Автор Тема: Гуми за Мазда 6 (205/55-16)  (Прочитано 20541 пати)

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 110
Гуми за Мазда 6 (205/55-16)
« Одговори #15 на: 21 Февруари 2011, 18:56:46 pm »
јас на сите коли возам toyo.
инаку гума што држи се троши :) ако е пластична ке трае :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #16 на: 21 Февруари 2011, 21:42:09 pm »
Се согласувам со тебе, ама сакам да поминам бар 30000km со гумите и да имаат перформанси како што треба. Без шкрипење, без возење миљарда на саат.
« Последно менување: 21 Февруари 2011, 21:50:50 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
« Одговори #17 на: 22 Февруари 2011, 09:00:04 am »
Се согласувам со тебе, ама сакам да поминам бар 30000km со гумите и да имаат перформанси како што треба. Без шкрипење, без возење миљарда на саат.
добро толку проаѓаат :) само не се како кинеските да проаѓаш 80000 и да се како нови.пошто кај нас тоа повеќе го ценат .

(поминав 80000 и како нови се . ТОП МИ СЕ ПРЕЗАДОВОЛЕН)
« Последно менување: 22 Февруари 2011, 09:08:31 am Katanga »

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #18 на: 22 Февруари 2011, 09:46:24 am »
Да да така ги ценат гумите кај нас за жал  :'( :'(
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #19 на: 22 Февруари 2011, 10:08:59 am »
Јас не ги ценам така, но како што кажав несакам одлична гума во првите 5000km и после тоа да возам на комиње. Статистички од сите гуми кои сум ги возел до сега и кои ги возел стариот додека јас немав автомобил, Мишелин секогаш биле подобри од се останато. Поготово кога станува збор за летна гума, Мишелин немал конкуренција во нашите случаеви. Никогаш не сме имале искуство со Тојо, ама има разни кажувања за нив.

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
« Одговори #20 на: 22 Февруари 2011, 12:34:06 pm »
Јас не ги ценам така, но како што кажав несакам одлична гума во првите 5000km и после тоа да возам на комиње. Статистички од сите гуми кои сум ги возел до сега и кои ги возел стариот додека јас немав автомобил, Мишелин секогаш биле подобри од се останато. Поготово кога станува збор за летна гума, Мишелин немал конкуренција во нашите случаеви. Никогаш не сме имале искуство со Тојо, ама има разни кажувања за нив.

абе види у право си . само дали статистиката ти покажува цена ???
пошто перформансите се слични а цената е 30% подоле .
респект што имаат луѓе пари да возат нон-стоп мишелин, јас зборам за нас обичниве смртници :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #21 на: 22 Февруари 2011, 12:51:57 pm »
Се согласувам Катанга. Цената не е линеарна со квалитетот. И јас во принцип кога купувам производи купувам почитувајќи го критериумот перформанси/цена, но сепак производот мора да ги задоволи основните критериуми. Некогаш за некои работи плаќам повеќе одошто вредат, но тогаш се работи најмногу за ќеф. На пример добри 5 години купував high-end хардвер, т.е. се ново и најдобро што ќе излезе и покрај тоа што за пола пари се купуваа делови кои имаа 10% или 20% послаби перформанси. Тоа го прекинав пред да се роди син ми, т.е. пред една година.

Кога станува збор за гуми, сакам да имам квалитетна гума и би платил повеќе иако не вредат ако знам дека ќе добијам подобри перформанси и мекост при возењето и дека нема да ги изгубат карактеристиките за 4 години. Ако можам да фрлам 170 евра на K&N печурка, 700 евра на озвучење, 500 евра на бандажи и уште неколку стотки на ситници како фолии, сензори, ксенон и слично, зошто да штедам 50 или 80 евра на гуми?
Секако колава планирам да ја возам уште 4-5 години и не знам дали ќе монтирам други летни гуми.
« Последно менување: 22 Февруари 2011, 12:56:16 pm gOJDO »

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
« Одговори #22 на: 22 Февруари 2011, 13:37:21 pm »
Се согласувам Катанга. Цената не е линеарна со квалитетот. И јас во принцип кога купувам производи купувам почитувајќи го критериумот перформанси/цена, но сепак производот мора да ги задоволи основните критериуми. Некогаш за некои работи плаќам повеќе одошто вредат, но тогаш се работи најмногу за ќеф. На пример добри 5 години купував high-end хардвер, т.е. се ново и најдобро што ќе излезе и покрај тоа што за пола пари се купуваа делови кои имаа 10% или 20% послаби перформанси. Тоа го прекинав пред да се роди син ми, т.е. пред една година.

Кога станува збор за гуми, сакам да имам квалитетна гума и би платил повеќе иако не вредат ако знам дека ќе добијам подобри перформанси и мекост при возењето и дека нема да ги изгубат карактеристиките за 4 години. Ако можам да фрлам 170 евра на K&N печурка, 700 евра на озвучење, 500 евра на бандажи и уште неколку стотки на ситници како фолии, сензори, ксенон и слично, зошто да штедам 50 или 80 евра на гуми?
Секако колава планирам да ја возам уште 4-5 години и не знам дали ќе монтирам други летни гуми.

тотално си во право .
јас не фрлам пари за кола.мнооогу ретко, нешто да си купам некоја елка да ми мириса поубаво .а и овие сега што ги возам сега се ОК.полека си ја возам не ми треба нешто мноогу мека гума .нека се тркалаат :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #23 на: 22 Февруари 2011, 22:26:47 pm »

тотално си во право .
јас не фрлам пари за кола.мнооогу ретко, нешто да си купам некоја елка да ми мириса поубаво .а и овие сега што ги возам сега се ОК.полека си ја возам не ми треба нешто мноогу мека гума .нека се тркалаат :)

пфффффф хахахахахахахаххахааааа :D :D :D :D :D
најс уан ;)
Позитивни искуства со летна гума: Continental SPC3, Toyo Proxes T1R, Fulda (samting samting, не знам шо ознака имаше :)), Bridgestone Turanza, Dunlop Sport SP01. Е сеа, овие од Фулда па нааму, не се до толку спортски во однос на првите. Колку што знам, од поспортските верзии на горенаведените, Potenza на Bridgestone се камен тврди, а Dunlop SportMaxx TT се променливо облачни, т.е. ептен треба да ти се погодат, пошто иам чуено многу дијаметрално спротивни мислења за нив.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #24 на: 22 Февруари 2011, 22:44:03 pm »
Конкретно за Proxes T1R дај мнение. Повеќе не се произведуваат, а T1 Sport треба да ги заменат.

Инаку го почувствував сарказмот на Катанга со тоа да во право и си верував дека подмолно се шегува околу елката со мирис на смрека и гумите од пластика. Пошо неможев да најдам шо тркала во гаража, дај биди издаица и кажи шо вози па да му го сачекам некаде возилото со шрафцигер у рука.
« Последно менување: 22 Февруари 2011, 22:47:46 pm gOJDO »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #25 на: 23 Февруари 2011, 01:27:01 am »
Хехехехе... Неееее... Со Катанга си го иам муабетот, па не би да придонел кон шрафцигерисуење на неговите гуми ;D

Toyo Proxes T1R е уствари стварно фантастична летна гума. Ја барав за Лансерот, коа земав бандажи, арно ама, малце не се наоѓаат сеа кај нас, па мора по нарачка да иде целата ситуација. Според мое искуство, одлично држење на суво, доста добро држење на влажно. Снегои и мразои нема да ги рачунаме, пошто се работи за летна гума. Доволно мека за да биде комфорна, а да не е балонче. Со абење не знам како стојат, пошто ми ојднаа јабана со старата кола :)

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Toyo/T1R.htm
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #26 на: 23 Февруари 2011, 01:38:35 am »
Конкретно за Proxes T1R дај мнение. Повеќе не се произведуваат, а T1 Sport треба да ги заменат.

Инаку го почувствував сарказмот на Катанга со тоа да во право и си верував дека подмолно се шегува околу елката со мирис на смрека и гумите од пластика. Пошо неможев да најдам шо тркала во гаража, дај биди издаица и кажи шо вози па да му го сачекам некаде возилото со шрафцигер у рука.
„Катанга ја лупна Интеграта.“

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #27 на: 23 Февруари 2011, 07:48:58 am »
Дени, абе пластични му се гумите, неможам да му ги дупнам со шрафцигер. Ќе треба да му ги насекирам. Ја мислев онака уз помин со шрафцигер да му изрезбам некој винил.

А иначе глеам кај мене у маало, тука околу Паркот и фонтаната, ми се мотка некоја интегра. Зло нетребало јас ќе изрезбам, па и да не е неговата ќе се потрудам да го извадам максимумот од уметникот во мене.

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
« Одговори #28 на: 23 Февруари 2011, 08:33:31 am »

абе каква смрека не ме заебавај (ПОРТОКАЛ) :)
иначе возам Proxes 4 моментално и се замена за T1R. T1 Sport е нова гума што се води као и летна и "зимска" . возев и T1R на леонот :).
овие што ги возам малку се тапациран бандаж и ке ти треба нешто остро и тенко за касапење.
сериозно супер се гумите колку што можам јас да ценам со моето искуство.
иначе друга гума што мнооогу ми направи кејф а е релативно евтина е Uniroyal Rainsport 2.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #29 на: 23 Февруари 2011, 09:07:59 am »
Летна и зимска...фуј тоа. C1S најверојатно е добар избор за мене. Зеро ми спомна Hankook S1 Evo, денес ќе прогуглам да видам што вели популација за нив.

BTW, знам дека отеков околу гумиве, ама сум неупатен и сакам да се информирам добро и да не купам срање како што направив кога ги купив Dunlop SP10 на моето претходно возилце.