Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2711032 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #10590 на: 04 Јануари 2015, 20:53:22 pm »
760 кг е... Назад нема ништо.. Разбирам задна влеча, ама сепак дотолку да неможи..

Де бре мајкин, ја сум 760 кила после новогодишно гезме со кифли и руска...

Многу е лесно, клајте му неколку вреќи цемент позади, да има бар некаква тежина на задната оска.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #10591 на: 04 Јануари 2015, 21:00:13 pm »
Сеедно, за снег е подобро малку потесна гума. Секогаш сакаш подобро да се збрца. Ова више сме го збореле на друга тема, да не објаснуваме пак на долго и на широко: ако ништо друго, пошироката гума има повеќе снег да рине отколку потесната. Со поширока гума у снег не се добива ништо, туку само се губи.

http://www.tirerack.com/winter/tech/techpage.jsp?techid=126

Nije svejedno. Како пример може да земеш било кое арктичко возило со иста релевантност.

А кога ќе заглавиш или неможе да се искачиш на снегот се испушта притисок од гумите за да се зголеми нагазна површина. Не ги допумпуваш за да фатат, туку ги дишеш.

Сме го зборувале, само не е толку плукни залепи како што го претставуваш, потенки=поарно, инаку сите ќе возевме гуми од точак на колите.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #10592 на: 04 Јануари 2015, 21:01:44 pm »
760 кг е... Назад нема ништо.. Разбирам задна влеча, ама сепак дотолку да неможи..

Де бре мајкин, ја сум 760 кила после новогодишно гезме со кифли и руска...

Многу е лесно, клајте му неколку вреќи цемент позади, да има бар некаква тежина на задната оска.
Изгледа само тоа е решението ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10593 на: 04 Јануари 2015, 21:04:45 pm »
Nije svejedno. Како пример може да земеш било кое арктичко возило со иста релевантност.

Релевантноста воопшто не е иста пошто ова треба да се тркала на неутабан, прашинест снег со арбитрарна длабочина, каде што иначе аутото ќе потоне. Нешто што нема благе везе со возење кола по пат со снег.

Потесна гума у зима треба од потполно истите причини поради кои Бузуки вели да се стават неколку вреќи цемент: поголем притисок на единица површина. А ова од твојот арктички пример треба да биде - напротив - што полесно за да не потоне во снежната прашина.

tires.about.com/od/understanding_tires/a/Why-You-Should-Downsize-Your-Winter-Wheels.htm

Цитат
A smaller and narrower tire has better grip and performance in snow or ice. This is both because the smaller tire cuts through snow more effectively, and because the weight of the car is pressing on a more focused set of contact patches.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10594 на: 04 Јануари 2015, 21:12:06 pm »
Continental друго вели: Warm Slippers for the Colder Season - Continental Tires

Цитат
Comparing winter and summer tires of the same size, winter tires are actually at a disadvantage in terms of cornering stability," explains Dr. Andreas Topp, Head of Winter Tire Development at Continental. "This is due to the softer rubber compound and fine siping of winter tires designed for driving on snow and ice. Fitting narrower tires further exacerbates this inherent disadvantage. In order to achieve the same level of cornering stability and steering precision as with summer tires, fitting wider winter tires is recommended."

Цитат
Wide winter tires also offer advantages on typically wintry road surfaces. On compacted snow surfaces in particular, they offer more space to form sipe edges, fill deeper tire tread grooves with snow, and increase friction between the rubber and snow. The handling properties of a car fitted with wider winter tires are also enhanced on compacted snow surfaces.

И остатокот од текстот е убав за читање.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10595 на: 04 Јануари 2015, 21:20:55 pm »
Сеа истите муабети ли шо ги праев со крелл за аудио и со тебе да ги праам за гуми?

Континентал ПРОДАВА ГУМИ, а поширока гума е секогаш поскапа од потесна, па во интерес му е да купиш пошироки. Си го крева ARPU-то.

Најди независен извор кој вели дека у зима е подобро пошироки гуми и ќе читам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10596 на: 04 Јануари 2015, 21:28:46 pm »
Океј нека се подобри тенки, и поефтини се таман.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #10597 на: 05 Јануари 2015, 00:47:38 am »
Jas sum prijatno iznenaden od Tigar Wintera na Aveoto.
Dimenzija 185/60/14.

Neke da mrdne Aveoto.
Ko za 2000ki po guma odlicno si ja vrsat rabotata.
Ne bev tuka koga gi kupi tatko mi i bev skepticen deka ke si ja brkaat rabotata na sneg, ali posle denovive na sneg mi go smenija mislenjeto.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #10598 на: 05 Јануари 2015, 00:57:07 am »
Jas sum prijatno iznenaden od Tigar Wintera na Aveoto.
Dimenzija 185/60/14.

Neke da mrdne Aveoto.
Ko za 2000ki po guma odlicno si ja vrsat rabotata.
Ne bev tuka koga gi kupi tatko mi i bev skepticen deka ke si ja brkaat rabotata na sneg, ali posle denovive na sneg mi go smenija mislenjeto.
Ме потсети на директор мој,прашуе како е машината а ја одговарам спие,супер е.Вика не треба да спие туку да работи,така и ти со гумиве,несака да мрдне :D
Иначе ме нервираат луѓе што не даваат сигнализација,било на раскрсница било за исклучување од сообраќај,ко божем сметка за струја ќе им стигне ако пуштат трепкач...

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #10599 на: 18 Јануари 2015, 16:25:49 pm »
дa избегнaм директен удaр сo кoмбе мaвнaв вo крaтер :@@@ искaчaм oд кoлa гледaм се е дoбрo не испaднaл бaндaшoт,и вчерa пo пaт нaкaј велес нa првa пaтaринa нa брзинa 130/140kmh нaеднaш пoчнa нештo дa гребе (кaкo метaл сo метaл дa стругaaт).Нaјверoјaтнo oд удaрoт лaгерoт oтишoл пo ѓaвoлите,пoгoлем прoблем е штo дo втoрник ништo не рaбoти и ке мoрaм дa ризикувaм тaкa дa јa вoзaм :(
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10601 на: 24 Јануари 2015, 00:29:49 am »
Сеа истите муабети ли шо ги праев со крелл за аудио и со тебе да ги праам за гуми?

Континентал ПРОДАВА ГУМИ, а поширока гума е секогаш поскапа од потесна, па во интерес му е да купиш пошироки. Си го крева ARPU-то.

Најди независен извор кој вели дека у зима е подобро пошироки гуми и ќе читам.

Тоа ти што го велиш е применливо само за асфалтирани патичта на кои не е наврнато повеќе од 25цм снег. Тогаш тенката гума полесно сече низ снегот и допира до асфалтот и затоа е подобра. За снег над 25цм потенка гума е смрт. Гумата ќе исече низ снегот, но колата со патосот ќе легне врз снегот и сери му се, нема излегување без влечење.

Овој дизајнираниов за на снег идиот ли е што има толку широки гуми?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10602 на: 24 Јануари 2015, 14:20:15 pm »
Ако више пишуваш коментар ред е да прочиташ што веќе е пишано на оваа тема, да не се повторуваме. Но, ај, за твој атер, ти незаситнику по знаење: oва е за неутабан, прашинест снег, далеку од патишта, снег во кој неќеш просто да потонеш туку сакаш да „пливаш“ одозгора. Нешто што нема благе везе со типично друмско снежно возење во кое што сакаш, напротив, да го растргаш растресеното одозгора и што подобро да се добрцаш до нешто тврдо одоздола.

Башка што еднаш пред повеќе години со Симо више ти го објаснувавме ова, ама изгледа влегло на едно и излегло на друго уво.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 534
  • drive it like you stole it!
« Одговори #10603 на: 24 Јануари 2015, 14:35:33 pm »
^ Иста ситуација како возење по пустинска дина. Што поголема нагазна површина и поприлично намален притисок на гумите.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #10604 на: 24 Јануари 2015, 17:44:14 pm »
Denes,vcera i zavcera posle rabota vidov eden kup koli so rasipano zadno svetko za kocnica...
Ili nema edno ...ili svetat kako svekja ili gi nema dvete.

Po neodgovorno od toa -zdravje.
Po dozdov,na prljava ili zaaglena sofersajbna, uste toa fali.