Автор Тема: Кој како положи....  (Прочитано 131477 пати)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Одг: Кој како положи....
« Одговори #165 на: 02 Јуни 2013, 09:43:26 am »
Секоја кола си бара привикнување на нејзината големина и прегледност, а секој човек има различни возачки способности, но доколку не научиш убаво да возиш на Тико, сигурно нема да научиш на некоја поголема.
Ако знаеш да возиш не ти треба привикнување.Едноставно возиш,паркираш и не се замараш за големината на возилото.
Ако полагаш со мало,немаш искуство за големо.ако полагаш со големо(сега ги нема,на времето кога можеше со твое возило да полагаш ги имаше тие случаи) немаш искуство со мало возило и тоа оди до недоглед.Или те бидува или не те бидува.
Ориентација,осет и ‘дарба‘,искуство се потребни.

Еве нека каже Невиан како излегов со неговиот Круз од кај него од гаража од прва без проблем ;D јас мислам се испомоча чоекот и му побеле косата за тие 3 минути ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #166 на: 02 Јуни 2013, 09:59:11 am »
Сакаш да кажеш дека во било која кола и да седнеш ќе ти биде исто дали ја возиш прв пат или ја возиш еден месец, само поради тоа што имаш дарба и искуство?

Многу е потешко да се научиш на поголемо возило, одколку на мало, а исто така е далеку полесно доколку преминеш од поголемо во помало одколку обратно. Ако полагаш со мало ќе се привикнеш на мало, потоа ако влезеш во поголемо ќе се привикнеш на него. Со искуство не се раѓаш, искуството се стекнува со време!

И тој што има дарба за возење ќе признае дека далеку полесно се вози Тико него ли Сканија.
Јас лично немам проблем.Точно дека не се раѓаш со искуство,ама кога некој има искуство неможи да ми кажи дека му требаат 3 години да се навикни на некоја кола(без разлика дали помала или поголема).
Споредбата меѓу Тико и Сканија не е баш на место ама ајде.НЕмам проблем ни со едното ниту со другото.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #167 на: 02 Јуни 2013, 10:12:15 am »
Сакаш да кажеш дека во било која кола и да седнеш ќе ти биде исто дали ја возиш прв пат или ја возиш еден месец, само поради тоа што имаш дарба и искуство?

Многу е потешко да се научиш на поголемо возило, одколку на мало, а исто така е далеку полесно доколку преминеш од поголемо во помало одколку обратно. Ако полагаш со мало ќе се привикнеш на мало, потоа ако влезеш во поголемо ќе се привикнеш на него. Со искуство не се раѓаш, искуството се стекнува со време!

И тој што има дарба за возење ќе признае дека далеку полесно се вози Тико него ли Сканија.
Maтиз се вози и паркира потешко од Рено Трафик.Од мое искуство.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #168 на: 02 Јуни 2013, 13:45:01 pm »
^ значи немаш доволно искуство со матиз... :D

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #169 на: 02 Јуни 2013, 14:17:38 pm »
Возев Спарк  од автошкола, тоа не е кола. Возиш 40 и пред некоја угорница треба да му натепаш до крај гас за да ја искачи. На полигон приказна за себе, доволно е да кажам дека гумата од воланот беше одлепена од вртење. Раце ме болеа на полигон.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Кој како положи....
« Одговори #170 на: 02 Јуни 2013, 14:36:19 pm »
Arno napravile. Kaj klapnata na krajot od sajlata za gas se stava strafce za sivonji bez oset da ne ja stiskaat pedalaga za gas go kraj haha.

A na Deni sluzbenite matizi se kupeni kako defektna roba za poevtino ama jebiga, matiz e matiz i mora da se generalizira.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #171 на: 02 Јуни 2013, 14:56:01 pm »
секоја кола од автошкола е тежок крш, без разлика дали било матиз, спарк или шо и да е друго.. јас го имав истото ова мислење за корсата со која полагав...

од друга страна, не можеш да очекуваш од кола со 800ccm, да се понаша како било која друга со поголема кубикажа.

мојот матиз е без серво и е доста лесен за возење. далеку полесен од било која друга кола од приближно годиште без серво (на пример Ибица или Корса). сервото го олеснува вртењето волан за не повеќе од 20-30%. разликата не е драстична (споредено со мојот матиз и спаркот на Falanga).

на крају краева, што превише очекувате од најевтиното возило кое го имаше ( и сеуште го има ) на нашиот пазар? за тоа е наменето, да е евтино.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #172 на: 02 Јуни 2013, 14:58:30 pm »
Си возел кола до 5-10 години стара која е полоша од Матиз? Јас не.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #173 на: 02 Јуни 2013, 14:59:59 pm »
постара од матизот како модел, или генерално 5-10 години стара кола?

и дефинирај го поимот ЛОША?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #174 на: 02 Јуни 2013, 15:01:24 pm »
I rest my case.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #175 на: 02 Јуни 2013, 15:18:13 pm »
ако тебе не ти праи мерак матиз, и ако ти имаш лошо искуство со матиз, не мора да значи дека сите го имаат. јеби га, не е VW POLO, нели...

колата, за тој ценовен ранк, и тоа време уопште не е лоша. него е ПОЕВТИНА од другите, а со тоа значи и дека има некој понизок квалитет на изработка.

у тоа време, и немаше толку многу избор. се нудеше Fiat Uno, Kia Pride, Yugo, Corsa 1.0, Punto, lada 110 и можда некое Марути. зборам за коли со приближна класа и цена. според моја гледна точка, ниту една од овие шо ги набројав не беше доволно добра колку матизот што јас го земав. Уното беше застарен модел, киата беше еднаква на тико и марути, југото и ладата не би ги коментирал, корсата мизерија, а пунтото БУКВАЛНО голо.

од друга страна, киа пиканто, основна, секогаш ми била полоша од матиз. иако е понова како модел. тоа е мое мислење.

не може да се генерализира врз основа на сопстени искуства. сепак се работи и за вкус, и искуство и се. матизите службени шо ги спомна и Falanga, се службени. у старт, по дефиниција тоа значи дека не се многу чувани. исто важи и за било која кола од автошкола.

муабетот дека е полесно да паркираш и возиш комбе од матиз, не држи вода у ниту еден случај. секој будала ќе го потврди тоа. да не се лажеме, а и да не ги лажеме другите...

и пак ќе спомнам, што очекувате вие од толку евтина кола?
« Последно менување: 02 Јуни 2013, 15:36:16 pm KaZaN »

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #176 на: 02 Јуни 2013, 15:19:37 pm »
Киа Прајд е многу подобар избор од Матиз.Не дека е којзнае што али за тогашно време солидно возилце.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #177 на: 02 Јуни 2013, 15:21:01 pm »
не реков дека не е солидно. далеку од тоа. ама пак идам по логика вкус, потреби, цена...

kia pride со 5 врати, е далеку потесна позади него ли матизот. у тоа време тоа и те како беше битно во изборот за кола у мојот случај. башка, никогаш не ми се свиѓал коцкастиот изглед. внатрешноста на матизот исто така е далеку поубава од Pride.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #178 на: 02 Јуни 2013, 15:41:55 pm »
ако тебе не ти праи мерак матиз, и ако ти имаш лошо искуство со матиз, не мора да значи дека сите го имаат. јеби га, не е VW POLO, нели...

колата, за тој ценовен ранк, и тоа време уопште не е лоша. него е ПОЕВТИНА од другите, а со тоа значи и дека има некој понизок квалитет на изработка.

у тоа време, и немаше толку многу избор. се нудеше Fiat Uno, Kia Pride, Yugo, Corsa 1.0, Punto, lada 110 и можда некое Марути. зборам за коли со приближна класа и цена. според моја гледна точка, ниту една од овие шо ги набројав не беше доволно добра колку матизот што јас го земав. Уното беше застарен модел, киата беше еднаква на тико и марути, југото и ладата не би ги коментирал, корсата мизерија, а пунтото БУКВАЛНО голо.

од друга страна, киа пиканто, основна, секогаш ми била полоша од матиз. иако е понова како модел. тоа е мое мислење.

не може да се генерализира врз основа на сопстени искуства. сепак се работи и за вкус, и искуство и се. матизите службени шо ги спомна и Falanga, се службени. у старт, по дефиниција тоа значи дека не се многу чувани. исто важи и за било која кола од автошкола.

муабетот дека е полесно да паркираш и возиш комбе од матиз, не држи вода у ниту еден случај. секој будала ќе го потврди тоа. да не се лажеме, а и да не ги лажеме другите...

и пак ќе спомнам, што очекувате вие од толку евтина кола?

А поло а матиз според мене се тоа спаѓа во исти кош..

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #179 на: 02 Јуни 2013, 15:42:34 pm »
Не би рекол дека Матизот е попросторен од Прајдот.Дедото го има се имам возено и е комфорно,убаво влече(1.3 75кс),издржливо итн.итн...На  пример дедото му нема сменето ништо а има поминато над 200Ккм.Ниту свеќици ниту ништо нема сменето.Година дена не беше запалено,во најголемиот студ запали без никаков проблем.Доста изненаден сум од тоа возило,поготово од тоа како е одржувано(ако можи да се речи дека е одржувано.) :D