Автор Тема: Kinesko novo skuterce  (Прочитано 105988 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Kinesko novo skuterce
« Одговори #60 на: 01 Април 2012, 23:03:11 pm »
а како информациа за Гојдо секој мотор што кошта над 2500е. нов потрошувачката му е Х2.
Ова нешто како априли-лили? Или сериозно си мислиш дека нов, современ и квалитетен мотор (кој е над 2500 евра за скутерче од 50cc) троши повеќе(и тоа ДУПЛО ::) ) од старо, ефтино кинеско срање со копија на мотор кој бил актуелен пред четврт век?

Само едно ме интересира Дали луѓево што се против кинеските скутери се против поради лично искуство или од чаршиски муабети, па од таму да се пати од комплекс на пониска вредност па по секоја цена да се има нешто со звучно име па макар би било и некој крш
Нема потреба од стереотипи „луѓето кои се против“ или „луѓето кои се за“. Секој си има свое мислење, а дали е тоа објективно и издржано е сосема друг муабет.

Конкретно, ако ме прашаш мене, јас сум против КИНЕСКО СРАЊЕ! Но не и против ДОКАЖАНИ КИНЕСКИ мотори кои веќе се етаблирани и се продаваат во Европа. Како што спомнав еднаш или два пати на темава, такви се Kymco, Keeway, SIM. А такви не се срањата ко Hamachi и сите нивни модели кои се наоѓат под секакви измишљотини од имиња на пример JohnwayItalia, Centar, Fragran и сл.

Што се однесува до личното искуство, конретно пред 4-5 години купив срање JohnwayItalia кои ги увезуваше фирма од Штип (тогаш под името CENTAR, сега под името HAMACHI) со копија на изглед од Honda Reflex и копија на мотор од Honda Helix 244cc 1990 година произведен под лиценса од CF-MOTO со водено ладење. Го платив 1600 евра и дадов уште 250 евра за нови плочки, гуми, ретровизори, претапацирање на седиште, рачки. Значи вкупно 1850 евра. Не извозев ни 5000km и го продадов, а за тоа време окапав по ајдучки „овластен“ сервис кај хокштаплерот во Ќерамидница (му го заборавив прекарот како му беше, а му го научив бидејќи 100 пати бев таму). Ми сменија:
- 2 пати пумпа за гориво
- термостат
- панцир црево за предна кочница
- панцир црево за задна кочница
- рачка за кочење
- CDI
- карбуратор
- брава
- сајла за затварање на седиште

Пола работи си ги платив од џеб: рачка за кочење, CDI, карбуратор, брава и сајла за затварање на седиште. Ме коштаа 150 евра. Другите под гаранција, ама која е*ана гаранција кога срањето ме оставаше неколку пати џенем у п*чку матер. Па туркај го, па врзувај го, па шлепај го...
Покрај овие срања, ми се десија уште 100 други дефектчиња, почнувајќи од кршење на никаквите пластики, олабавување на жабици, тресење, тропкање, кинење на усисно црево од филтер до карбуратор, кршење на кутијата за филтер за воздух од вибрации. Па кинење на грло меѓу карбуратор и мотор, кое шупците увозници го немаа како резервен дел и морав да си го нарачам од e-bay (нарачав две, едното ми остана во гаража за спомен). И уште какви не проблеми со тоа кинеско гомно. Повеќе време поминав во крпење одошто во возење.

2 години скапуваше во гаража без да сакам да го погледнам, едноставно го отпишав дека постои како вредност. Лани ова време под итно ми требаа повеќе пари па распродадов се и сешто, меѓудругото и гомното успеав да го продадам и тоа за неверојатни 600 евра. Ги рачунав ко некој да ме почастил толку пари бидејќи не вреди ебано евро. За ова гомно зборам:

« Последно менување: 01 Април 2012, 23:35:32 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #61 на: 01 Април 2012, 23:17:10 pm »
 ;D ;D ;D ;D pinky ne se stava plin na toa  ;D ;D ;D ;D ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #62 на: 01 Април 2012, 23:17:17 pm »
а како информациа за Гојдо секој мотор што кошта над 2500е. нов потрошувачката му е Х2.
Ова нешто како априли-лили? Или сериозно си мислиш дека нов, современ и квалитетен мотор (кој е над 2500 евра за скутерче од 50cc) троши повеќе(и тоа ДУПЛО ::) ) од старо, ефтино кинеско срање со копија на мотор кој бил актуелен пред четврт век?

Malce e podrugo so motorcinjava gojdo,toa trosi duplo ama i ide duplo tuka e matematikata,e sega za volovi kako nas neli ne ni treba motorce od 2500 evra,ama za dete od 14 godini toa e son.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #63 на: 01 Април 2012, 23:18:32 pm »
roki, citaj kaj moeto skuterce, zemi si ja ponudata od hamachi, honda motor 4t so 80cc ide 90km/h bez granicnik, ke mu go izvadime posle 500 km da se razraboti tro, ne curi i smrdi ko na ciganite toa skapanite tomosi, sekoj 2t mora da stava i dvotaktol koe e skapo 200 denari milsam deka e 500 ml a so benzinov uste toa ti treba, najveke sto mrzam e benzin so ulje izgoreno i niz ausouh, sivilo da ide, baska auspuhot se zatnuva so vreme od mrsnotija pa bara perenje so benzini i sl ili menuvanje,2t motori rabotat na visoki obrtai i trosat poveke a ne begaat mnogu od 4t koj moze da se izvadi ubavo zvukce kako coperce, so 80cc nemas gajle za uzgornici si mkne ko konj i masinata e poizdrzliva, gledaj samo da bidat barem 12" gumite koi se sranje i so niv nemoj da uletuvas, moze da zavrsime na nekolku rati ali para na raka kaj zirat banka mi se drugarcinja simo i bucko ;) od tamo moeto go zedov...
so i da resis prvo najdi parking za nego i ne zaboravaj na suskavec drecliv, rakavici i celosna kaciga kako i kuferce  ;)

roki ke si stavas ulje od 500-600 denara 1l i ke nemas muka so smrdenje curenje i slicno :)

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #64 на: 01 Април 2012, 23:19:59 pm »
:'( :'( :'(
Абе на бензин ќе го возиме.  ;D ;D ;D
Ќе го фарбаме роки во пинк варијанта  ;D ;D ;D ;D
Озбилно дај да најдеме евтино некое да го отцепиме во бандера.  ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #65 на: 01 Април 2012, 23:23:58 pm »
 ;D ;D ;D ;D
@ shmicka brat, ako treba so nego da zastedis, so benzin od 86 denari + uste 600 denari za ulje, ke ti bide 90-95 denara litar benzin, e pa ebate karot, i pak posle na visoki raboti, trosi pojke, i se zapusva alspuk( so bi rekol rikji)  ;D ;D ;D 2t ti e kako alfa curi trosi ima zvuk ali i trosi ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #66 на: 01 Април 2012, 23:30:45 pm »
;D ;D ;D ;D
@ shmicka brat, ako treba so nego da zastedis, so benzin od 86 denari + uste 600 denari za ulje, ke ti bide 90-95 denara litar benzin, e pa ebate karot, i pak posle na visoki raboti, trosi pojke, i se zapusva alspuk( so bi rekol rikji)  ;D ;D ;D 2t ti e kako alfa curi trosi ima zvuk ali i trosi ;)
Abe sega zavisi sto sakas od motorceto,imas opcija vozi go 10 000km samo benzin i posle prodaj mu go na nekoj cigan za 100 evra
isto kako da mi vikas na kolata ke i stavam ulje od 200 denara za da zastedam,a i na 4T ulje ako mu stavas kvalitetno i go menuvas kako sto treba ke te kosta skoro isto.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #67 на: 01 Април 2012, 23:35:59 pm »
ako motorceto ti e za da izmines pat od tocka A do tocka B,zemi si 4T em pomalce trosat,ama zatoa se malce poslabi

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #68 на: 01 Април 2012, 23:36:14 pm »
1.Кимко не е кинеско туку е Тајванско
2.Далеку е подобро од другите Кинески ама далеку полошо од Италијанските и Јапонските скутери/мотори
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #69 на: 01 Април 2012, 23:41:00 pm »
2.Далеку е подобро од другите Кинески ама далеку полошо од Италијанските и Јапонските скутери/мотори
1. Кимко е формирано во Кина, каде што спаѓаше Тајван пред пола век.
2. Воопшто не е полошо од Италијанските и Јапонските. Напротив од многу од нив се подобри. Кимко е творевина на Хонда и произведува мотори за мотори на BMW.
3. Секогаш би избрал Кимко Иксајтинг 500cc пред  Пијаџо Беверли 500cc.

Се става, сигурно...Кога се става на Suzuki B-King и Yamaha R6, се става и на тоа...

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #70 на: 01 Април 2012, 23:43:19 pm »

momentalno vespite na kimko(xciting)se direktna konkurencija za piaggio beverly,a jas kako covek so golem gz poprvo bi zemal kymco nego li beverly.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #71 на: 01 Април 2012, 23:44:51 pm »
Тоа што ти ке избереш не го прави подобро и е твој личен избор...А дека е подобро многу тешко,ептен тешко,цело лето само со нив имавме проблеми,ниту еден Пиаџо Тајфун(некои и по 15години стари),Пиаџо Либерти не направи никаков дефект,додека Кимко-то обавезно нешто ке имаше,а пак во поглед на перформанси ич да не зборувам
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #72 на: 01 Април 2012, 23:48:06 pm »
Мече седни вози се со Иксајтинг 500 и Беверли 500 и кажи ми дека Пијаџото е побрзо и има подобра вожња...

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #73 на: 01 Април 2012, 23:51:05 pm »
Тоа што ти ке избереш не го прави подобро и е твој личен избор...А дека е подобро многу тешко,ептен тешко,цело лето само со нив имавме проблеми,ниту еден Пиаџо Тајфун(некои и по 15години стари),Пиаџо Либерти не направи никаков дефект,додека Кимко-то обавезно нешто ке имаше,а пак во поглед на перформанси ич да не зборувам
a sto imas da kazes za novive runneri ili nrg ?

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 230
  • Citroen GS
« Одговори #74 на: 01 Април 2012, 23:53:01 pm »

Конкретно, ако ме прашаш мене, јас сум против КИНЕСКО СРАЊЕ!

Што се однесува до личното искуство, конретно пред 4-5 години купив срање JohnwayItalia
За потрошувачка погоре јас спомнав за мене, а не сум слушнал до сега некој да каже потросувачка на Априлиа Џилера и сл. под 4.5 (ако сум грешка нека ме поправат)

Со твоето искуство со кинеските имаш право да си против и почитувам вакво издржано мислење (Па ти си бил жив малер  ;D ;D ;D ;D)

Само едно не ми е јасно со скутериве на пример јас мојот го платив 1100е. а во таа цена  и околу неја имаше од 150цц до 250цц да бираш. Која е логиката на голема кубикажа за малку пари и обртно, а може и тука да се бара квалитетот.