvam deka ke se najde nekoj so ke mi pomogne. Inace otkako ke zapali, motorot prede kako mace, i so ogled na negovite performansi mozam da kazam deka i solidno vlece na plin

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Problem so palenje na plin
« Одговори #1 на: 25 Јуни 2012, 20:20:43 pm »
Какви свеќици користиш и со кој зазор?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #2 на: 25 Јуни 2012, 20:22:37 pm »
NKG svekici koristam, godina i nesto se koristeni, negde okolu 8 000 mislam deka iame so niv pominato, a zazorot bas i ne go znam, a so svekicite, da isto mi pojavuva zamastuvanje na istite, ke gi ocistime, ke si raboti se top, ali eve veke 4 godini nemozeme da mu go otrkrieme ovoj problem

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #3 на: 25 Јуни 2012, 20:22:51 pm »
Моја препорака е да го оставаш на бензин пред да го гасиш и утредента да го палиш на бензин. Проблемот е чест кај карбураторските плински уреди.

Прашај во плимонт, ако ништо друго ќе добиеш по стручен одговор.

И добредојде!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4 на: 25 Јуни 2012, 20:25:05 pm »
Платина, кондензатор, претпалење?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5 на: 25 Јуни 2012, 20:25:15 pm »
Моја препорака е да го оставаш на бензин пред да го гасиш и утредента да го палиш на бензин. Проблемот е чест кај карбураторските плински уреди.

Прашај во плимонт, ако ништо друго ќе добиеш по стручен одговор.

И добредојде!

Pa go ostavam, sekogas navecer, a sea i preku den koga nema da go vozam da recam 5-6 saati, go prefrlam na benzin, ali ne bi trebalo i na plin da ne pali, zasto iam drugar so ima skoda felicija so karburator, odkako go stavi plinot celo vreme ja vozi na plin i bez problem mu pali

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #6 на: 25 Јуни 2012, 20:25:58 pm »
Џиџи

Ама ако има проблем со овие работи и на бензин нема да му пали чакмак. А јас ко што сватив на бензин перфектно му пали.

@Filomkd

Самиот плински уред може да не го бива.

Кај другар ти ист ли е уредот?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #7 на: 25 Јуни 2012, 20:26:19 pm »
Платина, кондензатор, претпалење?

smeneti se i platini, kondenzatori, palenjeto e nastelovano, ne kacuva temperatura, vo normala ja drzi i ako go vozis poagresivno, osobeno na nagornini

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #8 на: 25 Јуни 2012, 20:28:09 pm »
Јебига, остана само уште бобина и кабли за свеќици од струјниот дел :) Филтер за воздух сменет ти е?

@ Chlink Така е, ама плинот е срање работа ;)

Тогаш дефинитивно имаш проблем у плинскиот систем ! Како што ти кажа Chlink - пиши му на Плимонт...

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #9 на: 25 Јуни 2012, 20:30:57 pm »
@Filomkd

Самиот плински уред може да не го бива.

Кај другар ти ист ли е уредот?

Od novus mislam mu go montirale, ali principot e ist, so raspunjaca i plocka nad karburator, ama mislam deka on ima elektronsko palenje, i ja bas so tatkomi go zboram toa, da mu se montira elektronsko palenje, zasto kaj mene e obicno palenjeto i eve koga ke go stavam na polnac, po izvesen period ke zapali, i mislam deka bespotrebno vlece mn struja

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #10 на: 25 Јуни 2012, 20:35:07 pm »
Јебига, остана само уште бобина и кабли за свеќици од струјниот дел :) Филтер за воздух сменет ти е?

@ Chlink Така е, ама плинот е срање работа ;)

Тогаш дефинитивно имаш проблем у плинскиот систем ! Како што ти кажа Chlink - пиши му на Плимонт...

Filterot mi e smenet zimoska, nema ni 3000 km pominato so nego, a za plinot stoznam, koga go busevme kaj majstor i koga toj go stelovase, kolava so 1.0 motor trosese 13-15 l plin vo grad, i od togas do sea tatkomi go stelova, a sea dali pravilno go stelova nezz, zaso sekat prvin ke go nastelova na benzin, pa potoa go preflra na plin, mu dava puna turaza, i na raspunjacata stelova se dodeka motorot ne polni vrtezi do maksimum bez problem, eve i sea e taka nastelovan, kako stiskam na papucata na gas, taka vlece bez da trokira

Отсутен MAKPLIN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #11 на: 25 Јуни 2012, 21:49:25 pm »
Провери кога ќе дадеш контакт дали нешто ти диши кај расплињачата. ( ако диши значи колата пресисава, и поради тоа тешко пали на плин ).

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #12 на: 25 Јуни 2012, 21:57:25 pm »
ne osekam nikakov miris dodeka ja vozam, nitu pak koga raboti i koga ke otvoram hauba, samo vo slucaite koga probuvame da ja zapalime na plin, po podolgo verglanje ke se oseti miris na plin, a inace ponekogas i po podolgo verglanje ke pocne da dava znaci deka saka da zapali i ke zapali, ama vo pogolem del od slucaite verglas kako da nemas gorivo

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #13 на: 25 Јуни 2012, 23:36:53 pm »
Претпоставувам стискаш 2-3 пати на тоа копчето за шприцање плин пред да верглаш?
За тие 4 години колку км имаш поминато?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #14 на: 26 Јуни 2012, 00:23:31 am »
I da stiskam na toa crvenoto kopce i da ne stiskam, ista prikazna, vergla do beskraj, znae ponekogas i da zapali, ali generalno, vo najgolem del od slucaite, ostavena podolgo na plin nejke da zapali. E sea so tatkomi sumljame na nesto drugo, dodeka ja vozam niz grad, ke zastanam na semafor, i ke pocne da se trese motorot kako da saka da se izgasi, ke pritisnam kocnicata i motorot ke se smiri. Najverojatno moze i servoto od kocnicata neso da zafrkava
A inace 8 godini go iam kadetot i iam 50 000 so nego pominato, a so plin mislam negde 30 000 ali ne me fakaj za zbor