Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3276287 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #4500 на: 19 Февруари 2013, 00:38:47 am »
Dokolku so levata lenta nemozes da odis desno i so desnata lenta levo zosto nasproti niv prodolzuvaat povtorno dvete lenti!?
Од левата лента смееш да одиш десно према булевар Александар Македонски, а од десната само десно.  Две ленти продолжуваат затоа што десната е да се качиш горе према пластичарите а левата само да направиш круг и да се вратиш или према железничка или према Автокоманда.
Spored toa ako sakas da se kacis gore nakaj plasticarite treba pred kruzniot tek da se prestrois vo levata lenta , potoa posle isklucuvanjeto za avtokomanda da se prestrois pak vo desnata lenta bez zadocnuvanje za da go fatis isklucuvanjeto za plasticarskata... :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4501 на: 19 Февруари 2013, 00:41:15 am »
Значи не знам што толку ве буни. На класичен кружен тек како што е овој во случајот на Бифрост, десната лента служи само за исклучување, а никако и за движење внатре во кружниот тек. За разлика од во левата односно внатрешната лента можеш и да се движиш внатре во кружниот тек и да го напуштиш истиот.  Значи да не дојде до забуни, зборувам конкретно за кружниот тек во случајот на Бифрост. Типот со југото што ја предизвикал сообраќајката требало порано да му текне дека сака да го продолжи движењето во кружниот тек и навремено да се престрои.

@RedEco
Немора пред кружниот а се престроиш ако сакаш на пластичара да идеш, можеш и внатре да се претроиш. Дозволено е менување ленти, внатре во кружниот тек. Значи како што кажав, на типот со југото требало порано да му текне да се престрои.

Отсутен Bifrost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 165
  • Шаб ме габри
« Одговори #4502 на: 19 Февруари 2013, 01:08:18 am »
Ok strelkite veke go regulirale pravilata, levata odi levo i pravo desnata samo pravo... istotoa toa vazi i koga se doaga od plasticarskkata na kruzniot tok kako sto gledam na fotografijata gore...

Jas iako povoke sum na levata lenta na ovaa tocka (zaradi sporosta na desnata) nikogas ne sum gi primetl strelkive na sfalt, taka da mozno e da se izbrisani...

Баш и ја тоа мислев али денес поминувајќи со 2ка автобус баш се префрлив на десно седиште само да видам како се нацртани стрелките, а тие беа баш така како што нацртав можда малце избледени. И ако споредите со кружниот тек кај католичка, десната лента е исклучиво само за првата десно (у случајов право накај рамстор) и е оградена да не се дешаваат вакви ситуации како даденава. Но затоа левата лента е за право и лево, али не и десно. Ваква иста преграда да стават кај континентал никој не би се осмелил од десна лента да врти лево или од лева лента да се убаци у десна. У која си влегол у таа ке си искочиш. На што мислам

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4503 на: 19 Февруари 2013, 01:28:17 am »

@RedEco
Немора пред кружниот а се престроиш ако сакаш на пластичара да идеш, можеш и внатре да се претроиш. Дозволено е менување ленти, внатре во кружниот тек. Значи како што кажав, на типот со југото требало порано да му текне да се престрои.
Se razbira, treba da bide vo leva lenta na vlezot vo k. tok za da se ufli vo desnata vednas cim ja oslobodat ovie sto vrtat desno avtokomanda takada tuka traba ostro izletuvanje od lenta... ako e podmrznato veke e i rizicno...   :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4504 на: 19 Февруари 2013, 07:44:09 am »
a potoa covekot rece deka ne e siguren kakva e situacijata pa ke proveri. Sepak drugar mu ne smeel da vrti desno, dokolku na desnata traka ima vozilo.

точно и крај на муабетот.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4505 на: 19 Февруари 2013, 14:46:40 pm »
^ Не, туку причинителот на сообраќајката(југото) не смеел у никој случај да го продолжи движењето во десната односно надворешната лента од кружниот тек. Другар му не треба да се замара дали има или нема возило на десната трака, погледнете ја хоризонталнта сигнализација на сликата уште еднаш. И после не сме знаеле да возиме по кружен тек, епа нема да знаеме кога лошко и филип а и многу други заборавиле што зборел инструкторот и не пратат сигнализација, а ми пропагираат безбедност во сообраќајот :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4506 на: 19 Февруари 2013, 14:49:22 pm »
ne treba da se zamara dali ima vozilo na desnata lenta, a saka da premine vo desnata lenta? mhm, ok.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #4507 на: 19 Февруари 2013, 14:51:07 pm »
Ко нече милом, оче силом :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #4508 на: 19 Февруари 2013, 15:03:41 pm »
ne treba da se zamara dali ima vozilo na desnata lenta, a saka da premine vo desnata lenta? mhm, ok.

Он не преминува во другата лента туку излегува од кружен тек во своја лента.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4509 на: 19 Февруари 2013, 15:07:01 pm »
od leva lenta izleguva od kruzen tek?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4510 на: 19 Февруари 2013, 15:10:07 pm »
Да. Си има две ленти што излегуваат накај континентал.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4511 на: 19 Февруари 2013, 15:10:52 pm »
Ај погледни ја сликата уште еднаш, те молам.
1. Другарот на Бифрост не сака да премине во десната лента, туку си има своја лента за излез од кружниот тек.
2. Типот со југото што ја предизвикал несреќата, доколку сакал да продолжи да се движи во кружниот тек, требал или пред да влезе во кружниот тек да се престрои на левата лента или во самиот кружен тек да ги пропушти возилата во внатрешната лента се со цел да изврши безбедно престројување од надворешната во внатрешната лента на кружнот тек и да си продолжи со движење внатре во кружниот тек.
3. Во ниеден кружен тек не смееш да се движиш во самиот кружен тек доколку се наоѓаш во надворешната лента.
4. Движењето во кружниот тек се одвива во внатрешната лента.
5. Доколку се движиш во внатрешната лента од кружниот тек, а сакаш да го напуштиш истиот, ДОКОЛКУ НЕМАШ СВОЈА ЛЕНТА ЗА ИСКЛЧУВАЊЕ ТРЕБА БЕЗБЕДНО ДА СЕ ПРЕСТРОИШ ВО НАДВОРЕШНАТА ЛЕНТА И ДА ГО НАПУШТИШ КРУЖНИОТ ТЕК.
6. ДРУГАРОТ НА БИФРОСТ ИМАЛ СВОЈА ЛЕНТА ЗА ИСКЛУЧУВАЊЕ И СМЕЕ ДА ГО НАПУШТИ КРУЖНИОТ ТЕК БЕЗ ДА ВНИМАВА ДАЛИ НЕКОЈ КРЕТЕН ШТО НЕ ЗНАЕ КАКО ДА СЕ ДВИЖИ ВО КРУЖНИОТ ТЕК И НЕ ЧИТА СИГНАЛИЗАЦИЈА ЌЕ ГО ПРОДОЛЖИ ДВИЖЕЊЕТО ВО НАДВОРЕШНАТА ЛЕНТА КОЈА ШТО НЕ СЛУЖИ ЗА ТОА.

Епа, ако и после ова не сум јасен, ондак вратете си ги возачките од каде што сте ги земале.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4512 на: 19 Февруари 2013, 15:17:36 pm »
Pa za da izlezes od kruzniot tek mora prvin da premines od desna vo leva lenta. A ako sakas toa da go napravis mora da poglednes dali ima vozilo vo desnata lenta pred da svrtis. Ako ne poglednis i samo svrtis desno, a na desnata lenta ima vozilo, ti ke se udris vo toa vozilo. Jasno?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #4513 на: 19 Февруари 2013, 15:20:16 pm »
Pa za da izlezes od kruzniot tek mora prvin da premines od desna vo leva lenta. A ako sakas toa da go napravis mora da poglednes dali ima vozilo vo desnata lenta pred da svrtis. Ako ne poglednis i samo svrtis desno, a na desnata lenta ima vozilo, ti ke se udris vo toa vozilo. Jasno?

Не. Две ленти за влез, две за излез. На внатрешната (лева) лента, можеш да го вртиш или напуштиш кругот (да речеме ако одиш „право“), на надворешната (десна) лента, со знак ти е наложено да го напуштиш кружниот тек на првата десна кривина.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4514 на: 19 Февруари 2013, 15:23:07 pm »
Ете Веле ти одговори, и цело време истиот муабет се врти у круг, само што ти Лошко вртиш у надворешната лента каде што не е дозволено :D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Види ја хоризонталнта сигнализација пред влезот во кружниот тек. Е сега тоа што ти го збориш се применува на вториот излез од кружниот тек кој што води кон пластичарската улица, затоа што таму има само една лента за излез од кружниот тек, за разлика од првиот излез за накај автокоманда каде што и внатрешната и надворешната лента од текот си имаат свои ленти за излез. Да не дојде пак до забуна ако некој се движи во надворешната лента и не сака да го напушти истиот ни на првиот ни на вториот излез(сака да сврти круг), мора движењето да го обавува во внатрешната лента.