Автор Тема: Olesnet ZAMAEC  (Прочитано 29618 пати)

Отсутен mehatronika

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
  • mehatronika servis
Одг: Olesnet ZAMAEC
« Одговори #90 на: 15 Април 2012, 16:23:37 pm »
И јас го правев истото и има начин за балансирање во домашни услови ако приметувате бушенуте дупки по накај центарот тие се затади што на врваовите не сум можем да одземам толку мала тежина па одам према центарот т.е. растојание Х тежина и ќе се дознае колку мили грамои треба да симнеш на внатршното растојание  ;)
Ова не се учи ан факултет зортот ме натерал да го научам :P

Balanserka ke pokusham da napravam letovo cisto eksperimentalno pod kopija na edna shto ja vidov vo Svedska .Imam vo servis analogna balanserka za trkala , stoi taka vo eden kjosh . Vo osnova izgleda slicno kako balanserka za trkala so razlika shto zamaecot se fiksira na idealna horizontalna oska pod vaservaga , senzorite za ubalans se postavuvaat horizontalno na oskata so distansa , polovina krug od visinata na zamaecot...za priklucuvanje na standardna balanserka ke treba da viknam nekoj koj gi servisira istite (programer) po ke vidime na delo shto sme napravime otkako ke poebeme nekolku radilici ;) a mozebi ke upali ;)
Pa ke moze da davam ponudi prilikum promena na set i za olesnuvanje na zamaec ;) ;) ;)
Za da ne se macish ke ima kade da balansirash , a moze i da donirash nekoj zamaec (eksperimentalno ) pa ke vidime dali ke ja rascveta radilicata od oscilacii ;) ;) ;)

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #91 на: 15 Април 2012, 20:00:13 pm »
Balanserka ke pokusham da napravam letovo cisto eksperimentalno pod kopija na edna shto ja vidov vo Svedska .Imam vo servis analogna balanserka za trkala , stoi taka vo eden kjosh . Vo osnova izgleda slicno kako balanserka za trkala so razlika shto zamaecot se fiksira na idealna horizontalna oska pod vaservaga , senzorite za ubalans se postavuvaat horizontalno na oskata so distansa , polovina krug od visinata na zamaecot...za priklucuvanje na standardna balanserka ke treba da viknam nekoj koj gi servisira istite (programer) po ke vidime na delo shto sme napravime otkako ke poebeme nekolku radilici ;) a mozebi ke upali ;)
Pa ke moze da davam ponudi prilikum promena na set i za olesnuvanje na zamaec ;) ;) ;)
Za da ne se macish ke ima kade da balansirash , a moze i da donirash nekoj zamaec (eksperimentalno ) pa ke vidime dali ke ja rascveta radilicata od oscilacii ;) ;) ;)

Ова ми има текнато од поодамна кога работеше еден другар во вулканизер и кај него балансерката беше аналогна но внатре имаше тензоскопи кој работеа на одредена тежина на потрес или осцилации , ние стававме замаец од ФИЧО и не реагираше на стрелка поради што дозволен фабрички дебаланс е 5-гама и за радилица и за замаец а сиротата машина не мереше под 5 г но се приметуваше дека замаецот имаше некој дебаланс , како???????? Едната ногарка на балансерката беше некако пократка за 2-3мм и се гледа дека подрипнува и на осет другаров проба да симнува каде како мислеше и го дотера да не мрднува машинава ама замаецот никогаш не се монтира на мотор поради што се откажа од правењето на 950АК моторот.

Ако може сензитивносра на машината да ја дотераш на 1g  тоа би било супер.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #92 на: 15 Април 2012, 23:10:18 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #93 на: 16 Април 2012, 20:07:51 pm »
ги изгледав сите клипови... фино изгледа ова.. се дотера на исто... тоа се вика профи работа... и сега се ова го прави, се си е топ и на крај се дешава да те јебе некоја свекица, кабел можда, или капа а ти се чудиш што се десило механички...

п.с. ова што го правеше човеков тука на клиповиве, сум слушнал дека во волво се прави редовно и сериски на сите мотори...

мехатроника? чекам одговор...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #94 на: 16 Април 2012, 20:25:53 pm »
Кај сите мотори се прави селекција на клипњачите по тежина.Тежинската разлика не смее да надминува одредена граница.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #95 на: 16 Април 2012, 20:29:29 pm »
Прашањето е дали кога се прави ремонт и кај нас, мислам тука во сервисиве, некој го прави ова?
Чисто се сомневам, бидејќи јас искрено во ниеден сервис до сега не сум видел прецизна вага...А повеќето го занемаруваат тој факт...Ако грешам, еве нека ме поправи некој...Знам само дека клипови и карики или клипњачи се купуваат како комплет, но тоа не значи дека тој комплет сум го пакувал јас во некоја гаража седнат со некое другарче, а клиповите, кариките и клипњачите ги донел со шверц од турција, бугарија, грција сеедно од каде ???
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #96 на: 16 Април 2012, 20:53:18 pm »
Прашањето е дали кога се прави ремонт и кај нас, мислам тука во сервисиве, некој го прави ова?
Чисто се сомневам, бидејќи јас искрено во ниеден сервис до сега не сум видел прецизна вага...А повеќето го занемаруваат тој факт...Ако грешам, еве нека ме поправи некој...Знам само дека клипови и карики или клипњачи се купуваат како комплет, но тоа не значи дека тој комплет сум го пакувал јас во некоја гаража седнат со некое другарче, а клиповите, кариките и клипњачите ги донел со шверц од турција, бугарија, грција сеедно од каде ???

има некој фабрички норми кога е склопен моторот и тоа е тоа кој тебе ќе ти чепка вакви работи ова се прави кога се спрема некој мотор за трки и сл. Батали не е ова темата на муабет

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #97 на: 16 Април 2012, 23:04:15 pm »
Кога ќе ми донесат комплет клипњачи на пример нови, што ретко се случува, би требало да се фабрички упарени.Кога мора да менувам некоја клипњача со друга половна, мора да оди на вага и не само на вага, се проверува и дали е крива, има каде.Не мора да ја имам, се снаоѓам, се случува 3 пати во 10 години.Ако муштеријата ги набавил, нови којзнае од каде, тоа е негов проблем.

Отсутен mehatronika

• Јуниор
  • **
  • mehatronika servis
« Одговори #98 на: 16 Април 2012, 23:13:54 pm »

има некој фабрички норми кога е склопен моторот и тоа е тоа кој тебе ќе ти чепка вакви работи ова се прави кога се спрема некој мотор за трки и сл. Батали не е ова темата на муабет

Tocno taka , nikoj nema da ti gi dotera vo 3-ta decimala na tezina , naprotiv do 1-va .
Inaku pred sklopuvanje gi merime klipnjacite dali se blisku vo tezina so razlika od 1 gr. Nema potreba povekje na standard motor , osven ako ne go spremash za na trki pa sekoe delce da ti bide spremeno pod skalper .
Inaku freziranje klipnjaci pravat skoro site bushaci , a vaga ima eden moj drag prijatel po ime Stereo .

Отсутен mehatronika

• Јуниор
  • **
  • mehatronika servis
« Одговори #99 на: 16 Април 2012, 23:14:48 pm »
Кога ќе ми донесат комплет клипњачи на пример нови, што ретко се случува, би требало да се фабрички упарени.Кога мора да менувам некоја клипњача со друга половна, мора да оди на вага и не само на вага, се проверува и дали е крива, има каде.Не мора да ја имам, се снаоѓам, се случува 3 пати во 10 години.Ако муштеријата ги набавил, нови којзнае од каде, тоа е негов проблем.

Nema garancija ;) ;) ;)

Отсутен mehatronika

• Јуниор
  • **
  • mehatronika servis
« Одговори #100 на: 16 Април 2012, 23:15:55 pm »
ги изгледав сите клипови... фино изгледа ова.. се дотера на исто... тоа се вика профи работа... и сега се ова го прави, се си е топ и на крај се дешава да те јебе некоја свекица, кабел можда, или капа а ти се чудиш што се десило механички...

п.с. ова што го правеше човеков тука на клиповиве, сум слушнал дека во волво се прави редовно и сериски на сите мотори...

мехатроника? чекам одговор...
Кај сите мотори се прави селекција на клипњачите по тежина.Тежинската разлика не смее да надминува одредена граница.

Ti odgovori cicko Volcjak ;)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #101 на: 17 Април 2012, 22:16:13 pm »
За балансирање можете да се обратите во мзт пумпи имаат специјална машина за балансирање на пумпи која може да послужи и за замајци. За олеснување може да ви помогнам јас, Дали на дребонг дали на CNC да се изглодаат сегменти кој како си сака.
Иначе mrmut т.е занзи како што се знаеме беше пред едно 3-4 години кај мене у работилница  во автокоманда под мостот сакаше некои чаури за клипњача.
Ако ти текиња бевме колеги на факс.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #102 на: 17 Април 2012, 22:27:05 pm »
Trpee, кај си точно во Автокоманда? Изгледа сме комшии, понекош ми требаат услуги од тој тип.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #103 на: 17 Април 2012, 22:28:57 pm »
Под мостот до конти и хидропласт!!! ти текиња??

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #104 на: 18 Април 2012, 09:28:18 am »
Ми текна.. ;D