Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2904643 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #21795 на: 14 Февруари 2022, 15:04:09 pm »
Кај нас аблендирањето би било со значење, алоооо, седи си таму, не ли гледаш дека е моја лентата.

Па и така треба, не е само кај нас тоа, читни ги коментарите подолу во видеото.

Мене би ме збунило ако некој ми аблендира, а сум земал да престигнувам, без разлика дали ќе аблендира 1-2-5 пати или еднаш долго.
Никогаш не би користел аблендирање на начинот прикажан во видеото, само ќе го збуниш тој пред тебе да закочи или да се збрка уште толку. Флеш-ање со долги светла е сепак знак за предупредување.
Не аблендираш кога сакаш да укажеш некому дека му дозволуваш да се приклучи на улица, некој во вртење лево, итн?

Можеш слободно и ти да удриш коментар in my country :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #21796 на: 14 Февруари 2022, 15:07:11 pm »
Низ град каде се е успорено и можеш дури да се разбереш и со гестови, можеби.

На автопат или на регионален/магистрален пат каде се вози доста побрзо - не. Исто како што свирката нема поента во овие случаи.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #21797 на: 14 Февруари 2022, 15:29:08 pm »
Мене ми е пукнат ку*от од возачи кои знаат да аблендираат само како средство за агресивност.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #21798 на: 14 Февруари 2022, 16:52:03 pm »
Кај нас аблендирањето би било со значење, алоооо, седи си таму, не ли гледаш дека е моја лентата.

Па и така треба, не е само кај нас тоа, читни ги коментарите подолу во видеото.

Мене би ме збунило ако некој ми аблендира, а сум земал да престигнувам, без разлика дали ќе аблендира 1-2-5 пати или еднаш долго.
Никогаш не би користел аблендирање на начинот прикажан во видеото, само ќе го збуниш тој пред тебе да закочи или да се збрка уште толку. Флеш-ање со долги светла е сепак знак за предупредување.

Низ Англија 99% од возачите аблендираат да ти даде до знаење дека те пушта да смениш лента.
Посебно кога ќе види камион кој е LHD,е сега некогаш некои грешат,ќе ти аблендира дека те пушта,а јас во мртов агол имам кола која сеуште не ме разминала  и ќе ја соберам,додека повеќето чекаат кога до тебе нема никој и ти аблендира дека е чисто да смениш лента.
Камионџиите исто функционираат,ти аблендира кратко дека те пушта да влезиш пред него,ако се "обеси" со аблендирање тогаш е доста побрз и фактички ќе го "сечиш".
Исто и кога престигнуваш шлепер,чим ти блендни тој шо го престигнуваш значи можиш да се прибериш пак во лентата си направил доволно растојание од него.
Белгија,Холандија користат исто така али поретко...
Додека Германија е ризично да влезиш да престигнуваш со камион посебно навечер пошо летаат и 90% од аблендирањето е "пази стоко шо правиш пошо јас возам 250"...🤣
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #21799 на: 14 Февруари 2022, 16:56:38 pm »
Imperial system - пусти Англичани.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #21800 на: 14 Февруари 2022, 17:50:55 pm »
Toj toj 1% e zaban 😆

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #21801 на: 15 Февруари 2022, 12:04:08 pm »
Jас аблендирање го разбирам како скренување внимание, а значењето зависи од контекстот. На пример на приклучок од страничен пат го гледам дека сака да сече или да влезе да се приклучи, успорувам и му аблендирам дека го пуштам да почне да влага. Пошто ме гледа дека успорувам, и контекстот на сигнализирањето е јасен.

Тоа за престројување од лева во десна лента, ваљда исто зависи од контекст... Ако на автопат возам значително побрзо од него, а позади мене нема колона/гужва, аблендирање повеќе би било: „те претицам и ти скренувам внимание да ме видиш за да не ми пресечеш пат нагло“. Значи ако ме гледа дека сум брз/залетан и аблендирам, контекстот не е да почне да менува лента/да го претица тој поспориот пред него.

Е сега ако постојат некои пропишани норми, или неофицијални ама широки прифатени норми за што значи аблендирање во различни ситуации, тогаш би требало сите да ги научиме... Само никогаш не можеш да земеш здраво за готово дека тој со кој сакаш да комуницираш, те разбира што му кажуваш.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #21802 на: 15 Февруари 2022, 12:25:29 pm »
Меѓу културни луѓе, еднаш кратко, и контекстот е јасен.

А не како кај нас, на даден жмигавец, гас до даска, без разлика дали автопат или булевар и да не набројувам други ситуации.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #21803 на: 15 Февруари 2022, 13:01:53 pm »
Аблендирањето го обожавам како начин на комуникација помеѓу 2 возачи во сообраќајот. Поготово кога некој пред мене ќе направи некоја глупост, па наместо свирка ќе пуштам само една бленда, онака, да знае дека не сум лут - само сум разочаран.

Инаку, земајќи го во предвид фактот дека не сум фан на нагазување на свирка освен во есктремни ситуации, аблендирање најчесто користам за кога ќе пуштам некој да се престрои, кога пуштам некој што сака да сврти на улица без првенство на минување а има колона возила позади него, а се почесто и кога ќе заспие некој на семафор на зелено.

Кога сме на тема што ме има изнервирано (добро, не ме изнервира баш, се враќав од убави работи и не бев расположен за нервози ;D), минатата Сабота околу 4:30 сабајлето застанувам на црвено на раскрсницата кај Меркур. Сам бев на цела улица, наместен на средната лента, и после некое време застанува позади мене сива А4ка, keep in mind дека има 2 ленти до мене слободни. Моментот чим светна жуто за тргање, дечкото позади мене нагазува на свирка, тргаме во исто време, ме престигнува во лева лента и го гледам на телефонот гледа и се смее ко зелен со тој во сувозачко, двајцата личеа на клошарчиња 20 годишни. Највероватно ме има на некој братучедски тикток сега, и Астрана ми е позната помеѓу нивниот круг на сличноумни љангари.

Нек се носи pungas у три лепе што глорифицира вакви понашања по улица и им е главен media outlet на младиве дечки да прават слични глупости по нашиве улици.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #21804 на: 15 Февруари 2022, 14:47:59 pm »
Епа кога не знаат 2 реченици со девојка да сврзат, што очекуваш да прават. У мое време возевме споро коа ќе видевме добра девојка, овие денес на гас стискаат ко да сакаат побрзо да избегаат.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #21806 на: 15 Февруари 2022, 16:34:33 pm »
Башка на целото тоа и нема ТАГ на сите патарини!!!

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #21807 на: 15 Февруари 2022, 17:03:26 pm »
Тек сега ќе се напунат бонуси пратенициве со храна и превоз.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #21808 на: 15 Февруари 2022, 17:19:39 pm »
Аблендирањето го обожавам како начин на комуникација помеѓу 2 возачи во сообраќајот. Поготово кога некој пред мене ќе направи некоја глупост, па наместо свирка ќе пуштам само една бленда, онака, да знае дека не сум лут - само сум разочаран.

Инаку, земајќи го во предвид фактот дека не сум фан на нагазување на свирка освен во есктремни ситуации, аблендирање најчесто користам за кога ќе пуштам некој да се престрои, кога пуштам некој што сака да сврти на улица без првенство на минување а има колона возила позади него, а се почесто и кога ќе заспие некој на семафор на зелено.

Кога сме на тема што ме има изнервирано (добро, не ме изнервира баш, се враќав од убави работи и не бев расположен за нервози ;D), минатата Сабота околу 4:30 сабајлето застанувам на црвено на раскрсницата кај Меркур. Сам бев на цела улица, наместен на средната лента, и после некое време застанува позади мене сива А4ка, keep in mind дека има 2 ленти до мене слободни. Моментот чим светна жуто за тргање, дечкото позади мене нагазува на свирка, тргаме во исто време, ме престигнува во лева лента и го гледам на телефонот гледа и се смее ко зелен со тој во сувозачко, двајцата личеа на клошарчиња 20 годишни. Највероватно ме има на некој братучедски тикток сега, и Астрана ми е позната помеѓу нивниот круг на сличноумни љангари.

Нек се носи pungas у три лепе што глорифицира вакви понашања по улица и им е главен media outlet на младиве дечки да прават слични глупости по нашиве улици.
Што терапија земаш? дека смирен си :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #21809 на: 15 Февруари 2022, 17:29:23 pm »
Edno me nervira na semafor kje zastanat pogotovo zena sofer i pred nejze distanca 5 metri ako ne i povekje komotno uste edna kola da zastane. Pozadi nejze isto sofer zena ista procedura. I sega kolonava ceka i pocnue prvava zena poleka da lazi napred pa i vtorava i cela kolona pocnue da se pridvizue lazejki metro po metro.