штелување CVT пренос не е мала работа,иначе за полеси ролни незначи дека ако сега има 6гр одма да се стават 3.5гр,значи може да се проба со 1гр полесни,јас на мојата 125ка од 14гр пробав се до 9г,најдобар резултат добив со 12.4гр ролни,значи најдобар старт крајна и моторот врти во граници на нормалата,со потешки имале полош старт со полесни само рикаше и вртеше надвор од опсегот на снага на моторот.
имам прецизна вага што мери десетини од грам. сум ја купил само за да експериментирам со ролни. јас ги леснев на дреар, со нејзе отидов. им скинав по 1 грам. на 150-та кога ги леснев ги симнав за 2,1 .. од 14-ки ги спуштив на 11,9 и добив феноменално нешто... ама експериментирав исто како и ти... 5 сета ролни со мене и пробував... ако ме веруваш, нај јак резултат добив со комбинација на ролни. значи од оригиналните 6 комада од 14 грама извадив 3 преку една, му убацив 9,5 и се доби нај добар резултат.. ама за кратко... за неполни 300 км отиде резултатот.. нерамномерно опрегање, 14-ки те се изедоа, од една страна се направија како со нож пресечени пластичните делови. после му турив 10 грамски и го добив она што ти го викаш рика а не оди, и на крај почнав со по 0,3 грама кинење на 14-ки една по една на дребонг. дојдов и поминав 11,9 спуштив на 11,6 одма осетив дека се изгуби малку, ама ај викам уште еднаш, спуштив на 11,3 и уште послаб ефект... си знаев како и што... отидов кај флексо, зедов нов сет 14-ки, ги скинав до 11,9 и топ беше.. нај добар ефект во комбинацијата со жолти федери на ламела... значи еве ова нека биде репер за сите што имаат 150-ка.. ова ви е добитната комбинација за нај јака тракција на влечење и страрт... пуобаво искомбинирано неможе да се направи... ок.. има ролни од 12 грама и тоа ке ви биде таман, ама нагласувам, жолти федери на ламелите... не зелени, не црвени не црни... сите тие имаат друго опирање и еластичност и наменети се за други моменти и друго штеловање...
плус треба и малку игра со дизната.. на зненонт на приме 108 дизна нај веке му одговараше... ама со карбураторите кинески е жива лотарија да се дискутира за некоја прецизност... тука нема репер... тука буквално секој мотор е сама прикаска за себе... една стота мембраната да е потенка или подебела, се мења еластичноста и автоматски иде све по ѓаволите се она што си го знаел и направил на претходниот ист таков карбуратор...